shareit

Пътят на Рами Малек от аутсайдер до златната статуетка на Академията

| от chronicle.bg |

Когато звездата на „Bohemian Rhapsody“ Рами Малек прие Оскара си, речта му беше смирена и кратка: „Благодаря, Queen. Благодаря ви, приятели, за това, че ми позволихте да бъда малка част от вашия феноменален успех. Завинаги ще съм ви задължен… Може би не бях най-очевидният избор, но в крайна сметка се получи… Екипът и колегите ми – обичам ви. Вие сте на сцената заедно с мен. Вие сте по-добри от мен… За всички, които се притесняват от истинската си самоличност и се опитват да открият гласа си, чуйте ме. Направихме филм за мъж гей, имигрант… Обичаме такива истории. Аз съм син на имигранти от Египет. Аз съм първо поколение американец. Част от историята ми се пише в момента.“

Малек може и да се описва като аутсайдер в състезанието за Оскар, но победата му не беше изненада за никого. Той на практика взе Златен глобус, награда на Гилдията на филмовите актьори, БАФТА и още по пътя си към най-голямото отличие.

PRY8WA

Първоначално фаворити за наградата бяха Брадли Купър и Крисчън Бейл. Разбира се, „Bohemian Rhapsody“ изкара много пари – но това само по себе си не е гаранция за успех. Питайте актьорите от най-печелившия филм за 2018 година „Black Panther“.

Най-важният актив за един актьор, който иска да спечели Оскар, е да играе истински човек. От 2009 година насам 7 от 11 най-добри актьори според Академията са играли реални личности – Харвил Милк, Ейбрахам Линкълн, Стивън Хокинг, Уинстън Чърчил. Друга любимо качество на Академията е трансформацията – а Малек успява да се превъплъти във Фреди Меркюри изключително успешно. Но ако тези елементи единствено бяха достатъчни за награда, Крисчън Бейл щеше да спечели с образа си на Дик Чейни във „Vice“.

Бейл, както и Купър, обаче по никакъв начин не се появиха никъде през целия сезон. А за Рами Малек се говореше постоянно – той беше в новините, по сайтове и партита. „Рами Малек ще спечели – където и да отида, Рами Малек е там, той е много очарователен младеж. Вече съм прекарал повече време с него, отколкото с кучето си“, казва репортер от The Hollywood Reporter.

91st Annual Academy Awards - Show

Дори и скандал не успя да пренасочи статуетката в други ръце. В деня след като номинацията на Рами беше обявена, The Atlantic публикува материал, в който потвърждава слуховете, че режисьорът на „Bohemian Rhapsody“ Брайън Сингър е имал сексуални контакти с непълнолетни момчета. Самият Сингър отрече, а Рами и останалите от екипа отказаха да коментират като дори не споменаха името му на Златните глобуси. Актьорът каза пред Los Angeles Times: „Не знаех много за Брайън. Вярвайте или не, обвиненията към него не ми бяха известни. Кой знае какво ще се случи с това… но мисля, че намерихме начин да продължим въпреки всичко, което се изправя срещу нас.“ Няколко дни по-късно обаче, на Филмовия фестивал в Санта Барбара, Малек окуражи отстраняването на режисьора от проекта заради дългото му отсъствие и нестабилен работен процес.

След скандала мнозина очакваха Оскарът никога да не попадне в ръцете на Малек, но той успя да се възползва много добре от социалното послание на „Bohemian Rhapsody“. Не само, че Фреди е гей икона, но кулминацията на целия филм е в благотворителния концерт Live Aid през 1985 година, който набира пари за борба с глада в Етиопия. В месеците преди церемонията Рами създаде усещането, че глас за него е глас за вечно обичания, но неразбран за времето си Меркюри. А кой би спорил с това?

Когато Рами Малек взе награда Еми за „Mr. Robot“ през 2016 година, той се определи като аутсайдер в обществото. Тогава той каза: „Играя млад мъж, който като много от нас, е дълбоко отчужден. Искам да отдам почит към всички Елиот-овци. Има по един малък Елиът във всеки от нас.“ Същият подход сработи и сега с феновете на Queen.

 
 
Коментарите са изключени за Пътят на Рами Малек от аутсайдер до златната статуетка на Академията