Употребата на анаболни стероиди е свързана с психопатия при културистите

| от |

Въпреки че са опасни и незаконни, анаболните стероиди са и навсякъде. Всъщност се смята, че приблизително един на всеки 15 мъже ги е използвал в даден момент.

Сега обаче ново проучване сочи, че някои от тези мъже може да са психопати.

„Не е сигурно дали употребата на AAS [анаболно-андрогенен стероид] предсказва психопатични черти или съществуването на психопатични черти е фактор за употребата на AAS“, обяснява статията, публикувана в списанието Scientific Reports. „Но отбелязваме, че неизползващите стероиди, които са обмисляли употребата им, имат над два пъти повече шансове за психопатични черти в сравнение с неизползващите стероиди, които никога не са обмисляли употреба.“

Може да изглежда като хиперболично заключение, но „психопатията“ е повече от просто несериозна обида, която си подхвърляме с лекота в интернет: тя е признато разстройство на личността, характерно с необичайно ниски нива на емпатия и разкаяние, липса на емоции, високи нива на егоизъм и постоянно системно поведение.

А нещо друго, което също е свързано с антисоциалното поведение, е именно злоупотребата със стероиди. Един от най-известните странични ефекти от употребата им е популярният „стероиден гняв“ – и всъщност взимането на забранени вещества сама по себе си може да бъде маркер за психопатия.

Arnold Schwarzenegger 1974

Но други връзки между двете разстройства са по-малко известни – и много тревожни: „някои потребители съобщават за възникване на усещане за величие и непобедимост, докато други изпитват депресия и различни смущения в настроението“, отбелязва изследването.

Някои от най-новите проучвания показват връзка между употребата на стероиди и изтъняването на мозъчната кора, загубата на сиво вещество и увеличения обем на дясната амигдала в мозъка – симптоми, по-често наблюдавани при състояния като паркинсон и алцхаймер. И на всичкото отгоре, докладът казва още: „изглежда, че употребата на стероиди ускорява стареенето на мозъка чрез оксидативен стрес и апоптоза; свързва се с по-ниска когнитивна функция и може да наруши нормалната работа на невроните в предната част на мозъка“ – всичко това може да увеличи тревожността и агресивността.

Ако това ви звучи точно като определението за психопатия, не сте сами. Ето защо авторите на изследването – Брайън Нелсън, Том Хилдебранд и Паскал Валих, всичките психолози от институции в Ню Йорк – се заемат да проучат този досега недостатъчно проучен аспект на употребата на стероиди.

„Ние анонимно набрахме голяма онлайн извадка от 492 възрастни биологични мъже културисти и им зададохме въпроси относно тяхната употребата на препарати за подобряване на ефективността им (в случай, че ползват такива), упражнения и хранителни навици, психологически състояния, рисково поведение и всякакви други физически проблеми, които може да са имали“, обясняват авторите. Целта е проста: да се открие връзката – или липсата на такава – между употребата на вещества и тези по-класически признаци на психопатия.

Резултатите са ясни: анализът на авторите показва, че потребителите на стероиди имат повече от 3 пъти увеличение на вероятността да се ангажират с рискови поведения, свързани с употребата на вещества, почти 2 пъти по-високи шансове да участват в рискована сексуална активност, почти 2 пъти по-голяма вероятност да изпитат проблеми с гнева и, разбира се, повече от 2 пъти по-големи шансове за проявяване на психопатични черти, отколкото неупотребяващите. И тази последна вероятност е установено, че се натрупва: с всеки допълнителен използван вид стероид, респондентите имат 19% по-голям шанс да проявят психопатични черти.

Ed Fury and Jackie Coey, 1953

Но докато информацията може да е недвусмислена, заключенията далеч не са окончателни. Проучването е кръстосано, което предлага няколко улики за това дали откритите асоциации са причинно-следствени – и ако е така, в каква посока са – но както пишат самите автори, „всички опити за спекулации относно причинно-следствената връзка трябва да се правят изключително предпазливо.“

Така например, вярно е, че психопатията „е свързана както с антисоциално разстройство на личността, така и с разстройство на поведението, всяко от които е свързано с употребата на стероиди“, посочва документът, докато „разстройството на поведението в частност е основен рисков фактор пък за употребата на стероиди.“ Но като алтернатива, предполагат авторите, връзката „може да е динамична; бодибилдърите с психопатични тенденции изначално може да са по-склонни да започнат да взимат и впоследствие тези черти могат да бъдат усилени или химически чрез използване на AAS, или психологически от околната среда.“

Друга възможност се крие в демографската извадка: самостоятелно подбрана група от предимно млади мъже културисти, повечето от които сравнително нови във фитнеса. Може би този тип хора просто са по-склонни да проявяват психопатични черти по принцип – авторите отбелязват, че абсолютното мнозинство от респондентите „поемат рискове с употребата на различни вещества, поемат рискове със сексуалните си контакти, имат проблеми с гнева, проблеми с емоционалната стабилност, когнитивни проблеми, депресивни симптоми, симптоми на импулсивност и физически проблеми.“ Може би те твърдят, че „голяма част от културистите, които са готови да се заемат с AAS, може вече да имат предшестващи психопатични черти.“

Едно обаче е сигурно: това е само началото на пъзела. Ще са необходими повече проучвания и анализи, предназначени специално за изследване на насочените причинно-следствени връзки между двете черти, за да се разбере какво точно може да стои зад връзката.

 
 
Коментарите са изключени за Употребата на анаболни стероиди е свързана с психопатия при културистите

Повече информация Виж всички