shareit

Какъв е шансът бебето ви да бъде огромно

| от |

Майка в Бразилия наскоро роди бебе с височина 60 сантиметра и тежащо 7,3 кг. Ангерсън Сантос е роден чрез цезарово сечение в болница Педре Коломбо в Паринтинс, щата Амазонас.

Младият господин надмина най-тежкото бебе момиченце досега, което се ражда 6,8 кг през 2016 г. – но нито едно от двете деца не успява дори да се доближи до най-тежкото бебе в историята въобще, което забива кантара на колосалните 10,2 кг. в Италия през 1955 г.

За да калибрираме представата си за новородено – момчета обикновено тежат към 3,3 кг., а момичетата – около 3,2 кг.

Baby Face

Терминът, използван за описание на тези гигантски бебета, е макрозомия (което на гръцки означава голямо тяло). Всяко бебе, което тежи повече от 4 кг, независимо от гестационната му възраст, се казва, че има макрозомия.

Тези бебета представляват около 12% от ражданията. При майки с гестационен диабет (висока кръвна захар, която възниква по време на бременност), процентът се увеличава до между 15% и 45% от ражданията.

Има фактори, които увеличават риска майката да роди гигантско бебе – един от тях е телесното тегло: жени със затлъстяване два пъти по-често раждат бебета с макрозомия. Прекомерното наддаване на тегло по време на бременност също допринася за вероятността.

Гестационният диабет също – лекарите в болница Падре Коломбо свеждат големината на Ангерсън до „диабетното състояние“ на майка му. Част от болестта се дължи на повишаване на инсулиновата резистентност на майката по време на бременност (дори при тези без гестационен диабет), което увеличава количеството глюкоза, която преминава през плацентата до плода и му помага да расте прекомерно. Състоянието също така помага на липидите (мазнините) да навлязат в плацентата, осигурявайки на бебето повече гориво за растеж.

Напредналата възраст по време на бременност също увеличава шансовете за раждане на бебе с макрозомия – ако майката е над 35 години, вероятността е с 20% по-голяма. Възрастта на бащата също има значение: ако той е над 35 години, рискът се увеличава с 10%.

Предишни бременности също увеличават риска, тъй като с всяка следваща бременност теглото при раждане се увеличава. Просрочените носене – което продължава и след стандартните 40 седмици – също увеличава риска, особено от 42 седмица натам.

Момчетата пък са 3 пъти по-склонни от момичетата да се родят макрозомични.

Раменна дистокия

Щетите по време на раждане

Бебетата с макрозомия, съвсем очаквано, са по-склонни да срещат затруднения при придвижване през родовия канал поради големия си размер. Например, доста често се случва рамото на бебето да се захване зад срамната кост на майката. Медицинският термин за това е „раменна дистокия“.

Докато бебето е заседнало, то може да спре да диша. Това може също да причини счупване на ключиците или увреждане на нервите на брахиалния сплит, които захранват ръцете – в най-тежките случаи увреждането може да бъде перманентно. Раменната дистокия се среща при около 0,7% от всички раждания, но при макрозомните бебета честотата е около 25%.

Жените също са изложени на повишен риск от вагинално разкъсване, което след това увеличава риска от следродилен кръвоизлив – водещата причина за смърт при майките в световен мащаб – и следователно колкото по-голямо е бебето, толкова по-голям е рискът от увреждане по време на нормално вагинално раждане.

Макрозомията също води до повишен риск от продължителна втора фаза на раждането, когато шийката на матката е напълно разширена и главата на бебето се движи във влагалището. Поради размера на бебетата, това движение може да бъде по-бавно от обикновено, което може да увеличи риска майката да заболее от инфекция, задържане на урина и хематом (вътрешен кръвоизлив).

Едно нещо, което не знаем за макрозомичните бебета, е дали те остават по-големи през целия живот. Ограничените данни, които съществуват, предполагат, че те са по-склонни да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване до седемгодишна възраст и също така е по-вероятно да развият диабет тип 2 на по-късен етап от живота си.

В бъдеще може да видим да се раждат повече „гигантски“ бебета, тъй като тези, родени след 1970 г., са с около 450 гр. по-тежки от родените преди 1970 г. Нарастващите нива на затлъстяване, което е основен фактор за развитието на състоянието, също е силен фактор.

 
 
Коментарите са изключени за Какъв е шансът бебето ви да бъде огромно

Повече информация Виж всички