shareit

Това не е Батман, а най-големият прилеп в света – веган

| от |

В края на август, за изненада на мнозина, прилепите влизат в своя размножителен период и някои от малките вече са готови да летят. Следователно не се изненадвайте ако в този период, докато сте отворили прозорците за малко повече прохлада, заблудената летяща мишка реши да се нанесе у дома. За ваше успокоение, той не пренася коронавирус и има много лесен начин да се разправите с него, отворете широко прозорците, изгасите лампите, евакуирайте се поне за половин час и нахалникът сам ще напусне имота. Приемете го от добрата страна, защото това е най-честия ефект в рамките на 90% от случаите, в останалите ще се наложи да използвате кърпа за го хванете и освободите.

И отново напомняме, това е по-добрият резултат, защото съществува една порода, която в никакъв случай не искате да виждате. Запознайте се жълтошапчестата летяща лисица – официално най-големият прилеп, който някога може да срещнете в природата. Едва ли има почитател, който може да си представи, че нещо с размерите на малко дете спокойно може да се носи във въздуха, но за жалост има някои територии на света, които вече са свикнали с вида на прилепи от този калибър. Обикновено тези представители се срещат във Филипините и Австралия и сме изключително благодарни на природата, че са вегани.

Лошата новина е, че една тяхна колония наброява около 10 000 екземпляра. Въпреки уверението на повечето биолози, че точно тези прилепи са изключително безвредни и никога няма да наранят човек, подозираме, че най-вероятно не се доверявате и сте готови по всяко време просто да избягате със скоростта на светлината. Въпреки леките си размери – едва 1.6 килограма – този прилеп има размах на крилата между 1.5-1.7 метра и във въздуха наистина е впечатляващ. Добрата новина обаче е, че предпочита джунглите на Филипините и изобщо не се интересува от хора. Впрочем неговият индийски братовчед тежи около два килограма, но няма толкова големи крила.

Поради ниските килограми и не толкова  впечатляващата структура на захапката, това животно трябва да има друга дарба и друга диета. Няма как да отнесе животно в движение, тази чест продължава да се предоставя на гларусите, които не спират да демонстрират своето нахалство. Като повечето прилепи, златната лисица тръгва на разходка по време на здрачаване и предпочита да търси най-различни плодове. За вечер изяжда около 1/3 от собственото си тегло, като през цялото време се придвижва предимно около дърветата. През деня идва време за почивка и се търсят по-тъмни и високи места, където няма да се безпокоят от останалите хищници. Не се притеснявайте, не се храни с кръв, както вече сме чували. Справка показва, че от 1300 вида прилепи – сякаш този не беше достатъчен – едва 3 избират този метод за хранене, като техният избор винаги е към добитъка и по-малко към хората.

Учените твърдят, че този вид прилепи са много по-интелигентни от кучето. При провеждането на експеримент, като този с кучето на Павлов, прилепите дърпали ръчката, за да получат храна и помнили това в продължение 3 години и половина. За разлика от останалите радарни системи на този бозайник, не трябва да забравяме, че тази порода използва обонянието и зрението си, за да вижда околността и да се ориентира по този начин. Въпреки не толкова приятният им вид, тези животни са известни с редица помощи за природата. Приемете ги за много големи и не толкова лицеприятни пчели, които обичат да се хранят с плодове и след като приключат с вечерята, летят и хвърлят семената на различни растения – използвайки отделителната си система – като подобряват флората в местността, в която живеят.

Да не говорим, че изпражненията им са изключителен тор, който позволява на природата бързо да създаде нови растения. Истината е, че голяма част от природата се запазва именно с тяхна помощ, но докато те не спират да летят и да помагат, има и противници, които се стремят да ги редуцират. Има около 79 породи прилепи във Филипините – запомнете го, ако решите да ходите на почивка и не забравяйте, че около 26 породи влизат в класа на големите летящи птици. Както може да се досетите, унищожаването на горите, както и избиването им за най-различни украшения, започва много сериозно да унищожава околностите. Ето тук идва и една не толкова добра новина, ако се страхувате от тях – те обичат хората и изобщо не се притесняват от тях. Летящата златна лисица е защитена със закон и когато се озове в градовете, местните жители са задължени да ги защитават.

Разрешени са снимки, но без светкавица. Освен това ще откриете, че обичат да бъдат галени, ако има смелчаци, които да се пробват. За съжаление животните се отказват от териториите, в които има засилена човешка активност и спокойно се изтеглят на висотите, които все още не могат да бъдат достъпни за строителство. Всичко щеше да е прекрасно, ако местните също не се бяха включили в спорт по лов на прилепи, макар и да не вадят някаква по-специална печалба. Някои правителствени организации официално работят с правителството и глобите стават все по-солени, докато различни доброволци ги пазят, особено ако се появят в градовете. Проблемът тук е, че макар и да не нападат хора, те могат да бъдат преносители на болести, както си спомняме с историята около коронавируса, която още не е отшумяла.

Ако обаче хората не ги преследват, шансовете да се пренесе една болест е напълно минимална и почти невъзможна. За съжаление между 1986 до 2016 г. се изчислява, че тяхната популация е намалена до 50%. Също така не трябва да забравяме, че бедността в тази страна е изключително голяма, следователно не трябва да се изненадваме от факта, че този индивид се преследва и лови, което може да се окаже още едно главоболие. Филипинците се хранят с това  същество, следователно следващият голям вирус спокойно може да дойде именно от тях. Според някои експерти е възможно, но по-лошото е, че ако това се случи, този път ще имаме особени главоболия, защото това животно има редица интересни прилики на генетично ниво с човека.

 
 
Коментарите са изключени за Това не е Батман, а най-големият прилеп в света – веган

Повече информация Виж всички