Анархията: Един от най-мрачните периоди в историята на Англия

| от |

Каква е Анархията?
Анархията е период на гражданска война в Англия между 1135 и 1153 г., след смъртта на Хенри I (на основната снимка). Анонимната история от 12 век Gesta Stephani (Делата на Стивън) рисува мрачна картина на състоянието на страната по това време: „Англия, която преди е била седалище на правосъдието, мира, благочестието и религията, впоследствие се превръща в дом на извращението.“ Анархията ще бъде разглеждана през следващите векове като един от най-мрачните периоди в историята на държавата.

WhiteShipSinking

Какво води до кризата с наследника на трона?
През 1120 г. единственият законен син и наследник на Хенри I, Уилям Аделин, е убит, когато корабът му потъва в Ламанша. Притеснявайки се кой ще го наследи, Хенри се жени за Аделаида Лувенска (жена с 35 години по-малка от него) през 1121 г. с надеждата да стане баща на друг наследник от мъжки пол – макар да има и други синове, никой от тях не е легитимен. До тази криза управлението на Хенри се смята за силно и мисълта за хаос при смъртта му тревожи благородството на Англия.

Въпреки че вторият му брак остава бездетен, нов вариант се появява през 1125 г., когато единственото друго законно дете на Хенри, Матилда – тоест императрица Матилда, тъй като тя е омъжена за императора на Свещената Римска империя Хенри V – овдовява. Тя се завръща в Нормандия и през 1128 г. се омъжва за Готфрид V, наследник на френските земи Анжу, Турен и Мейн, образувайки съюз, който осигурява южните граници на Нормандия.

Empress Matilda

Хенри посочва Матилда за свой наследник и кара двора си да даде клетва, че ще я следва, но решението му не е прието добре и съгласието бе дадено неохотно. Матилда прекарва малко време в Англия и съпругът й не е популярен сред английските благородници – той технически воюва с Хенри, когато кралят умира. Нещо повече, Англия никога преди не е имала управляваща кралица и хората са подозрителни към жена на трона.

През последните години на Хенри отношенията с дъщеря му и зет му се изострят. На Матилда са обещани редица замъци в Нормандия като част от нейната зестра, но не са й дадени никакви указания кога може да ги получи. През 1135 г. тя и Готфрид искат тези замъци и настояват нормандското благородство да се закълне във вярност на двойката. Хенри отказва, може би от страх, че Готфрид ще се опита да вземе властта в Нормандия за себе си. И когато избухва бунт в Нормандия, Матилда и Готфрид застават на страната на бунтовниците срещу Хенри…

Какво се случва, когато Хенри I умира?
Когато Хенри I умира на 1 декември 1135 г., някои благородници заявяват, че кралят ги е освободил от клетвата им към Матилда. Нормандските барони вярват, че Тибо V Блоа, племенник на Хенри чрез сестра му Адела, ще бъде идеалният избор за крал на Англия. По-малкият брат на Тибо Стивън обаче има други идеи. Той е виден, харесван член на двора на Хенри и има подкрепата на Църквата чрез по-малкия си брат – друг Хенри, епископът на Уинчестър. Без да губи време, Стивън пресича канала до Англия от Булон, грабвайки короната на 22 декември.

Как реагира Матилда?
Матилда не се отказва от короната. Искът й е подкрепен от нейния полубрат Робърт (един от незаконните синове на Хенри I), както и от чичо й крал Дейвид I. Декларацията на Робърт в подкрепа на Матилда предизвиква бунт в югозападната част на Англия, както и в Кент, докато Готфрид напада Нормандия, а Дейвид I атакува Северна Англия.

През 1139 г. Матилда пристига в Англия, за да претендира за трона си. Тя остава в замъка Арундел с мащехата си, докато Робърт се опитва да събере подкрепа за нея в цялата страна. Стивън обсажда замъка, като заклещва Матилда вътре. Тъй като тя все още не се е обявила като заплаха за него, той позволява безопасното й преминаване да се срещне с Робърт в Бристол. Там тя установява база на югозапад. През следващите няколко години има леки сбивания и опит за мир, докато Стивън се опита да си върне региона.

Защо този конфликт е наречен „Анархията“?
С напредването на управлението на Стивън той започва да отчуждава много благородници, които са били ключови съветници на Хенри I, като лансира собствените си приятели.

Стивън също си прави враг и в лицето на духовенството, когато арестува Роджър, епископ на Солсбъри, и положението му на крал става нестабилно. Членовете на духовенството виждат това като атака срещу самата църква и мнозина отклоняват подкрепата към Матилда. Авторитетът на краля се пропуква, а правителството му губи контрол – оттук и определението „анархия“ – и започват да се появяват нелицензирани замъци. Редица благородници искат да си възвърнат това, което виждат като наследствени права върху земи, които сменят ръце по време на управлението на Хенри I, а някои често сменят страни, за да спечелят предимство.

 
 
Коментарите са изключени за Анархията: Един от най-мрачните периоди в историята на Англия