shareit

Най-голямата вертикална градина в света и какво е аеропоника

| от |

Разположена в изоставена фабрика с размери 6500 квадратни метра в Нюарк, Ню Джърси, най-голямата вертикална градина в света цели да произвежда около 910 тона храна на година. Компанията AeroFarms също така иска да използва 95% по-малко вода, отколкото на полето, и да получава 75 пъти по-високи добиви от квадратен метър.

Посредством методите на аеропониката, растенията няма да имат нужда от слънчева светлина, почва или пестициди. Градината е близо до голям град, Ню Джърси, което означава малко разходи за транспорт до пазара. Също така, старата фабрика ще се съживи с нова дейност, което означава и нови работни места.

По света се появяват все повече и повече градски фермери. Те варират по размер, но целите им са като цяло едни: да произвеждат плодове и зеленчуци по-ефикасно, евтино и екологично чисто. Отглеждането на растения в контролирана среда също така може да съживи пустеещите стари сгради (като бивши фабрики, казарми…) около градовете и да създаде най-различни възможности.

Каквото AeroFarms правят, може да се направи и с размерите на кутия за обувки. Това е една от положителните черти на аеропониката (aeroponics).

В различните градове по света тези градини могат да имат различен вид според нуждите. В Лондон те се създават в стари подземни бомбоубежища от Втората световна война. В тях се гледат билки за местните ресторанти. В Берлин верига супермаркети са направили вертикални градини с размерите на хладилник, в които отглеждат храна за клиентите си пред самите тях. В Ню Йорк правят градини върху стари плавателни платформи. В Япония, типично по японски, има високотехнологична зеленчукова фабрика, обслужвана изцяло от роботи, която произвежда 30 000 глави маруля на ден.

Голяма част от тези и други подобно проекти се разпростират върху големи площи, но това съвсем не е задължително. Както видяхте със супермаркета, ние също можем да си позволим подобно нещо вкъщи. Популярен магазин за мебели в момента предлага аеропонически комплект, с който можем да си отглеждаме храна вкъщи отново без значение дали е топло или студено, или влажно или така нататък, защото комплектът е на практика своя екосистема.

 
 
Коментарите са изключени за Най-голямата вертикална градина в света и какво е аеропоника

Повече информация Виж всички