shareit

Най-смъртоносното оръжие на Чингис хан

| от |

Въпреки че повечето от нас никога не са разсъждавали върху един такъв тривиален, тъп обект като скромното стреме, използвано му от конниците през голяма част от записаната история всъщност оказва огромно влияние върху еволюцията на глобалната геополитика, каквато я познаваме.

Може да изглежда странно да се занимаваме с това обикновено кръгче от кожа или стомана, висящо от седлото на ездача, като някаква значителна „технология“, но то е точно това и в първите дни на нейното използване е доста революционно.

Точно както формирането на фалангата преобръща конвенционалния подход при пехотния бой, когато е въведено в древността, добавянето на стремена към седлото на ездача дава възможност на новообединената монголска нация да преодолее относителната си незначителност в Североизточна Азия и да се превърне в ужасяваща бойна сила, която управлява най-голямата по земя империя в историята в период от няколко поколения.

Gaya Confederacy Iron Stirrups (17378457343)

Археологическите записи показват, че монголците използват стремена още през 10 век и дори на този ранен етап те са украсени, но и качествено изработени от метал. Монголските конници са изключително опитни бойци на коне си и адаптират своята тактиката спрямо врага, пред когото се изправят.

Докато историята е пълна с разкази за армии, които печелят, като се хвърлят напред в ръкопашен бой, докато едната страна не тръгне да отстъпва и не бъде унищожена от противника, монголците захвърлят този традиционен подход на вятъра и предприемат отстъплението като офанзивна маневра. Язденето със стремена дава на силите на Чингис хан и неговите потомци преди това невъобразимо тактическо предимство.

Източноевропейските врагове на хановете са напълно неподготвени да срещнат сила, която може да продължи да атакува, дори докато се оттегля. Със стабилността, която им придават два крака, стъпили в стремената, монголските сили усъвършенстват изкуството да използват лъковете си на кон, като го правят дори докато яздят, седнали с гърба напред.

Това им позволява да останат извън обсега на сухопътните войски, които ще ги преследват при отстъплението им, и бързо забелязват, че дори фалшивото отстъпление може да примами унгарската, полската или руската пехота и кавалерия да развалят формированието си и да хукнат в преследване, което ще се окаже смъртоносно за тях.

Самият Марко Поло става свидетел на монголците в битка, като пише, че конниците „никога не си позволяват да влизат в обикновено меле, а непрекъснато обикалят около врага и стрелят по врага“.

В комбинация със стационарни стрелци и кавалерия, тактиката на монголците ги извежда от родината им до земи, притеснително близки до Виена, за период от десетилетия. И този път, който те преминават през Европа към крайната си точка, е резултат от тяхното иновативно използване на това много просто устройство.

Ако не беше поредица от събития, които ги карат да се върнат и да водят война срещу династията Сун в Китай, те може би щяха да извършат невероятни промени в западноевропейското общество. Дори и да не разграбват Рим, белегът, който оставят върху всяка срещана от тях култура, е незаличим – малко завоевателни сили могат да претендират, че са обект на съвременни историци, толкова далеч, колкото Рим и Китай.

Великата китайска стена е свидетелство за организацията, която трябва да отблъсне атаките им. Един генерал от династията Сун пише за използването на стремето, описвайки неговата функция при преразпределяне на теглото на ездача – очевидно стремето е достатъчно ново по това време, за да се наложи споменаването му и достатъчно ефективно, за да провокира широки подобрения по Великата стена малко след като монголските сили се връщат на изток.

Ако историците са били впечатлени от технологията на стремето преди хилядолетие, те може би ще са също толкова впечатлени от това колко малко внимание му се дава от страна на света по-късно в човешката история – като фалангата, Европа и Азия се съобразяват с тактиките, произлизащи от стремето, а днес това е просто една любопитна история от миналото за тези, които вече не яздят коне.

 
 
Коментарите са изключени за Най-смъртоносното оръжие на Чингис хан

Повече информация Виж всички