Защо котката ви не ползва тоалетната си

| от |

Котките са създания на навика и честото посещаване на тоалетната е важна част от ежедневието им, която обикновено изисква минимално обучение. „Котките имат наистина силно желание да ходят до пясъка“, казва сертифицираният треньор на котки Тори Шлосер от Purrusasion Cat Behavior Consulting and Training. Тъй като те са пословично чисти и спретнати животни, откриването на купчина изпражнения или локвичка урина на пода често е неприятна изненада за хората, които се грижат за тях.

Та ако имате този досаден проблем, котката, която не използва тоалетната си, най-вероятно се опитва да ви каже нещо. Шлосер насърчава собствениците на домашни любимци да загърбят човешките си чувства към ситуацията и да я разгледат от гледната точка на котката: Това е техният начин да ни съобщят, че нещо не е съвсем наред. Но за щастие, с помощта на проби и грешки и малко детективска работа можете да помогнете на животинката си да се върне към използването на тоалетната.

Съвет от специалист

Това, което откривате в котешката тоалетна – или, ако нещата не вървят по план, извън нея – е чудесен показател за здравето на вашия домашен любимец. „Докато почиствате, трябва да видите, че урината е бистра, няма кръв в нея и изпражненията са в солидна добра форма“, казва Шлосер. „Това са все добри неща, които говорят за здраве.“

Има различни заболявания могат да накарат котката да спре да използва своята тоалетна. Ако тя я е ползвала досега и изведнъж спре, заведете я на ветеринар, за да се изключат всякакви здравословни проблеми като инфекции на пикочните пътища, проблеми с бъбреците, захарен диабет или нарушения в храносмилателния тракт.

Важно е да вземете предвид и възрастта ѝ, тъй като възрастните котки често имат проблеми със ставите и подвижността. „Те може да не могат да се изкачат по стълбичките до мястото, или може би страните на кутията са твърде високи и вече не могат да ги прескочат“, казва Шлосер.

Как да насърчим котката да използва тоалетна

След като изключим всякакви здравословни проблеми, трябва да се заемем с детективска работа. Едно от нещата, на които трябва да обърнем внимание, е къде всъщност ходи до тоалетната. „Ако котката ви пикае далеч от тоалетната, това може да е израз на териториалността ѝ. Ако е близо, най-вероятно става въпрос е отвратена от тоалетната“, казва Шлосер. „Те искат да направят каквото трябва да направят, но просто не могат, защото нещо в мозъка им казва, че не е добре или безопасно.“

Различни други проблеми, като например твърде малка кутия, неподходящ вид пясък или липса на чистота, могат да предизвикат отвращението на животинката. Експериментирайте с различни видове кутии, за да видите коя е най-подходяща за вашата котка. Когато става въпрос за размер, уверете се, че кутията е поне 1,5 пъти по-голяма от котката. Можете да опитате различна пясъци (най-добре без аромат), за да определите какво предпочита, и дори да добавите атрактант за тоалетни, за да насърчите домашния любимец да ходи на правилното място.

Важно е да се уверите също, че кутията е достатъчно чиста. Стремете се да изгребвате всичките мръсотии поне веднъж дневно; някои котки може дори да предпочитат кутията им да се почиства два пъти на ден. Също така трябва да използвате ензимен почистващ препарат, когато имаме инцидент извън правилното място, тъй като това ще премахне миризмата и евентуално може да обезкуражи котката ви да не ходи пак там.

Котките са чувствителни към промените в околната среда и могат да спрат да използват тоалетната си, когато нещата не са наред. Шлосер препоръчва да си водите дневник. „Оръщайте внимание кога се случват инцидентите на пода, какво се е случвало в къщата, дали е имало някакви промени в рутината или дали този ден в дома ви е имало непознати“, казва тя.

Ако имате повече от една котка, Шлосер съветва да следвате правилото n+1, когато решавате колко кутии за смет да имате (където „n“ е броят котки). Това е особено важно при посрещането на нови котета в дома. Тези животни са териториални, което може да доведе до проблеми с тоалетната. Особено некастрираните мъжки са известни с това, че уринират по стените и мебелите, за да маркират територията си. Дори домакинствата с една котка могат да се възползват от наличието на повече от една тоалетна, тъй като някои котки предпочитат да ходят на различни места.

Мястото на поставяне на тоалетната също е от значение. „Котките харесват места, които са социално значими, но не са много оживени. Кутията не трябва да е на място с голям трафик, но не трябва и да е забутана в задната част на гардероба“, казва Шлосер. С други думи, не се опитвайте да я скриете, колкото и да ви е неприятна. Ако я приемете, може би и вашата котка ще я приеме.

 
 
Коментарите са изключени за Защо котката ви не ползва тоалетната си

Повече информация Виж всички