Скарлет Йохансон срещу OpenAI: Защо гигантът премахна един от гласовете на GPT-4o

| от |

Компанията за изкуствен интелект (ИИ) OpenAI премахна един от гласовете, които озвучават най-новият ѝ продукт, след като актрисата Скарлет Йохансон отбеляза, че той е „страшно подобен“ на нейния.

По-рано този месец от OpenAI обявиха, че пускат нов модел, наречен GPT-4o. Той дава възможност за въвеждане на текст, звук и изображения и сам той може да отговаря с изображение, текст и звук, като според компанията времето за реакция е подобно на това при човешки разговори.

Една от гласовите опции, наречена „Скай“, обаче предизвика полемика заради очевидната си прилика с тази на Скарлет Йохансон, която парадоксално сама игра ИИ асистент във филма „Тя“ на Спайк Джонз от 2013 г. Този филм е добре познат на Сам Алтман, който дори публикува в Twitter единствената дума „Her“ (от англ. ез. – Тя) в деня на пускането на GPT-4o.

В изявление за NPR Йохансон казва, че главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се е свързал с нея през септември миналата година, като я е помолил да бъде гласът на новия продукт.

„След дълъг размисъл и по лични причини отказах предложението“, се казва в изявлението ѝ, публикувано на X от журналиста Яшар Али. „Девет месеца по-късно моите приятели, семейството и широката общественост отбелязаха колко много Скай, звучи като мен.“

Йохансон добавя, че два дни преди пускането на „Скай“ Алтман отново се е свързал с нейния агент с молба да преразгледа възможността да бъде глас на GPT-4o, но няколко дни по-късно без отговор продуктът е пуснат на пазара.

Йохансон казва, че сега е наела юридически съветник, който е поискал от Алтман да изложи какво са направили и да опише подробно процеса, по който е създаден гласът на Скай.

„Във време, когато всички се борим с дълбоките фалшификати и защитата на собственото ни подобие, собствената ни работа, собствената ни идентичност, смятам, че това са въпроси, които заслужават абсолютна яснота“, добави Йохансон. „Очаквам прозрачност и приемане на подходящо законодателство, което да помогне да се гарантира защитата на индивидуалните права.“

От OpenAI твърдят, че използваният от тях глас не е на Йохансон, а на друга актриса.

„Вярваме, че гласовете на изкуствения интелект не трябва умишлено да имитират характерния глас на дадена знаменитост – гласът на Скай не е имитация на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга професионална актриса, която използва собствения си естествен говорен глас“, заявяват от OpenAI в публикация в блога на уебсайта си. „За да защитим личния им живот, не можем да споделим имената на нашите гласови таланти.“

Все пак компанията премахва гласа.

„Направихме кастинг на актрисата, която стои зад гласа на Скай, преди да се свържем с г-жа Йохансон“, казва Алтман. „От уважение към г-жа Йохансон спряхме да използваме гласа на Скай в нашите продукти. Извиняваме се, че не сме комуникирали по-добре.“

 
 
Коментарите са изключени за Скарлет Йохансон срещу OpenAI: Защо гигантът премахна един от гласовете на GPT-4o

Повече информация Виж всички