shareit

5 причини да очаквате новия „Батман“ и 5 – да се плашите от него

| от |

Новият филм за Батман, който прави своята премиера на 25-ти този месец, носи в себе си обещание да се превърне в изключително успешен проект или да се провали с гръм и трясък, както сме виждали много да го правят преди това.

Независимо дали харесвате супергерои или не, едно е ясно – познавате Човека-прилеп добре. Брус Уейн отдавна е напуснал страниците на комиксите, където се появява за първи път през 1939 година. Той е култов персонаж и едно от плътните и умни творения на DC Comics.

Образът му беше уплътнен и разширен от киното в последните години. Седмото изкуство имаше за цел да го покаже като суров и истински човек. Да използва легендата и да дообгати. На някои нива това се получи, на други – не успя.

Батман е най-известният супергерой в света на супергероите и някой трудно ще успее да го помести от пиадестала му, независимо кои актьори са избрани за ролите на другите със суперсили.

Новият филм за него обаче предзвиква леко притеснения и полемики дори сред най-големите фенове на Батман в частност. Защо? Още в началото на обявяването на проекта, хората бяха скептични. Може би, защото Крисчън Бейл беше вдигнал лентата прекалено високо.

Батман обаче има всички предпоставки да се превърне в един от най-успешните комерсиални успехи на DC и дори да задмине „Дедпул“ по приходи. Дали това ще се случи обаче, зависи изцяло от начина, по който студиото си е свършило работата. Уж правилните хора са на правилните места, но нищо още не е сигурно…

Ето причините да очакваме Батман и да ни е страх малко от новия филм за него… Започваме с плюсовете.

1. Кристофър Нолан

Дали Кристофър Нолан е един от надценените режисьори на нашето време е един от споровете, които възникват от време на време. Факт е, че Нолан прави добре помислено визуално кино и рядко се проваля, в онова, което снима. Може би „Интерстелар“ е причината много хора да се съмняват в него. Всъщност „Интерстелар“ е епичен, независимо дали темата за космоса ви е интересна или не. Именно Нолан изкара Батман от плоския образ, който стои от комикса и му изигра шега преди години. Отново Нолан поема риска да покани за ролята на Човека-прилеп Крисчън Бейл – нещо, с което студиото не е съгласно в началото, но този риск в крайна сметка печели. Бейл е най-добрият Батман до момента, феновете на поредицата са на 100% съгласни с това. Дори тези, които не харесват супергерои, комикси и Батман в частност, трудно отричат подобно нещо.

2. Екипът начело със Зак Снайдер и Дейвид С. Гойер

Зак Снайдер може и да не е най-успешният режисьор на света, може и да е направил лоши филми като „300“, но в портфолиото му стои един от филмите за супергерои, който заслужава да се види – мрачната приказка „Пазителите“. Много хора не харесаха адаптацията по сложния комикс, но според мен те просто са се объркали жестоко. „Пазителите“ е от тези мрачни и различни филми за хора, които искат да са супергерои, но не са. От друга страна имаме Дейвид С. Гойер – човекът, написал предишните три филма за Батман. Освен това е сценарист на „Блейд“, „Града на мрака“ и сериалите „Константин“ и „Демоните на Да Винчи“. Гойер се е доказал като човек, който познава добре мрачната среда на супергероите и умее да пише за тях.

3. Митът, легендата, човекът

Батман сам по себе си трябва да ентусиазира феновете. Независимо кой го прави и кой го играе. Батман отдавна е пораснало момче, което няма намерение да се връща на лъскавите страници на комиксите, от които е дошъл. Плътността на Човека-прилеп отдавна е създадена и няма как тя да бъде пречупена. Брус Уейн носи приходи и по-важното – възхищение от почитателите на жанра, защото и до този момент, си остава единственият персонаж на супергерой, който вече не изглежда хартиен.

4. Трейлърът

Не, още не сме гледали новия Батман. Но трейлърът е достатъчно наелектризиращ, за да ни накара да отидем до киносалона и да искаме да го видим. Дали той ще бъде провал или не, никой още не знае и за такива оценки е рано. Истината е, че онова, което виждаме до момента като продуктов дизайн и картинка – изглежда и звучи добре.

5. С участието на Джеси Айзенбърг, Лорънс Фишбърн, Даян Лейн и още…

Няма причина да изброяваме основните актьори в екипа, дали те са в плюс на продукцията или не, е тема, която ще разгледаме по-надолу. Но поддържащата основа на лентата звучи добре. Начело с Джеси Айзенбърг и чак до Ейми Адамс, която трудно може да мине за нещастна девойка в беда. Студиата отдавна са се усетили, че за да извадят супергероите от мъките им и те да не изглеждат като лоши хора дошли от гланцирана хартиена основа, им трябват добри актьори. Първи се усети Кристофър Нолан, други го последваха. Случаят тук е сходен.

