Защо петлите кукуригат сутрин?

| от chronicle.bg |

След кучешкия лай и котешкото мяукане, песента на петела е най-разпознаваемият звук от животинското царство. Но защо въобще петлите кукуригат? И вярно ли е, че кукуригат предимно (или единствено) сутрин?

Изненадващо, въпреки че пилетата са едно от най-широко разпространените и популярни животни на планетата, учените на намират отговори на тези въпроси чак през 2013.

На първо време, редно е да отбележим, че петлите кукуригат по всяко време на деня, както и в отговор на цяла палитра от привидно безвредни външни дразнения като шум от кола или идването на човек. Това е така, защото кукуригането на петела служи за много неща – да обяви нарушаване на територията си от други петли, да говори с другите пилета, да се радва, ако му излезе късмета… като цяло, не се свени да си пускат гласа.

animal-chicken-cockscomb-34770

Освен това, тези птици кукуригат и по време на или точно преди разсъмване. Заради богатата гама от поводи, за които казахме, дълго време учени и орнитолози смятат, че петлите просто реагират на смяната на светлината, както биха реагирали и на фарове на кола, например, или други изкуствени източници на осветление. След години теории и дори вицове за това как петлите знаят кога се съмва, учени от Университета в Нагоя в Япония решават да проверят дали пилетата наистина очакват зората или просто реагират на нея, когато тя се случи.

В изследването, водено от Такаши Йошимура, се правят няколко експеримента, за да се даде отговор на този въпрос. Птичките са изложени на различни условия за няколко седмици и съвсем очаквано, всички те пеят по всяко време на деня, по всякакъв повод, като, например, при хранене.

Първо, една група (ято?) петли в продължение на 2 седмици били изложени на 12-часова светлина, следвана от 12-часова тъмнина. Оказва се, че те очакват „зората“ като кукуригането им започвало около 2 часа преди тя да настъпи.

Друго интересно наблюдение е, че главният петел започвал първи да кукурига, което потвърждава, че то служи и за маркиране на територия и установяване на надмощие. По думите на Йошимура: „Данните, които събрахме, сочат, че главният петел обявява първи зората, а по-нископоставените го изчакват търпеливо и след това кукуригат след него.“

Във втория експеримент, пилетата са изложени на постоянна притъмнена светлина 24 часа в денонощието. Въпреки това, Йошимура и колегите му забелязват, че те бързо се приспособяват към собствен ден, който е дълъг около 23 часа и 50 минути. И отново кукуригат по приблизително едно и също време, когато би трябвало да е сутрин. Светлината няма нищо общо.

Йошимура и екипът му се опитват да изиграят петлите като в третия експеримент ги поставят в ситуация, в която светват и гасят светлините в произволно време. Въпреки че светването на светлината предизвиквало реакция у животните, тя била много по-силна и бурна, ако светлината се появявала около времето, когато по принцип би трябвало да е зазоряване.

В крайна сметка учените заключават, че петлите би трябвало да имат свой биологичен часовник, който им казва кога да кукуригат. Още повече, понеже те не се подлъгали да кукуригат толкова силно по друго време на деня, явно този биологичен часовник надделява над външните фактори.

blur-chicken-close-up-458825

Все още причината да кукуригат сутрин не е ясна, но се предполага, че се дължи на вече споменатите маркиране на територия и установяване на надмощие. Затова е и изцяло петелска дейност и то основно на доминиращия петел. Това също така обяснява защо кукуригат при шум на кола – подобен шум лесно може да означава наближаваща опасност. Така се подчертава и че донесената храна е тяхна храна. А сутрин, след хубава почивка през нощта, петлите отново напомнят на всички, че все още са тук и това все още е тяхната територия.

 
 
Коментарите са изключени за Защо петлите кукуригат сутрин?

Повече информация Виж всички