Медът е доста добро лечебно средство

| от |

От древна Гърция до сега дори в по-слабо развитите страни в Африка, медът е търсено лечебно средство за широк спектър от ситуации. Още Аристотел през 350 г. пр. н. е. препоръчва използването на няколко различни видове мед за лечение на различни заболявания. Въпреки че се използва от много време, едва наскоро лекарствените ефекти на меда се изясняват по научен начин.

Едно от най-важните качества на суровия мед е неговите антибактериални свойства. Той е особено полезен при лечение на изгаряния, пептични язви, гастроентерит и инфекции. Конкретно способността му да помага при инфекциите е особено важна предвид нарастващата резистентност на много микроби към действащите антибиотици.

Tea tree, Leptospermum scoparium

Leptospermum scoparium или манука

Свойствата, които правят меда толкова мощен антибактериален агент, са високият вискозитет, ниското рН, високата осмоларност и естествената му способност да произвежда водороден пероксид. Трябва да се отбележи, че някои видове мед действат по-добре от други. Например, този от цветчетата на дървото манука е показал, че потиска (инхибира) растежа на повече видове бактерии, отколкото медовете от други растения. Тъй като е известно, че различните видове мед имат различни антибактериални възможности, сега те се класифицира с „инхибиторен фактор“, след оценка на ефективност им.

Медът потиска растежа на бактериите, като го спира на клетъчно ниво. Стафилококите са едни от най-често срещаните замърсители в раните и се оказват едни от най-трудните за убиване. Много видове от тази бактерия са станали резистентни към метицилин, който е един от най-често срещаните антибиотици. Когато тези бактерии се скупчат, те образуват бариера, известна като биофилм, през които настоящите антибиотици навлизат много трудно. Медът, от друга страна, изглежда пречи на тези биофилми въобще да се образуват. Ако пък биофилмът вече е образуван, доказано е, че медът все още може да убие до 85% от микробите. Причината за това изглежда е, че той пречи на бактериите да се вкопчат в човешкия фибронектин, което е протеин на повърхността на всяка повредена клетка.

Honey comb

Медът обикновено има рН между 3,2- 4,5, което го прави силно киселинен агент. Повечето бактерии не могат да виреят добре и да се размножават в киселинна среда. Например, ешерихия коли, салмонелата и стрептококите предпочитат pH среда от 4 – 4,5, за да виреят добре. Така повечето видове мед потискат растежа на тези често срещани патогени.

Медът също така има и ензим, глюкозо-оксидаза, който произвежда водороден пероксид, особено по време на етапите на зреене, като производството спира, след като рН спадне под определено ниво – така напълно узрелият мед има доста ниско ниво на водороден пероксид. Ако обаче разтворим меда във вода, активността на този ензим се увеличава до 50 000 пъти, което го прави много ефективен антисептик с бавно освобождаване. Този ефект на „бавно освобождаване“ е особено полезен, тъй като не уврежда здравата тъкан, както прави високата доза водороден пероксид. Тези бавно освобождаващи се ниски дози убиват само микробите като същевременно оставят здравата тъкан невредима. С този разтвор, ако е правилно направен, могат да се лекуват дори очни инфекции.

В много случаи обаче разреждането на меда ще премахне много от другите антибактериални свойства – затова обикновено е по-добре да се ползва чист мед, а не разреден, защото така се променя неговото pH. Ако решите да го приемате с водичка или друга течност, тогава нивата му на pH ще се повишат до степен така, че няма да попречи на растежа на микробите и ще трябва да разчитате повече на увеличеното производство на водороден прекис, за да се оправи инфекция.

И накрая, медът обикновено има обезболяващ ефект при изгаряния и открити рани, тъй като предотвратява навлизането на въздух в раната. Освен това е доказано, че намалява белезите, защото стимулира регенерирането на кожата. Друго голямо предимство от използването на мед за лечение на неща като изгаряния и порязвания е, че превръзката, използвана след нанасянето на меда, няма да залепне директно за раната.

Медът действа толкова добре като антимикробно средство, че дори надминава синтетичните препарати в някои научни изследвания. Например, едно проучване, което сравнява приложението на мед с обикновено средство за лечение на изгаряне (сребърен сулфадиазин), показва, че от пациентите с изгаряния, 90% от лекуваните с мед са били напълно чисти от микроби след 7 дни. От пациентите, лекувани със сребърния сулфадиазин, 84% не само са имали положителни признаци на бактерии, но и всички са проявили трайни признаци на инфекция. Проучването заключава, че медът стерилизира раните за по-малко време, намалява вероятността от белези след изгаряне и драстично засилва цялостното заздравяване в сравнение със сулфадиазина.

Глобалният пазар на лекарства за рани, който е 6 милиарда долара, заедно с непрекъснато нарастващата резистентност на различните микробни щамове към обикновените лекарства, базирани на метицилина, без съмнение е мощен мотиватор за разработването на синтетична алтернатива на меда. Д-р Петър Молан е създал материал, подобен на каучук, за който твърди, че имитира всички предимства на меда от манука, но без основния недостатък – че е лепкав.

Медът започва да се използва в професионалната медицина и в друга сфера – отделението за рак в детската клиника на университета в Бон в Германия. Там използват нещо, наречено медимед, което всъщност е просто суров мед, който се подлага на редовни тестове за контрол на качеството. Пациентите с рак са особено уязвими от инфекции и други усложнения заради лечението си, което потиска естествената способност на тялото да заздравява рани. Както д-р Саймън, който работи там, казва: „Обикновено нараняването на кожата минава за една седмица. На нашите деца това често им отнема месец или повече.“ Докторите са открили, е, че употребата на мед кара „мъртвата тъкан [да бъде] отхвърлена по-бързо и така раните заздравяват по-скоро… Нещо повече, смяната на превръзките е по-малко болезнена, тъй като те се махат по-лесно. Дори рани, които системно не заздравяват години наред, могат да се подобрят по нашия метод с медимеда – и това често се случва в рамките на няколко седмици.“ Медът също така намалява неприятната миризма, която могат да предизвикат някои рани.

Трябва да ви обърнем внимание, че медът в магазина обикновено е силно обработен и в резултат на това губи голяма част от ефективността си за медицински цели. Когато използвате мед като лекарствено средство, той винаги трябва да е суров и непреработен.

Също така, ние не сме доктори. Консултирайте се с истински доктори преди да правите каквото и да е.

 
 
Коментарите са изключени за Медът е доста добро лечебно средство

Повече информация Виж всички