shareit

Телеграмата на Цимерман: Поводът на САЩ да влезе в Първата световна война

Днес се смята, че малко декодирани съобщения са имали глобалното и историческото въздействие, което „Телеграмата на Цимерман“ има през 1917 г. Тази единствена телеграма дава на САЩ тласъка, необходим за присъединяването на страната към Първата световна война в Европа, което довежда до края на войната и последиците, които ще доведат света до още по-разрушителната Втората световна война.

Преди телеграмата на Цимерман, САЩ се радват, че са далеч от войната

Телеграмата е кулминацията от дългогодишните усилия на Германия да започне война между Мексико и САЩ. Германците се надяват, че докато Америка се бие с Мексико, тя ще имат ограничен капацитет да се присъединят към войната или да предостави ресурси на съюзническите армии в Европа. В един момент Германия дори изпраща на мексикански военен служител сума от над 10 милиона долара, за да започне война със САЩ.

Артър Цимерман

Разсейването на САЩ и решаващия им износ към Европа е изключително важно за централните сили, тъй като по това време Германия вярва, че те могат да постигнат победа в Европа, стига Америка да не се намесва.

По-рано по време на войната Германия спира американския износ, като атакува търговското корабоплаване в Атлантическия океан със своя ужасяващ подводен флот. През 1915 г. Германия започва да използва по-подмолни тактики и атакува всички кораби, които влизат в определен район. Тези усилия ограничават вноса от Америка за Обединеното кралство и се отразява на цялостния брой изпратени кораби поради опасения от тяхното унищожаване.

Флотът е толкова брутално ефективен, че САЩ (които в този момент не участваха активно в Първата световна война) настояват Германия да спре. И за щастие Германия спира, поне за известно време. На 1 февруари 1917 г. обаче отново започва неограничената подводна война в усилието си да докара британците до гладна смърт.

Те знаят, че пълното нападение срещу търговското корабоплаване в САЩ ще въведе Америка във войната, но изчисляват, че ако успеят да забавят участието на САЩ, могат да победят изгладнелите британци и французи в Европа и след това да се захванат с тях.

Това е и темата на телеграмата на Цимерман – тя описва плана на Германия да бави Америка.

Телеграмата Цимерман е изпратена на 17 януари 1917 г. от Артър Цимерман от германското външно министерство до Хайнрих фон Екард, посланик на Германия в Мексико. Текстът трябва да го информира, че ако след като Германия поднови атаките си с подводници срещу атлантическото корабоплаване, Америка изглежда готова да влезе във войната, той трябва да представи на Мексико предложение да обяви война на САЩ с германско финансиране.

Ето какво гласи тя:

Възнамеряваме да започнем на 1 февруари неограничена война с подводници. Въпреки това ще се стремим да поддържаме Съединените американски щати неутрални. В случай, че това не успее, отправяме към Мексико предложение за съюз на следния принцип: водим война заедно, сключваме мир заедно, щедра финансова подкрепа от наша страна и разбиране, че Мексико трябва да завладее изгубената територия в Тексас, Ню Мексико и Аризона.

Уреждането на детайлите е оставено на вас. Ще информирате президента за горното най-тайно, веднага щом избухването на войната със Съединените американски щати е сигурно, и ще добавите предложението, че той трябва по своя инициатива да покани Япония незабавно да се присъедини и в същото време да посредничи между Япония и нас самите. Моля, насочете вниманието на президента към факта, че безмилостната заетост на нашите подводници сега предлага перспективата да принуди Англия след няколко месеца да сключи мир.

Подписано, ЦИМЕРМАН

Телеграмата на Артър Цимерман , както става известна, е изпратена в САЩ по комуникационни кабели, които минават през Англия и без знанието на германците и дори на САЩ по това време, всяко съобщение, което преминава по тези кабели, се наблюдава от британците.

Телеграмата е прихваната и изпратена на кодоразбивачи, които успяват да дешифрират кодираното съобщение за кратък период от време, благодарение на това, че разбиват тайно германските кодове много по-рано.

Веднъж декодирано, британците са силно разтревожени от съобщението, тъй като те от дълго време се опитват да въведат Америка във войната и сега научават, че имат идеалната възможност да направят това; обявявайки обаче телеграмата на американската общественост, Германия ще открие, че кодовете им са разбити, а САЩ – че британците слушат комуникациите им.

За да разрешат проблема, британците измислят плана агент да получи копие от съобщението в Мексико, което след това ще бъде показано на американците. Съобщението, което пристига там, беше кодирано с по-стар код, такъв, че германците все пак да разберат, че са пробили тайната им комуникация, но САЩ все пак да се присъедини към войната за сметка.

Cartoon for a Telegram
Карикатура по повод съдържанието на телеграмата

Съобщението, съчетано с подновяването на неограничена подводна война от Германия, вбесява американския народ, който минава от силно противопоставяне на участието в Първата световна война към активното му търсене. Само три месеца след прихващането на телеграмата, САЩ официално се присъединяват към войната. Малко повече от 18 месеца по-късно войната завърши с поражение на Германия.

Мексиканската реакция на телеграмата е доста иронична. След като получава съобщението, мексиканският президент Венустиано Каранца търси мненията на своите военни служители относно офертата на Германия. Те стигат до заключението, че подкрепяната от Германия война със САЩ не е в най-добрия интерес на Мексико, заради политическата нестабилност, значително по-малобройна армия и това, че искат да избегнат обтягане на отношенията с южноамериканските държави.

Така че, телеграмата на Цимерман е замислен като начин да се гарантира, че Америка ще остане далеч от войната и да така да се осигури победата в Европа. Но вместо това предизвиква незабавното и всеобщо подкрепено обявяване на война от САЩ, мобилизиране на войски и укрепване на съюзниците в Европа, което довежда до краха на Германия.

 
 
Коментарите са изключени за Телеграмата на Цимерман: Поводът на САЩ да влезе в Първата световна война

Повече информация Виж всички