shareit

Как СССР за малко да бомбардира Румъния

| от |

На 77-ата годишнина от нацисткото нашествие в Съветския съюз, Русия публикува секретни документи от Втората световна война, включително заповед от 22 юни 1941 г. от съветското командване за бомбардировките на членката на Oста Румъния.

Целта на проекта е да хвърли светлина върху един от най-страшните периоди в съветската история – началото на Великата отечествена война от 1941 до 1945 г.

На 22 юни 1941 г. нацистите предприемат непровокирано нападение срещу Съветския съюз, което от своя страна започва конфликт, който убива милиони войници и цивилни по време на един от най -мрачните периоди в историята.

Публикувани от руското министерство на отбраната, досиетата са написани от най -видните генерали на Червената армия, включително Маршал Иван Баграмян, и датират от началото на 50-те години.

Специално внимание се отделя на документ от три страници, подписан от тогавашния началник на Генералния щаб Георги Жуков само три часа след началото на нацистката инвазия. Той прави притеснителното предложение, че съюзниците на Германия също трябва да бъдат атакувани и унищожени.

Докладът прави специални изключения за Финландия и Румъния, като предлага двете страни да не бъдат атакувани, докато не бъдат дадени изрични инструкции. В послепис от самия Жуков на последната страница на документа обаче остро се препоръчва Румъния да бъде бомбардирана.

RIAN archive 2410 Marshal Zhukov speaking

Георги Жуков

От началото на 40-те години на миналия век Румъния има значителен принос във военната кампания на нацистите, а също и в тяхната кампания относно унищожаването на евреите. Според документи, свързани с Холокоста, тогавашните румънски власти сътрудничат на Третия райх за системното убийство на 160 000 румънски евреи.

Присъединявайки се към оста, Румъния участва в нахлуването на нацистите в СССР на 22 юни. Финландия, спомената също в документите, не е от оста, но участва в операциите на алианса.

Издадени наскоро, документите показват само малка част от доказателствата за героизма на войниците и командирите на Червената армия, които са отговорни за сломяването на опита на Хитлер да нахлуе в Съветския съюз.

Нашествието, разбира се, носи популярното кодово име „Операция Барбароса“ и използва тактиката на блицкриг на Хитлер, за да победи и след това да окупира Съюза. Министерството също така публикува картата и бойните планове на Хитлер, включително мащабна операция, описваща подробно разполагането на нацистки сили по границите на СССР, и посоките на основните атаки през първите няколко дни на войната.

Разкрити са подробности за прояви на героизъм от страна на съветския народ по време на този конфликт, включително сведения относно войските в Киев, които са сред първите линии на отбрана срещу нацистката военна машина, докато други доклади включват идеята за мобилизирането на целия СССР рамо до рамо срещу минимални шансове за успех.

Няколко документа са пълни с по-леки новини за съветските пилоти, които се прибират безопасно у дома от операция, докато други признават и оплакват трагичната смърт на авиатори.

Официалните данни увеличават общите брой човешки животи, загубени от Съветския съюз, до над 26 милиона, като повече от 8 милиона от тях са изразходвани за борба с войските на нацисткото нашествие и последвалото обръщане на събитията, което води до окончателното поражение на нацизма.

Противно на популярния разказ за Втората световна война, Съветският съюз поема най-много щети от всички държави победители във войната, като се справя с повече от 75% от нацистка Германия и техните съюзнически сили, концентрирани на Източния фронт. Освен това Източният фронт е мястото, където нацистка Германия понася по-голямата част от военните си загуби, като действителният процент е 74%.

 
 
Коментарите са изключени за Как СССР за малко да бомбардира Румъния