Чудатите деца на Тим Бъртън

| от |

Има нещо в ентусиазма на Тим Бъртън към страшни и магически истории, което заразява и мен всеки път, когато негов филм е на път да излезе. Независимо дали впоследствие проектът се окаже провал или се окичи с успех, първоначалното вълшебно чувство, което носят първите му кадри, трейлъри и концепции, никога не ме напуска.

Тим Бъртън е безспорен визионер, чиято различна гледна точка към света е спечелила мнозина почитатели, които са му верни и до днес, макар последната „Алиса“ и „Франкенуини“ леко да разочароваха дори най-вярващите във всевиждащото различния свят око на Бъртън.

И все пак, не може да отречем прекрасното удоволствие, което ни донесоха „Тъмни сенки“ и прекрасният „Big Eyes“. След филма за художничката Маргарет Кийн, Бъртън леко се оттегли от света на киното. Почиваше си и се подготвяше за новите си проекти. Два от тях вече се движат стремглаво към киносалоните, като единият е почти завършен.

Естествено, че всички чакаме „Бийтълджус 2“! Кой може да забрави най-черната и мрачна приказка за ужасяващия и същевременно чаровен дух, обитаващ стара къща? А Майкъл Кийтън? Предполагам никой. Но „Бийтълджус 2“ все още далеч от случването си, затова да го оставим настрана.

Днес говорим за другия проект на Бъртън, който докарва настръхване по кожата на тези, които обичат книги, фентъзи и кино, по възможност в комбинация. Става въпрос за „Домът на Мис Перигрин за чудати деца“. Още преди близо две години беше обявено, че Бъртън и студиото му са купили правата за книгите на Рансъм Ригс.

Ако има някой, който може да филмира странни фентъзита, макар и детски, това е Бъртън.

Трилогията на Ригс е предназначена предимно за по-младите читатели и почитатели на модерното фентъзи. Макар книгата, изключително красива и луксозно направена, да има за цел да внесе малко повече визия и дори страх в съзнанието на читателите си. Освен с думи, истории и описания, авторът е подплатил историята си и със снимки на нещата и хората, за които разказва.

„Домът на мис Перигрин за чудати деца“ разказва точно за това, за което може да си помислите, че би разказвала книга с подобно заглавие. Младият Джейкъб е съкрушен след смъртта на дядо си, за когото е убеден, че е убит от чудовище. В крайна сметка, за да превъзмогне загубата, родителите му решават да го заведат на мрачно пътуване до Ирландия, където Джейкъб желае да отиде повече от всичко на света – това е мястото, за което дядо му не е спирал да говори приживе. Там Джейкъб се запознава с мис Перигрин в странния свят на чудатите деца – летящи, стрелящи с очи, ядящи с главата си и всякакъв друг вид откачалки, които са били част от живота на дядо му преди много години. Светът на тези малки и симпатични фрийкове обаче е нападнат от чудовища и Джейкъб трябва да им помогне да ги победят. Чудовищата в света на Рансъм Ригс са истински и като в най-гадните приказки, буквално искат да хапват малки дечица за закуска.

Подобно на много други филми и книги от жанра, и тази история борави с познатите правила, което не изненадва никого. Най-големите й плюсове са фактът, че тук Ригс подплатява историята си със стари зловещи снимки, а Бъртън само би дообогатил сюжета с начина, по който иначе вижда страшното и различното.

Светът през очите на Тим Бъртън е едно истинско фрийк шоу, което почти винаги те оставя без дъх и с доволна усмивка на уста. Почти убедена съм, че това ще се случи и с филма по иначе по-скоро детските романи на Ригс. А участието на Ева Грийн в ролята на мис Перигрин, е един от големите бонуси да се решите и да го гледате.

Премиерата на „Домът на мис Перигрин за чудати деца“ е предвидена за 30 септември тази година, първият трейлър на продукцията вече е тук и може да го гледате. А в галерията горе има снимки с любопитни факти за него.

 
 
Коментарите са изключени за Чудатите деца на Тим Бъртън