shareit

Тайван очаква избухването на вулкан до столицата вече 2 години

| от |

С излизането на пара от пукнатините на скалите, придружени с жълто-зелена течност, мнозина биха помислили, че нещо не е наред с природата. Подозренията са факт, лунният пейзаж на Яоюкенг е пълен с най-различни вентилационни ями в близост то националния парк Янгмингшан.

Неговата площ е приблизително 60 квадратни километра. Опасан с най-различни планински пътеки, същият лежи много близко до тайванската столица Тайпе. Яоюкенг е най-добрата локация за посетители, които искат да видят геотермалната активност на планетата. Тайванци не са правили тази вентилация самостоятелно, това е дело на природата, която позволява на всички газове и пари да се изпускат свободно в атмосферата.

Десетилетия наред жителите на града се смятат за щастливци. Гневът на природата още не се е изсипал върху тях, а имайки предвид разстоянието от парка до столицата, определено са прави в тези подозрения. Геолозите не само знаят за вулканичната група Датун – верига от близо 20 върха и са сигурни, че когато започнат да напомнят за себе си през пролетта и лятото, по-скоро става въпрос за отминалите славни дни на вече заспалия вулкан. Това е единствената им алтернатива, на която да се радват.

Тази версия се приемаше значително добре до февруари 2017 г. По последни данни на Лин Ченг-Хорнг – директорът на Тайванската вулканична обсерватория – под парка се крие магмен басейн, чиято мощ още не е демонстрирана. Тайпе се намира на близо 15 километра от потенциалната бомба, а още по-лошото е, че наклонът ще помогне за бързата и безпроблемна доставка на вулканичната маса. Друг проблем е, че на този етап в Тайпе живеят близо 5 милиона души. Евентуалната евакуация няма да бъде просто предизвикателство за спасителните служби, а нечуван опит за противодействие.

Ной е построил своя потоп преди бурята и е очевидно, че тайванците не чакат втора покана и не се отдават на молитви. Правителството нарежда на учените да съберат колкото се може повече информация и да изготвят различни сценарии при евентуална експлозия. Призовани са метеоролози, сеизмолози, учени от други сфери и други. Всички данни са разглеждани и преизчислявани няколко пъти, защото предположенията показват, че потенциалните шансове за експлозия са около септември 2020 г.

Най-много информация предоставя и директор Лин Ченг-Хорнг, който инвестира повече от две десетилетия в изследване на този феномен. В този период неговите трудове са основна тема за разглеждане. Това далеч не е единствената му страст, преди да започне да разглежда вулканите, експертът се е фокусирал върху земетресенията, които също са особен бич за Тайван. В това проучване става ясно, че във вулканичните газове има хелий-3. Това е специален изотоп, който се намира в мантията на земята.

През последните години именно той е белег за натрупването на магма и процеси, обвързани по повърхността. Тайванци са установили, че въпросното количество е достатъчно, за да се говори за вулканична активност. През 2003 г. Лин и негови колеги правят сеизмични замервания в парка, за да установят доста висока активност. Преди това никога не е виждал подобни регистрация на вълни.

Поради липсата на опит в сферата, данните са изпратени на японски експерти, които вече имат опит с около 100 вулкана на тяхна територия. Проверката доказва, че става въпрос за активен вулкан. Още тогава е потвърдено, че в момента се набира скорост за изригване, но все още е в начален стадий.

Тайван се намира на така наречения тихоокеански пръстен на огъня и обикновено се люлее от поне 1000 земетресения на година. Япония предоставя и други данни, за да може Тайван да следи активността, като Лин започва да следи различните видове вълни и тяхното проявление. Именно те доказват, че най-вероятно в дълбините – около 2900 километра под земната повърхност – се крие ядро, което продължава да се пълни с магма и до този момент. На такава дълбочина е очаквано да бъде в течна форма.

След като въпросната маса не може да се движи, земята под нея търси варианти, за да започне да се охлажда. Естествената вентилация помага за забавянето, но мнозина са на мнение, че в един момент ще има по-висока активност. Лин си спомня, че е впечатлен от откритието и направеното доказателство, в тази сфера ще бъде един от лидерите за страната си, но същевременно идва и един по-неприятен момент – усещането, че е прав и има заплаха за столицата, както и за цял Тайван.

Още по-лошото е, че повечето жители отдавна са знаели, че въпросният вулкан е изстинал и вече не е активен. За да може да се изготви план на действие и да започне евакуацията много по-рано, учените поставят повече от 146 сеизмични станции. Освен това започва да се слуша и активността на магмата, защото рано или късно тя си проправя път към повърхността, като избухването става изключително опасно. С помощта на инфразвукови сензори, екипът може да чува магмата на близо 7 километра под дълбините.

За Лин това е нещо като реактивен двигател на самолет, който работи на своя предел. През 2018 г. Тайван поставя и така наречената система за ранно предупреждаване, която може да спести редица главоболия. След това системата се свързва с различни градски системи и ще предостави информация при първа необходимост. Въпросната технология трябва  веднага да извести учените при издигането на магмата. Поставени са минимални нива, които веднага да подготвят хората за действие, поради простата причина, че един вулкан може да избухне много бързо и то при минимално движение.

В глобално отношение, това е една особено стандартна технология, която се използва в близост до вулкани, но Тайван изпреварва значително събитията и през последните 20 години работи изцяло в тази посока. Политическите фактори също не са за подценяване. Ученият сменя няколко кабинета и един от тях решава, че няма да финансира повече дейността, защото не вярва, че има опасност. През 2018 г. се прави и първата тревога. Принципно не е планувана, учените са решили да проверят дали работи и са пропуснали да споделят на населението за тази подробност, което води до паника и изпращането на съобщения до всеки жител на града.

В самите съобщения, в края на текста, е посочено, че това е учебна тревога, но никой няма време да чете цялото съобщение. Все пак кой е чел дори общите условия за използването на дадена програма. Дори и с такива превенции, гаранции за сигурност не могат да се предоставят. Науката вече е показала няколко пъти, че изчисленията не винаги могат да бъдат точни и природата никога не се съобразява с очакванията. Възможно е да няма точният и следван сценарий за избухването на вулкан. Околните страни също познават гнева на вулканите. През 2014 г. Онтаке избухва и убива повече от 60 планинаря, които се оказват на грешното място и грешното време.

Тайван се моли и на по-спокойно време, както и на живот без земетресения. Един по-сериозен трус може да затвори системата за вентилация, с което да предизвика избухването. Теорията на учените е, че тогава скалите ще летят със скоростта на куршуми. Изчисленията показват, че скалите ще паднат близо до еко пътеките и местата, където се събират туристи. Лин се моли избухването да не бъде през уикендите, когато целият град се насочва към тази точка за почивка и отмора.

След като през 2020 г. се очакваше избухването и все още не е факт, шансовете да станем свидетели на още един природен катаклизъм се повишават драстично. Времето ще покаже какво точно може да се случи.

 
 
Коментарите са изключени за Тайван очаква избухването на вулкан до столицата вече 2 години

Повече информация Виж всички