Спортни хроники: Как БФС изпъди Димитър Пенев малко преди големия подвиг

| от |

Помните ли историческото американско лято от 1994 г.? Тогава Пеневата чета осъществи подвиг на Световното първенство в САЩ, победи последните два световни шампиона Аржентина и Германия и игра полуфинал срещу третия преди тях – Италия.

От знаменитото постижение вече измина над четвърт век.

Но ако се върнем в началото на 1994 г., тогава нищо не предполага, че можем да направим нещо велико на Мондиала. Тимът ни се раздира от скандали за пари и какво ли още не, а футболистите ще си издерат очите.

Подготовката за САЩ`94 започва още в края на януари, когато е предвиден приятелски мач срещу Мексико в Сан Диего. В последния момент Христо Стоичков отпада от групата, тъй като получава травма на мач на Барселона.

На границата в САЩ без малко да останем в още по-намален състав, след като американските власти спират на летището генералния секретар на БФС Емил Дачев.

Причината е, че ходи с брада, а на снимката в паспорта е избръснат. Налага се да вади самобръсначка, за да докаже самоличността си.

Пред 60 000 зрители, почти всички от мексиканската диаспора в САЩ, българите стигат до 1:1, като Карлос Ермосильо открива резултата след почивката, а към края Красимир Балъков изравнява от дузпа срещу прочутия вратар Хорхе Кампос-Папагала.

След приличния старт обаче, всичко с подготовката се обърква. По онова време Христо Стоичков има фирма „Стоичков – Яфа“ с арабски съдружник на име Яфа. Впоследствие въпросният арабин ще завлече Камата с маса пари.

Компанията на Камата предлага да откупи всички рекламни и спонсорски права на националния отбор на България срещу бомбастичните 2 милиона долара.

Отделно на БФС са обещани по 120 000 долара за няколко приятелски мача, и то все срещу елитни съперници. Звучи повече от чудесно.

Оказва се обаче, че „Стоичков – Яфа“ не е в състояние да изпълни договора, а и не може да даде банкова гаранция. Но БФС настоява за пари от фирмата. Христо Йосифов от ръководството на съюза например съобщава по телевизията, че чакат от „Стоичков – Яфа“ най-малко 240 000 долара плюс още 30 000 за самолетни билети, дадени на БФС от БГА „Балкан“ само на доверие.

В свой стил Ицо побеснява и нарича Йосифов „лъскач на обувки“. „Бацилите във футбола ни трябва да се ликвидират!“, избухва Модерния ляв.

Малко след това гръмва и скандал за пари – един милион долара. Това са парите, които националите очакват да получат за класирането си на Мондиала.

Стоичков и компания твърдят, че след победата над Франция с 2:1 на 17 ноември 1993 г. в Париж, президентът на БФС Валентин Михов е обещал по 50 000 долара на всеки от участниците. Отделно имали договорка с предишния шеф на съюза Димитър Ларгов, че ще вземат други 272 000 долара, ако се класират за САЩ`94.

Оказва се обаче, че Михов обещал парите по поръчка на пловдивските брокери от управлението на БФС Христо Данов и Христо Александров, плюс техния адвокат Иван Радичев. Само че последните трима прехвърлят отговорността върху Михов. Футболистите пък пишат протест, под който се подписва и селекционерът Димитър Пенев.

Това вбесява пловдивчани, тъй като Пената си е взел договорената сума и няма основание да протестира. В крайна сметка Данов и Александров взимат безпрецедентно решение да уволнят Стратега.

Настава спешно търсене на нов треньор. Първо звънят на Христо Бонев в Гърция. Зума обаче отказва, тъй като има договор с първодивизионния Йоникос. Следващият в списъка е Георги Василев, тогава треньор на Левски. Във вилата си в Арбанаси Гочето приема Данов и свитата му. Отговаря, че ако наистина са закъсали за треньор, е готов да се нагърби. Но само ако постът наистина се освободи.

Димитър Пенев обаче разбира какво му готвят и казва на Стоичков, който побеснява. От резиденция „Бояна“, където нашите са на лагер, Ицо звъни по високите етажи в държавата и вдига олелия. Обажда се и на Илия Павлов. „Бате Илия, тези какви ги вършат?“

По онова време шефът на „Мултигруп“ е сред босовете на групировката Г-13, която година по-рано е подкрепила настоящото ръководство на БФС.

Павлов на свой ред събира представителите на Г-13 във футболния съюз Георги Агафонов, Георги Аврамов от пирамидата „Лекс“, Красимир Стойчев от „Трон“ и шефа на „Тексимбанк“ Георги Найденов. Разказва им за случката с Димитър Пенев и добавя, че е получил обаждане от Валентин Михов с молба да бъдат осигурени 700 000 долара за премии за отбора.

В крайна сметка Г-13 и някои кръгове от властта натискат Данов и Александров да променят решението си. Отказват обаче да дадат парите за премии. Пената, който междувременно вече е уволнен, е върнат обратно в националния след няма и един ден.

Заради гафа на „Стоичков – Яфа“ подготовката на националния тим съвсем се обърква.

С много трудности са уредени два приятелски мача с Оман и Кувейт. Звездите обаче отказват да пътуват за тях и Димитър Пенев води там съвсем експериментална селекция.

Но точно преди заминаването за САЩ предстои последният подготвителен мач срещу Украйна в София. Играчите отказват да се съблекат, ако не вземат някакви пари. Да успокоява обстановката при футболистите пристига зам.-председателят на парламента Йордан Школагерски. Пената го представя пред отбора като „другаря Шкубадински“. Бърка го с комунистическото величие Пенчо Кубадински.

В крайна сметка Валентин Михов си подава оставката. Брокерите вадят пари от тяхната „Агробизнесбанк“ и плащат единия милион премии, който след това ще си прихванат от приходите от САЩ`94.

Така делегацията и отборът ни заминават за САЩ без президент на БФС.

На Световното нашите са единственият отбор без генерален спонсор, а Стоичков се оказва в центъра и на друг проблем, свързан със спонсорите с екипировка от „Адидас“. Камата категорично отказва да играе с обувките на тази компания, тъй като има персонален договор с гърците от „Кронос“. Заради това БФС е застрашен от 150 000 долара глоба, а този въпрос ще се реши чак в САЩ.

Дори при излитането от София за Ню Йорк разправиите продължават.

Предната вечер на играчите са раздадени официалните костюми, с които трябва да пътуват. Цените са по 1000 долара парчето. На летището футболистите сипят обвинения, че дрехите са с лоша кройка. На един му стиска под мишниците, на друг панталонът е много широк. Трети се жалва, че официалните обувки му хлопат.

Притиснат от репортерите, Димитър Пенев отбелязва оптимистично, че няма повод за притеснения. „Знаете, скандалите… това е част от кухнята, сега и занапред…“, казва Стратега.

Ето така започва всичко. По възможно най-объркания начин, за да завърши с истински триумф.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Как БФС изпъди Димитър Пенев малко преди големия подвиг

Повече информация Виж всички