Клеър Фой: английското бижу, което се понася към Холивуд

| от Амелия Понд |

Клеър Фой е един от най-добрите износи на Англия към Америка за последните няколко години. Тя излъчва класа, финес, има осанка на кралица и чувство за хумор. Може би именно затова в последните близо 3 години я гледаме в продукции, които заслужават цялото внимание, което можем да им отделим.

Звездата на Клеър изгрява през 2016-а, когато влиза в тежките обувки на младата Елизабет II. Продукцията е „Короната“, мястото е Netflix и носи на Клеър „Златен глобус“, вярваме един от многото. Оттам насетне Холивуд я поема в обятията си, за да й даде най-доброто от себе си, като очаква същото и съответно го получава. Ако сте гледали поне един филм с тази жена, ще знаете, че нейното пренебрегване от номинации за „Оскар” 2019-а е направо осъдително.

Не заради великолепната й игра в „Короната“ на Netflix или заради ентусиазма ни, че влиза в обувките на Джанет Армстронг и в тези на Лисбет Саландър, а защото носи класа. Клеър Фой е английското бижу, което се понася към Холивуд с пълна сила.

„Винаги съм мислела, че всеки човек има нещо, което го кара да се движи напред. Научих много рано в драматичното училище, че повечето хора в живота имат цел и или отиват към нещо, или бягат от нещо. Така че, мога играя персонажи, които мога да разбера. Емоция, която изпитват, или чувството което имат относно себе си или онова, от което бягат. Никога не е нещо като „Аз съм майка и тя е майка, значи…“ Не работя по този начин. Предполагам, че го правя по невнимание, но по-скоро ме движи това, което хората преживяват.”

В края на 2018-а имахме шанса да видим тази класна британка в главни роли в два от най-чаканите филми на годината – „Първият човек“ и „Момичето в паяжината“.

the girl in the spider web, момичето в паяжината, клеър фой
Фой в „Момичето в паяжината“

Момичето в паяжината” беше по-голямото разочарование. Втората американска адаптация по продължената трилогия на Стиг Ларшон не носеше харизмата, нито на шведските оригинали, нито на филма на Дейвид Финчър. Той мина незабелязано по кината и беше плоско подобие на напрегнатият и сложен трилър, който хората очакват. Това не отменя качествата на Фой като Лисбет Саландър, разбира се. Тя придаде собствен подход към този персонаж. Направи я повече мъжкарана, по-отмъстителна и доста по-чувствителна.

Шапки долу за Клеър, защото малко след това тя резонира в нещо тотално различно, а именно ролята на Джанет Армстронг в един от филмите на 2018-а – „Първият човек” на Деймиън Шазел.

MV5BNjI1OTU3MjkzMF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzY1ODA1NjM@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_
Като Джанет Армстронг в „Първият човек“

„Джанет е съпругата на Нийл и нейната история не е особено известна, макар тя да е неразделна част от живота му. Обичайната история, която ни разказва, е историята на астронавта – историята на героя, историята на космическото проучване. Така че, подобно на повечето хора, и аз никога не съм мислила за семейството, което го заобикаля. Направих доста проучвания, но за съжаление не успях да се срещна с нея, тя почина съвсем наскоро. Би било страхотно, ако можех да я срещна, не за да я разпитвам и проучвам, а просто да поседя с нея, защото смятам, че тя е една много интересна жена. Тя е човек, който е преживял нещо толкова необичайно, нещо, което малко хора ще изпитат в живота си.”

Тъй като появата на Лисбет Саландър мина като бял шум, ние концентрираме сили върху великолепния образ на Джанет Армстронг, който актрисата изгражда в един от филмите на годината.

Роля, която всички вярваха, ще й донесе множество номинации, а може би и награди. Оказа се, че грешим. Само филмовите критици и Златните глобуси номинираха Клеър за ролята на Джанет Армстронг. Оскарите я пренебрегнаха, както се случи и със самия филм впрочем. И въпреки, че повечето хора, които имаха възможност да го видят, обявиха „Първият човек” за едно от филмовите събития на годината – „филм, в който няма нито една излишна сцена.” – то Академията си затвори очите.

клеър фой в "короната", the crown
Като кралица Елизабет II в първи и втори сезон на „Короната“

„Деймиън Шазел беше гледал „Короната” и така ме е забелязал за ролята на Джанет Армстронг. Когато ми звънна да ме покани на кастинг, си помислих: „Какво, по дяволите, те е накарало да мислиш, гледайки този сериал, че съм правилния човек да изиграя Джанет Армстронг?“ Но Деймиън беше толкова уверен, затова аз си казах: „Окей, тогава щом ти си сигурен…“ Затова отидох да кастинга и съм много щастлива, че го направих, защото иначе щях да се чувствам ужасно несигурна, ако ме беше взел просто така.”

В едно сме сигурни – ролята в „Първият човек” е роля, която слага Клеър в А-листата на имената, които трябва да се следят зорко и я показва като многопластов актьор, който обича киното и киното обича него. „Първият човек“ е горещо препоръчан от нас, независимо от липсата на номинации във важните категории и не само заради тази чудесна синеока жена, а поради хиляди емоции и преживявания, които ще ви донесе когато го видите за първи път.

А самата Клеър препоръчваме във всичко. Макар новият сезон на „Короната” вече да е без нея (ролята на кралица Елизабет II ще бъде поета от Оливия Колман), ние пак ще гледаме сериала.

А Клеър Фой ще следим зорко, каквото и да прави. Било то и посредствени трилъри.

 
 
Коментарите са изключени за Клеър Фой: английското бижу, което се понася към Холивуд