Халхин-Гол: Най-безизвестната важна битка за Втората световна война

| от chr.bg |

Битката при Халкин-Гол през 1939 г. рядко се споменава в списъците на значимите битки на XX век, но тя оказва огромно влияние върху хода на историята. В нея участват руснаците и японците и е от изключително значение за крайната победа на Съюзниците над силите на Оста във Втората световна война. Малко преди танковете на Хитлер да си проправят път през Полша, японците и руснаците се срещат в битка, която, макар и почти пренебрегната в учебниците по история, има голям принос за крайния изход на тази война.

Японски войници прекосяват река Халхин Гол

Oт десетилетия в Източна Азия между руснаците и японците се трупa напрежение, което достига своя връх на 11 май 1939 г., когато малки сили от монголските васали на СССР случайно преминават спорната граница в контролирания тогава от Япония регион Манджурия. Японците ги изтласкват, но впоследствие те самите са отблъснати от по-многобройни монголски сили. Те също започват да насочват повече количества войски към региона, което пък кара руснаците да направят същото. На 22 май малък отряд японски разузнавателни войски е обкръжен и унищожен от руски войници; над 100 японци са убити.

Този сблъсък бързо води до мащабна ескалация както от страна на японците, така и на руснаците.

В разгара на боя Япония разполага с около 75 000 войници, а Съюза – с почти 60 000. Битката се превръща в малка война, в която се използват самолети, танкове и артилерия в опит да се спечели предимство за съответните страни. Сраженията продължават до края на лятото с възходи и падения и за двете страни. Японците се опитват да извършат две големи офанзиви, но и двете са отблъснати от руските сили, предвождани от съветския командир Георгий Жуков (който по-късно повежда руснаците към победа срещу германците при Сталинград). Най-накрая през август Жуков решава да премине в настъпление и с почти 50 000 съветски и монголски войници, почти 500 танка и впечатляващ набор от въздушни сили, обкръжава японците. Повечето от обкръжените войски, разбира се, отказват да се предадат и Съветският съюз ги унищожава с артилерийски и въздушни удари. Битката завършва на 31 август с пълно поражение на японците, а на следващия ден, 1 септември, германски танкове навлизат в Полша, с което започва Втората световна война.

SovietArmouredVehicle

Последиците от битката при Халхин-Гол не могат да бъдат преувеличени. По същество това поражение дотолкова убеждава японците, че не могат да победят Съветския съюз, че те решават, че ще е по-изгодно да се разширяват в Тихия океан, отколкото да продължат да навлизат в източен СССР. Тази политика означава, че те неизбежно ще влязат в контакт със Съединените щати, но според тях това ще е по-добре. Възможно е, ако японците бяха спечелили Халкин-Гол, те никога да не стигат дп Пърл Харбър две години и половина по-късно. Това сражение не само поставя началото на войната, която скоро ще се води в Тихия океан, но и предпазва Съюза от необходимостта да се бие на два фронта, разделяйки войниците си между борбата с Япония на изток и Германия на запад. Въздействието, което е можело да окаже това, е огромно. Страшно е да си помислим какво можеше да се случи, ако битката при Халкин-Гол беше завършила по друг начин.

 
 
Коментарите са изключени за Халхин-Гол: Най-безизвестната важна битка за Втората световна война

Повече информация Виж всички