Предимството на левичарите в някои спортове

| от |

Левичарите имат предимство в някои спортове – основно тези, които са сравнително бързи като крикета и тениса на маса, защото за техните противниците, които са в голямата си част десничари, действията им са нехарактерни и нямат време да свикнат с тях.

Rafael_Nadal_2011_Roland_Garros_2011-crop

Рафаел Надал, един от най-известните левичари в спорта, Източник

Изследване, публикувано в Biology Letters, изяснява, че колкото по-малко време за реакция дава един спорт, толкова по-голямо предимство имат хората, които играят с лява ръка, защото десничарите нямат изготвена стратегия за този начин на игра.

Друга теория гласи, че левичарите имат по-добра връзка между двете полукълба на мозъка си. Но въпросът защо някои спортове, а не други, остава.

Авторът на изследването, Флориан Лофинг от Университета Олденбърг в Германия, сортира професионалните състезатели от топ 100 на спортовете бадминтон, скуош, тенис на корт, тенис на маса и – само за мъжете – крикет и бейзбол по доминантна ръка в период от 6 години, между 2009 и 2014.

Излиза, че повече от 30% от питчърите в бейзбола са левичари, но само 13% от играчите на бадминтон и едва 8,7% от скуошърите. При жените: 19% от атлетките в тениса на маса и по-малко от 8% в тениса на корт и бадминтона и 8,4% в скуоша.

Когато взима предвид и времето за реакция, Лофинг открива, че то е най-малко в бейзбола, после в крикета, тениса на маса, следвани от другите ракетни спортове. Тази класация съвпада с класацията за атлети левичари.

Крис Макманъс, професор по психология в Университетския колеж в Лондон, казва за изследването: „То показва, че левичарите имат предимство, да, но само когато играта стане трудна и бърза. Това означава, че при аматьорите това предимство няма да бъде толкова полезно.“

 
 
Коментарите са изключени за Предимството на левичарите в някои спортове

Повече информация Виж всички