Спортни хроники: „Казваше, че ме възпитава сексуално“ – треньорът изнасилваше деца в продължение на години, но никой не разбра

| от Chronicle.bg |

Андрю Гедес лежи във френски затвор. Ако има късмет, отново ще е на свобода след около 17 години и два месеца. Влезе зад решетките в началото на 2021-ва, когато съдът го призна за виновен за поредица изнасилвания на непълнолетни.

Гедес е бивш треньор по тенис, който имаше репутацията на страхотен специалист, но зад фасадата на професионалните си качества се оказа безскрупулно чудовище.

Всичко започва през 1999 г., когато Гедес, англичанин по рождение и един от най-успешните треньори във френския юношески тенис, започва да набира група за известния спортен клуб „Сарсел“ в едноименната община на север от Париж. Треньорът е известен с взискателния си характер, но повечето от родителите нямат нищо против. Нали спортът не само калява тялото, но и учи на дисциплина?

Гедес тренира предимно момичета, а основният принцип в работата му е да изолира възпитаничките си от външния свят.

Тенисистките живеят в клуба и почти не се прибират у дома. Даже и в почивните дни. Наставникът контролира напълно живота им: той знае всичко за техните семейства, приятели и познати, налага им интереси и хобита. Подобен необичаен подход не само не тревожи, но и възхищава родителите на момичета, които са убедени, че са ги оставили в добри ръце.

Един от полицаите, участващи в разследването, разказва пред „Le Parisien“: „С течение на времето той е ставал все по-натрапчив и постепенно се е превърнал в незаменим за децата. Убеждавал ги е, че без него няма да могат да прогресират и нямат никакъв шанс за кариера. Тогава е бил на 34-35 години.“

Младите тенисистки приемат специалиста по различен начин. Някои твърдят, че широко разпространеното мнение за тиранията на треньора са силно преувеличени, други го описват като импулсивен и избухлив човек, който не търпи възражения. „Едно е сигурно – казва полицаят. – Той имаше солидна репутация и силна аура. Всички мечтаеха да тренират при него.“

Сигурно е и друго – Гедес е не само прочут треньор по тенис, но и силен психолог, който влиза под кожите на играчите, зомбира ги и те са готови да изпълнят всяка негова инструкция. Абсолютно всяка! А състезателките, преминали през школата, разкриват, че тези изисквания надхвърляли тренировъчния процес.

Доказано е, че в периода 2000-2014 г. треньорът е изнасилил непълнолетните си възпитанички няколкостотин пъти.

Момичетата свидетелстват за принудителен орален секс и секс с проникване без презервати. Гедес често ги подлагал и на „жестоки и травматични сексуални практики“ и обичал извратените експерименти. Изнасилванията обикновено се случвали в тоалетната, на задната седалка на автомобила му, в апартамента му или в евтин мотел.

Гедес вероятно щеше да остане ненаказан, ако тенисистките бяха премълчали зловещите си тайни. Но през 2014 г. една от тях проговори. Треньорът я изнасилва за първи път през 2000 г., когато е на 12. По това време момичето се смята за изключителен талант и една от големите надежди на френския тенис. Изнасилванията продължават над две години, а според жертвата става въпрос за най-малко 400 сексуални акта. Никога няма да забрави двете седмици в Ла Бол (комуна в Западна Франция, в района на Пей дьо ла Лоар), където треньорът я води уж на тренировъчен лагер. „Бях напълно под негов контрол – сама и далеч от дома и родителите ми. Беше истински ад. Принадлежах му. Можеше да ме накара да пробягам осем обиколки на корта, а в следващия момент да го задоволя с уста.“

Момичето обяснява, че властта на Гедес над нея била толкова силна, че било невъзможно да му противоречи. „Казваше ми, че ме обича и че ме възпитава сексуално. Повтаряше ми, че удоволствието се крие в насилието. Бях ужасена, но и се опитвах да му угодя. Може да ви звучи странно, но се опитвах да не го разочаровам. И цял ден няма да ми стигне да разкажа за всички ужасии, които изпълваха живота ми тогава. Той ми отне всичко: детството, младостта, бъдещето в тениса и сексуалния живот“, споделя жената, която страда от безсъние, пристъпи на паника и тежко обсесивно-компулсивно разстройство.

По-късно се появиха и други две жертви на треньора. Едната е на 15, а втората – на 17, когато Гедес ги изнасилва за първи път. Мълчали, защото ги изнудвал по най-гнусния начин – снимал ги, докато го задоволяват орално, и ги заплашвал, че ако проговорят, ще покаже снимките на родителите и приятелите им.

Бившият треньор признава за изнасилването на само едно момиче. „Той не отрича сексуалните отношения с другите три жертви, но твърди, че всеки път е било по взаимно съгласие“, обяснява съдията пред „Le Parisien“. Според Гедес било невъзможно да се разбере, че възпитаничките му са били против „този или онзи акт“.

В същото време психиатричната експертиза показа, че Гедес е вменяем и е действал умишлено. „Било е трудно за децата да съдят някой, който в техните очи им е и баща, и треньор, и приятел. В началото дори им е било невъзможно да разберат какво точно се случва. Той е предвиждал последствията и няма как да не е знаел какво прави“, уверява експертът.

Защитата твърдеше, че Гедес има тежки травми от детството, които са довели до престъпленията.

Адвокатът му Бенжамен Матьо обяснява, че е израснал без майчини грижи и в един момент станал „токсичен в отношението си към жените“. Юристът посочва и „силната нужда на Андрю да чувства любов и да бъде съблазняван“. Чувайки тази пламенна реч, жертвите на треньора се разплакаха, а една от тях напусна съдебната зала.

По-късно бе произнесена присъдата от 18 години лишаване от свобода.

„Бих предпочел куршум в главата“, коментира осъденият.

А адвокатът му Матьо заяви: „Искаме той да докаже със своя пример, че грешките от миналото могат да бъдат поправени.“

Как точно може да стане това – юристът не уточни.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: „Казваше, че ме възпитава сексуално“ – треньорът изнасилваше деца в продължение на години, но никой не разбра