shareit

Какво е микроизневяра и как да разберете дали ви я правят

| от |

Кога едно на пръв поглед безобидно поведение преминава границата и се превръща в изневяра? Хората във връзки имат различни мнения и идеи за отговора на този въпрос. По-очевидните забежки, разбира се, обикновено са доста лесни за забелязване – да спите с някой друг, освен ако не сте се разбрали предварително с партньора си, ще бъде трудно да се обясни и оправдае. Но какво да кажем за по-фините моменти, които танцуват около тази невидима линия?

Възможно ли е случайно да сте извършили микроизневяра?

Venus and Mars Surprised by Vulcan - Il padovanino (1631)

Венера и Марс, изненадани от Вулкан“, худ. Алесандро Варотари

Какво е микроизневяра?

През 2017 г. експертът по запознанства Мелани Шилинг определя микроизмамата като „поредица от привидно безобидни действия, които показват, че човек е емоционално или физически фокусиран върху някого извън връзката си“.

Може да е безделно сърфиране в приложения за запознанства; флиртуващи чатове с колега; дори емотикони под нечии публикации в Instagram… Най-показателно обаче е, когато почувствате необходимостта да омаловажавате тези взаимодействия пред партньора си.

„Всички тези неща са признаци, че водите „прикрит флирт“ и го криете от своя партньор. Ако смятате, че има какво да криете, запитайте се защо“, казва Шилинг.

Концепцията за микроизмама не е нова – просто вече имаме думичка, за да я опишем по-ясно. Но дори когато знаете какво е, може да е трудно да я забележите.

Как да разберете дали микроизневерявате?

Ако сега сте се притеснили, че буквално всяко взаимодействие с друг член на човешката раса може да се счита за микроизмама според горното определение, не сте сами. Докато трескаво превъртате в ума си всички съобщения, които сте изпратили в последно време, нещото, върху което повече трябва да се съсредоточите, както експертът по връзките Сюзън Уинтър казва, е намерението зад тях.

„Въпреки че микроизневярата може да не е физическа изневяра, тя със сигурност тества границите на емоционалната такава. Флиртът е флирт – акт на раздухване на искра, която лесно може да се разпространи в пламък.

Поставете се на мястото на партньора си. Как би се почувствал, ако знаеше, че полагате малко повечко усилия в облеклото си, когато определен човек ще бъде в офиса, или че когато му се сърдите, разглеждате профила на бившето си гадже?

„Ако усещането ви подсказва, че партньорът ви ще се почувства неудобно от вашите действия – или пък самите вие се чувствате неудобно – това е доста добра индикация, че микроизневерявате“, казва авторката и сексинструкторка Джиджи Енгъл.

Това може да се отнася и за немоногамни връзки – всеки тип емоционално взаимодействие, което пазите в тайна от другите участници във връзката, може да се счита за микроизмама.

След като сте в състояние да бъдете честни със себе си относно характера на отношенията ви към друг човек, можете да започнете да се опитвате да разгадаете защо. Това може да е знак, че сте нещастни във връзката си и че има неща, върху които трябва да работите с партньора си; или, ако положението е неспасяемо, може да е време да я прекратите. Така или иначе, честността е в почти всички случаи най-добрата политика.

Ами ако вашият партньор ви микроизневерява?

Ако вашият партньор се държи по някакъв начин, който ви кара да се чувствате неудобно, най-добре е да се изправите срещу това директно, предлага Уинтър. Разбира се, опитайте се да подходите към разговора по дипломатичен начин: обяснете какво сте видели – дайте примери, ако можете – и спокойно кажете защо ви притеснява. Бъдете конкретни относно точно какво поведение смятате, че се счита за микроизневяра.

Уинтър има и някои предложения за разговори, които биха могли да помогнат. Бихте могли, например, директно да се обърнете към основните намерения: „Има ли нещо, за което и двамата трябва да си дадем сметка относно чувствата ти към този човек?“ Или се опитайте да предизвикате съчувствието на партньора си, като попитате: „Как би се почувствал, ако аз направя нещо подобно?“

Микроизневярата по своята същност е фина – хората може честно въобще да не осъзнават, че поведението им засяга някой друг, така че човек си струва да бъде отворен. Но ако вашият партньор реагира, като се опитва да пренебрегне чувствата ви, Енгъл предупреждава, че може да е време да преосмислите нещата.

„Ако ти отговорят с думите „не е голяма работа“ или те накарат да се почувстваш прекалено зависим или луд, това е форма на залъгване.“

The Jealous Husband 1847

„Ревнивият съпруг“, худ. Корнелиус Кригхоф

Как да се възстановите след микроизневяра?

Ако решите да работите заедно, за да поправите щетите във връзката, причинени от микроизневярата, това определено дори може да направи връзката с партньора ви по-силна в бъдеще.

Но може да бъде лесно човек да се върне в режим на микроизневяра, така че си струва да сте наясно, когато нови приятели или колеги навлизат във вашата или на вашия партньор орбита и да поддържате открит разговор за това къде трябва да лежат границите.

Въпреки че започва като малко, предателството, което партньорите чувстват в резултат на едно такова събитие, може да бъде доста голямо. Честността и комуникацията са ключови, ако не искате едно невинно действие да се превърне в хлъзгаво нанадолнище към поведение, което е много по-трудно да се игнорира.

 
 
Коментарите са изключени за Какво е микроизневяра и как да разберете дали ви я правят

Повече информация Виж всички