Разбира се, причини да се плашим от новия Батман има и те даже звучат още по-опасни от тези по-горе… Ето и онова, което не ни кефи в новия филм за Човека-прилеп…

1. Бен Афлек

Ефектът, който името на Афлек предизвика преди две години, когато беше обявено, че именно той е избран за новия Батман беше като този, който Ди Каприо предизвика с Оскара си, но наобратно. Комиксовата общност, заедно с феновете и дори обикновения зрител, се надигнаха и в хор наплюха актьора. Защо? Защото истината е, че каквото и да говорят хората, Бен Афлек е лош актьор. Единствената добра роля, която е правил за последните години е тази в „Не казвай сбогом“ и това дори не се дължи на него, а на доброто писане на Джилиан Флин, режисурата на Дейвид Финчър и безобразно добрата Розамунд Пайк. Афлек просто пое инерцията от тях и успя да надгради. Дори той не би могъл да провали този трилър, макар в началото това да не беше много сигурно. Афлек се е доказал като слаб и доста надут актьор, който няма диапазон за игра. Дори изборите на филми, в които се снима, не е основната причина, а е ужасният начин, по който подхваща всеки персонаж. Дори най-големият му успех до момента „Арго“ минава просто за прилично кино. Не стига това, ами Афлек влиза в образа на Батман, след като той е напуснат от Крисчън Бейл… което никога не е добра идея.

2. Заглавието на филма

Окей, признавам си честно, името на филма жестоко притеснява лично мен. Не може някой да казва, че прави сериозно кино, че иска да изкара супергероите и Батман, на ново ниво и да кръсти филма си като детска игра предназначена за 12-годишни. „Батман срещу Супермен“ звучи като лоша и недомислена концепция на комикс, който би се провалил още в самото си отпечатване… Името на филма звучи като нещо, което би го върнало там, от където той се опитваше да изгази през всичките си години на спадове – там, където филмите с Джордж Клуни и Вал Килмър го набутаха, което ни води до логичната причина номер 3…

3. Прекалено много супергерои

Един Батман звучи добре, един Супермен като леко пресоляване на манджата, което може да преглътнем, но Жената чудо, Лекс Лутър и изкуствено създаденият конфликт между всички тези несъвместими създания, вече е изпускане на солницата в манджата. Кой би искал да събира Батман и Супермен и към тях дори да добави Жената чудо е въпрос, който искрено ме притеснява. Три несъвместими сами по себе си вселени, които се събират години, много години по-късно, в обърканата глава на комикс-авторите на DC не е нещо, с което искаш да започнеш новата ера на Батман. Намирисва на провал. Предпоставките тримата супергерои да провалят франчайза са много повече от позитивите, които това носи. Най-голямата е, че то не се е случило естествено, нито има логична завръзка да се случва… И все пак, ето го резултатът – той изглежда великолепно визуално, но това не е всичко. Той трябва и да звучи така.

4. Първият Супермен

„Човекът от стомана“ не беше лош филм за Супермен – другият адски известен супергерой на DC – и същевременно не беше нищо особено. Дали това се дължи на Хенри Кавил, който е избран да го изиграе или на леко беззъбия сценарий и сюжет, с който да се даде ново начало на мъжа в червен костюм, никой не можа да определи. „Човекът от стомана“ предизвика по-малко вълнение в хората от всеки друг супергерой на голям екран до момента. Филмът имаше успешен боксофис и получи по-скоро позитивни оценки, но остана в кривата на филми, които трудно предизвикват емоция у когото и да било. Тоест, дали го има или го няма, е все тая. Той беше първата стъпка на DC към обогатяване и събиране на вселената им и не беше особено добър такъв… Единственото, което може да се каже за него е, че е беззъб и незапомнящ се. Ако сега трябва да си припомните някоя конкретна сцена или реплика от „Човекът от стомана“ няма да успеете, нали? Хенри Кавил е секси и красив, безспорно, но това не е всичко в повечето случаи, за съжаление може би.

5.Напъните на DC да минат Marvel

Това всъщност не е филм за Батман, който се изправя срещу Супермен, а е за DC Comics, които се опитват да преборят властващите над боксофиса Marvel. Вторите бяха тези, които се усетиха първи и решиха да вложат повече пари, хумор и смисъл във филмирането на комикс-вселената си. И им се получи. Те хванаха новата вълна на комерсиалното кино и подписаха добри сделки с имена в бранша, които си заслужават. Освен това имаха повече време да развият вселените си и да докарат логичното събиране на хилядите си супергерои на едно място. Филмите на Marvel бяха тези, които върнаха супергероите на голям екран, накараха хората да се вълнуват, да помнят култови реплики, да гледат със зяпнали усти и да следят иначе обърканите сюжети и взаимоотношения между всичките им персонажи. Препрадките и връзките между отделните филми се помнят и забелязват от фенове и за тях се говори и хората се вълнуват. Същото не важи за DC. Marvel създадоха най-големия и скъп сериал на голям екран от всичките си супергерои. DC се усетиха години по-късно. Те направиха няколко плахи опита със Супермен и Батман и спряха дотам. Когато видяха новата вълна от суперсили на голям екран, това някак ги подразни и те надигнаха глави и започнаха да напират, за да влязат в голямото кино. Подобно на малко дете, което иска всичко да се случи веднага и те искат да се изравнят с Marvel, но не по логичния начин, а с повечко напъни. Може би затова тази година очакваме, отново с лек страх, „Отряд самоубийци“, който пък събира най-големите злодеи на DC. Борбата е безмилостно жестока, а понякога прецаканият зрител ще трябва да я следи от първи ред.

Независимо от всичко това обаче, новият Батман идва, за да удари боксофиса силно. Премиерата е на 25 март и сме сигурни, че много от вас вече чакат билетите.

 
 
Коментарите са изключени за 5 причини да очаквате новия „Батман“ и 5 – да се плашите от него