shareit

Полезни ли са веганските диети за домашните ни любимци

| от |

Въздействието на веганските диети върху здравето на нашите домашни любимци предизвиква разгорещен дебат открай време.

Но досега не сме имали официално научно мнение по въпроса. Ново изследване, публикувано във Veterinary Sciences, обаче събира здравните констатации от 16 проучвания върху кучета и котки, хранени с вегански диети. Така че, ако обмисляте дали не е крайно време вашия любимец да поеме по друг кулинарен път, прочетете текста, за да разберете ползите и рисковете, които го чакат, както и какво все още не знаем.

Етично ли е

През последните години хората в много части на света все повече приемат вегетарианска или веганска диета, подтикнати от етични съображения за хуманно отношение към животните, устойчивост или въз основа на възприемани ползи за здравето.

Собствениците на домашни любимци може също да пожелаят да ги хранят в съответствие с тези причини. Всъщност едно проучване установява, че 35% от стопаните, които не хранят домашните си любимци с вегански диети, биха ги обмислили, но пред тях има твърде много бариери. Основните им опасения са адекватността на храненето, липсата на ветеринарна помощ и наличието на малко налични вегански храни в търговската мрежа.

Традиционно се смята, че прилагането на този тип диета на видове, които са предимно месоядни, противоречи на тяхната „природа“ и може да доведе до сериозни последици за здравето им.

Има дори дебат дали това не е равносилно на жестокост към животните. Какво обаче казва науката?

Необходими хранителни вещества

И кучетата, и котките са месоядни животни. Кучетата конкретно могат да смилат растителен материал и да оцелеят без месо, но нямада се развиват пълноценно.

Котките от друга страна са строго месоядни животни. По дефиниция това означава, че тяхната диета съдържа повече от 70% месо и те не могат да усвояват растителен материал.

Анатомията на червата и на кучетата, и котките също ясно показва техния месояден начин на живот. Зъбите им са предназначени да смачкват и смилат плът и да ловят плячка. Червата им също са къси и с по-малък капацитет по отношение на размера на тялото, тъй като, за разлика от тревопасните, те нямат нужда да ферментират растителен материал, за да го усвоят.

Основен проблем при веганските диети за домашни любимци е, че протеините от зърнените култури или соя (основните протеини на растителна основа) съдържат по-малко незаменими аминокиселини, например омега 3 мастни киселини или таурин, и нямат всички основни витамини. А тези хранителни вещества са необходими за поддържане на добра функция на сърцето, очите и черния дроб.

Редица проучвания разглеждат хранителния състав на веганските диети за домашни любимци и някои от тях не предлагат достаттъчно вещества; домашно приготвените растителни храни са особено изложени на риск от дефицити на необходими вещества, но някои търговски диети може също да не отговарят на изискванията, определени от различни компетентни органи.

Но всички те разглеждат веганските диети, чрез подход, основан на прогнози. Ако наистина искаме да знаем въздействието на тези диети върху здравето, трябва да го измерим при истински животни.

Carnivore-lion

Липсват доказателствата

Проучванията от типа систематичен преглед предоставят обобщение на всички изследвания по дадена тема; те се оценява по качество, което ни позволява да преценим колко сигурни можем да бъдем, когато даваме препоръки за нещо въз основа на доказателствата.

Само 16 проучвания разглеждат въздействието върху здравето на веганската диета при кучета и котки. Котките са включени само в 6 от тях, въпреки че са видът, които е най-вероятно да страда от недостиг на хранителни вещества.

Редица от тези проучвания използват твърденията на собственика за здравето като достоверна измервателна единица – например, колко здраво им се струва животното или какво според тях е състояние на тялото им. Собствениците обаче е много вероятно да са субективни и пристрастни…

В малкото проучвания, които измерват здравето директно чрез изследване на животните или извършване на лабораторни тестове, има малко доказателства за неблагоприятни въздействия върху здравето от вегански диети за домашни любимци. Нивата на хранителните вещества като цяло са били в нормални граници, не са открити аномалии във функциите на сърцето или очите, а състоянието на тялото и козината също е било нормално.

Въпреки това е важно да се отбележи, че тези проучвания често включват малък брой животни, които се хранят с вегански диети само за няколко седмици – така че дефицитите може да не са имали време да се развият. Освен това, методите на тези изследванията често се считат за по-малко надеждни, защото, например, нямат контролни групи за сравнение.

Възприятията на собствениците за ползите за здравето от диетите са изключително положителни. Някои от изтъкнатите от тях предимства са намалено затлъстяване, по-добре миришещ дъх и по-малко раздразнения по кожата. Единственият недостатък е увеличеният обем на изпражненията, който обаче изглежда поносим за повечето собственици.

Така в крайна сметка изглежда, че все още не е ясно дали храненето на месоядните ни четириноги приятели с вегански диети е наистина безопасно.

Това, в което можем да бъдем сигурни, е, че и двата силни аргумента за или против веганската диета са потенциално погрешни и никоя, поне за сега, не доминира с доказателства.

Собствениците, които я прилагат, обаче трябва да подходят предпазливо. Използвайте пълна и балансирана веганска диетична формула и планирайте редовни здравни прегледи при ветеринарен лекар.

 
 
Коментарите са изключени за Полезни ли са веганските диети за домашните ни любимци

Повече информация Виж всички