Американските ВВС тестваха успешно междуконтинентална ракета с ядрена способност (Видео)

| от |

В ранните часове на вторник американските военновъздушни сили извършиха тест на междуконтинентална балистична ракета Minuteman III, „за да осигурят увереност в смъртоносността и ефективността на ядрената отбрана на страната“.

За да покажат мускули, военните публикуваха и видеоматериал (по-долу) и снимки на междуконтиненталната балистична ракета (МБР), висока 18,3 м, която се изстрелва в небето на Калифорния, оставяйки следа от дим и пламъци.

Тя излетя във вторник, 4 юни, в 12:56 ч. местно време от космическата военна база Ванденберг, северно от Санта Барбара по централното калифорнийско крайбрежие, и измина около 6 759 км, преди да се приземи близо до отдалечена военна база на Маршаловите острови, дълбоко в централната част на Тихия океан.

Ракетата не беше въоръжена, но този модел може да носи ядрени бойни глави и, както подсказва името, е в състояние да достигне държави на други континенти.

Ала не бойте се! Това може да звучи като подготовка за Трета световна война, но Военновъздушните сили на САЩ твърдят, че „този тест не е резултат от настоящите световни събития“, като отбелязват, че в миналото са били проведени над 300 подобни теста.

„Като част от тази мисия нашите сили за МБР осигуряват 24/7 стратегическа защита и са готови да реагират в даден момент като най-отзивчивото звено на ядрената триада, а тестовите изстрелвания демонстрират и потвърждават готовността ни да осигурим безопасна, сигурна, ефективна и надеждна глобална бойна способност“, се казва в изявление на генерал Томас А. Бусиер, командир на Глобалното ударно командване на ВВС.

„Ядреното въоръжение на САЩ е спокойствие за нашите съюзници и партньори по целия свят. Днешното тестово изстрелване е само един от примерите за това как МБР на нашата страна и професионалните летци, които ги поддържат и експлоатират, демонстрират готовността и надеждността на оръжейната система. То показва ангажимента ни за защита, тъй като сме в постоянна готовност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината“, добави полковник Крис Круз, командир на 377-а група.

Около 400 МБР Minuteman III в момента се намират на ракетните полигони на ВВС в Колорадо, Монтана, Небраска, Северна Дакота и Уайоминг, където са в бойна готовност повече от 50 години.

Този модел на ракетата обаче скоро ще бъде пенсиониран и заменен с МБР LGM-35A Sentinel от 2029 г. Военновъздушните сили ще похарчат повече от 125 млрд. долара за 650 МБР Sentinel, които са проектирани да служат поне до 2075 г.

Да се надяваме, че като вид ще успеем да стигнем дотам!

 
 
Коментарите са изключени за Американските ВВС тестваха успешно междуконтинентална ракета с ядрена способност (Видео)

Повече информация Виж всички