shareit

Освен пръстов отпечатък, всеки има уникален мозъчен отпечатък

| от |

Всеки човек има пръстови отпечатъци, които се водят уникални. Казваме „водят“, защото през последните години стана ясно, че съвпадението на пръстови отпечатъци според Apple може да има шанс за отключване на устройство 1 към 15 хиляди. Следователно е възможно да имате двойник сред 15 хиляди човека, но това пак има своя статистика за изчисляване. И ако пръстите са външен фактор и могат да ни издават за делата ни, то спокойно ще открием, че мозъкът ни също има отличителни белези, които повечето лекари наричат „отпечатъци“.

Това откритие не може да бъде направено от всеки. Логично е да видим, че разкритието е на група неврохирурзи, които имат достъп до ядрено магнитен резонанс, с който лесно да направят карта на човешкия мозък. Научният термин на същото е „функционален конектом на мозъка“. Човешкият мозък може да се разглежда като топографска карта на малка държава, в която има различни региони.

Имаме част за краткотрайната памет, имаме специален дял за слуха, още един за движението на ръцете. Мозъчните дялове се разпределят в кортикалните зони и нашият мозък разполага с цели 180 от тях, а връзката между тях се осъществява чрез малки невронни мрежи, които приличат на една огромна и високоскоростна магистрала – приемете, че са около милион пъти по-ефективни от немски аутобан. Всички свързвания стават на база различни действия и активност от страна на човека.

През 2015 г. университета Йейл ще сравни два мозъка и техните невронни мрежи и ще заяви, че практически са същите, особено след като могат да разглеждат повече от един мозък с технологията. Те развиват още повече своето изследване и започват да налагат мозъчната дейност на пациента, сравнявайки активност в рамките на няколко дни.

Идеята е, че колкото по-сериозно познание имат върху въпросните мрежи, толкова по-лесни отговори могат да дадат на науката, а след това да потърсят и начин за запазването на мозъка по-дълго време здрав. В хода на целия процес ще открият и още един факт, невроните на всеки един човек са уникални и спокойно могат да се смятат за истински отпечатъци. Методът за изследване и отчитане на този феномен е с 95% точност и спокойно може да се допусне като факт.

Благодарение на новата технология и факта, че вече работим с най-модерна технология, повечето учени спокойно могат да направят снимка на мозъка и на неговия отпечатък. Ако преди бяха необходими няколко минути за обработка, сега говорим за 3 пъти по-малко.

В миналото са били необходими поне две снимки от ЯМР, докато сега е процес, който може да се вмести в точно 5 секунди. Интересът по този експеримент се събужда, когато се правят две снимки на един и същи пациент, но в този момент различните неврони са активирани, следователно започва да се търси отговор по темата. За да има по-голяма точност и доказателство, че мозъкът все пак демонстрира скрити качества и активност, отразяваща се в цялото тяло, учените започват да правят снимки в различни времеви периоди.

Енрико Амико ще открие, че е необходима 1 минута и 40 секунди, за да се изгради цялата картина на мозъка, както и неговия отпечатък. И да, всяка мозъчна карта е повече от уникална, сравнявана с нечия друга. Най-малкият белег, който е достатъчен за сравнение е този, който отговаря за движението на очите, а след него се нареждат когнитивните функции. Цялостната информация е публикувана в изданието Science Advances през октомври, миналата година.

Следващата стъпка ще е да се сравняват мозъците на пациенти с Алцхаймер с тези на здрави хора. Причината е, че при тези пациенти е установено как самият отпечатък избледнява и с времето спира да работи. Става по-трудно да се направи разлика между пациентите, които по думите на Амико ще изгубят своята идентичност. С подобни знания спокойно могат да се изследват и други заболявания като аутизъм, удар или дименция. А защо да не допускаме, че подобна информация може да допринесе още повече за създаването на изкуствен интелект?

Първата карта на мозъка е публикувана от немския учен Корбинян Бродман, той описва 52 мозъчни дяла. Днес имаме информация за много повече, благодарение на технологията.

 
 
Коментарите са изключени за Освен пръстов отпечатък, всеки има уникален мозъчен отпечатък

Повече информация Виж всички