shareit

Game of Thrones 6: Всички парчета от пъзела в първи епизод

| от chronicle.bg |

Внимание! Спойлери!

Обратно на очакванията, дори след всички спойлери, кадри, снимки и фен теории, първия епизод от новия сезон на Game of Thrones беше пълен с изненади. Той ще бъде излъчен в 21 ч. тази вечер (25 април) по HBO. Върлите фенове обаче имаха шанса да го гледат още в 4.00 ч. сутринта, когато се състоя световната му премиера – едновременно в САЩ и в другите държави, в които се излъчва HBO.

Първият сезон продължи историята точно от там, където я бяхме оставили: Джон Сноу лежи в локва кръв, предаден от братята си в Нощна стража, Червената жрица се оказва изправена пред поредното предсказание, което не се сбъдва, Теон Грейджой и Санса Старк бягат от ръцете на Рамзи Болтън, а Аря Старк…има да научи важни уроци.

Спойлери!

Мнозина се надяваха, че след като Кит Харингтън е виждан многократно на снимачната площадка на Game of Thrones, то той ще възкръсне. Мнозина дори му отреждаха място в зрелищната битка между Болтън и Старк за властта над Севера. Поне в първия епизод обаче Джон Сноу лежи мъртъв и не е ясно дали дори магия би могла да го върне обратно към живота. Мнозинството от братята в Нощна стража очевидно са убедени в правотата си, убивайки своя лорд командир. За щастие, макар и мъртъв, Джон Сноу има шепа приятели на своя страна – сър Давос Държеливия отново доказва способността си да бъде справедлив в решенията си, прибирайки мъртвото тяло на Сноу на сигурно място.

Очевидно Старките винаги успяват да намерят приятели в подходящия момент. Първи епизод ни среща със Санса Старк и Теон Грейджой в опасна ситуация, обградени от войниците и хрътките на Рамзи Болтън. Теон очевидно е скъсал с битието си на Смрад и отново е човек, който взима самостоятелни решения и дори рискува живота си за Санса. Тя обаче има и други приятели – най-накрая Бриен Тартска успя да изпълни заръката на Кейтлин Старк и да поеме грижата за поне една от дъщерите й.

Новият сезон обещава да бъде тежък за Ланистър. Макар че Церсей се измъкна от килиите на Висшия Врабец и отново обитава Кралски чертог, животът за кралската фамилия няма да е лесен – след унизителния поход на срама и смъртта на Мирцела за Церсей и Джайм Ланистър не остава много, освен да се борят за всичко, което им е отнето, и което вярват, че им принадлежи. Трейлърите към новия сезон вече до голяма степен разкриха намеренията на двамата – да се изправят срещу всички. Междувременно мястото на Церсей в мрачните килии на религиозната секта на врабците беше заето от Марджъри Тирел, на която се предлага само един път към свободата – признаване на греховете. Към момента тя не изглежда готова да поеме по стъпките на Церсей Ланистър към двореца.

Може би най-интересното в политически аспект, е онова, което ще се случи в Мирийн. Светът, загубил своята кралица, започва да се разпада под тежестта на враговете и приятелите й. Варис и Тирион са оставени като гаранти за мира. Те обаче трябва да разберат порядките и грижите на хората в Мирийн, за да могат да опазят мира. Междувременно напрежението вече започва да ескалира в опожарявани и очакване за бунтове.

Междувременно майката на драконите отново е оставена сама от своя непослушен огнедишащ сподвижник Дрогон. От кралица, Денерис се оказва пленница на дотраките. Това, че е вдовица на техен хал, я спасява от веригите, но не й гарантира свободата. Вдовиците на дотраки трябва да очакват старостта в смирение – нещо, което Денерис не би приела с лекота.

Тайната на Червената жрица е основният фокус на първи епизод от втория сезон. Тя изпълва със смисъл названието „вещица“. Дали това обаче е достатъчно, за да вдъхне живот на мъртво тяло, няма как да знаем на този етап. При всички положения новият сезон обещава да бъде доста по-динамичен от предходния.

Епизодите на Game of Thrones можете да гледате по HBO всеки понеделник в 21.00 ч.

 
 
Коментарите са изключени за Game of Thrones 6: Всички парчета от пъзела в първи епизод