Най–странните церемонии по откриване на Олимпийските игри в историята

| от Ивелина Беркова |

Oлимпийските игри са мечтата на всеки спортист. Международното спортно събитие има дълга история. От почитане на богове в Древна Гърция, Олимпиадата се е превърнала в глобално събитие, в което участват спортисти от над 200 страни. На такова мащабно ниво от игрите се очаква много планиране – от това къде ще се състоят до грандиозната церемония по откриването. Ясно е, че с хилядната си история Олимпиадата се наблюдава от милиони хора по света и един гаф може да се превърне в доста интересен спомен за бъдещите поколения, които ще научат за тях. Нека разгледаме няколко доста странни, но запомнящи се церемонии по откриване на Олимпийските игри.

Bundesarchiv Bild 146-1976-116-08A, Olympische Spiele, Fackelläufer

Нацистките Олимпийски игри в Берлин

Още от древногръцките си дни огънят е символ на Олимпийските игри, но пренасянето му е станало традиция чак през 1936 година в Берлин в чест на Адолф Хитлер. Само със споменаването на името на тази личност може да се каже, че церемонията е трагедия от самото си начало, но какво става след това е още по – странно. По време на церемонията по откриването в небето били пуснати хиляди гълъби. Това в умовете ни изглежда като красив момент, но за жалост той бива развален, когато се чува гърма на оръдие. Чувайки този ужасяващ звук, гълъбите така се изплашили, че почнали да се изхождат върху главите на неподозиращите зрители. 

Seoul Olympic torch

Гълъбово барбекю

Ако хората не са научили урока си от първият път, то те със сигурност ще извършат същата грешка втори път. Както научихме от 1936 година може би не е най – добрата идея да се пускат гълъби, когато има много шум и особено, когато е замесен и огън. На Олимпийските игри в Сеул през 1988 година в небето са пуснати 2400 прелестни бели гълъба, заради универсално признатото им послание за мир. Вместо да се натъкнат на едно послание за световен мир и разбирателство, зрителите наблюдават с ужас как няколко от гълъбите се приближават твърде близо до Олимпийският огън и се изпичат живи. Оттогава нататък се забранява пускането на птици на световното събитие. Това, обаче няма да е последният път, в който животно ще пострада на откриването на игрите.

01062016- 89A3476-Editar (27244602030)

Олимпийският огън и ядосаният ягуар

През 2016 година в Рио, огромната сума за подготовките на игрите не се харесва на жителите. От много години Бразилия има проблеми с корупцията и бедността. В знак на недоволство по улиците на Рио тръгват протести, организирани от ядосаните граждани. Това превръща пренасянето на Олимпийският огън в собствена категория спорт. Той трябва да мине през огромните тълпи от недоволни жители, които се опитват да вземат факлата. Накрая с много усилия огънят стига до финалната си дестинация, но тук се появява още един проблем – ягуарът. Животното играело ролята на маскот. Ягуарът бил спокоен до момента, в който не забелязал огънят. Инстинктивно той се изплашил и атакувал един от пазачите му. За да не излязат нещата извън контрол се наложило да застрелят горкото животно. 

Beijing Olympics 2008

Кой пее?

Церемонията на откриването на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година минават без проблеми. Това, което става след приключването на игрите обаче, ядосва доста хора. На самата церемония на сцената излиза малко момиченце на име Лин Миаке. Тя пленява сърцата на публиката с нейният красив глас като изпълнява така нареченият “вторият химн” на Китай. В последствие се оказва, че гласът, който публиката чува на откриването е запис на друго момиче на име Йан Пий. Отговорът на организаторът на игрите е, че лицето на горкото момиче не било достатъчно “фотогенично”, за да пее публично и затова са търсили друго по – красиво момиче, което да се появи на нейно място. Този случай ядосва хората, които смятат, че е нехуманно да критикуват външният вид на едно малко момиче, което просто е искало да пее за страната си.

 
 
Коментарите са изключени за Най–странните церемонии по откриване на Олимпийските игри в историята

Повече информация Виж всички