shareit

Кога се заражда първата шопинг паника в историята

| от |

Когато паниката обхване едно общество, могат да се вземат много безумни решения. Инстинктите за самосъхранение взимат превес над разума и следват някои от най-абсурдните паник атаки в шопинг изражение, на които сме ставали свидетели. Имайки предвид ярките следи, които историята остава, човек никога не изневерява на природата си и се втурва да се запасява като за война. След като коронавируса се появи в новините и очевидно се задържа все повече, мнозина нападнаха магазините и се запасиха с консервирана храна и тоалетна хартия.

Психолозите обясняват това като „стадно поведение“, което бързо набира скорост в подобни ситуации. През XIV век с появата на чумата всички са пазели храната си и са се стремяли да редуцират менюто, за да са сигурни, че ще имат достатъчно, за да оцелеят. Интересен факт е, че това поведение се появява едва през XX век и най-вероятно идва поради причината, че преди човек има възможност да произвежда храната си сам и да оцелява много по-добре в природата. Днес ситуацията е по-различна. Поради наличието на свободен пазар и постоянен достъп до блага, всеки човек е успял да изгради някакво ниво на комфорт. И така достигаме до онзи неприятен момент, когато се внесе криза в социалния свят, която води до абсурдни решения като закупуването на тоалетна хартия. А кризи може да бъдат забелязани по всяко време.

Да започнем с факта, че назад във времето при всяка обявена промяна в рецептата на Coca-Cola ще се открият достатъчно фанатици, които да изкупят старата „реколта“, в случай, че новата изобщо не е толкова добра. През 1962 г. става ясно, че Куба получава специално внимание от Съветския съюз и дори се запасява с доставка на съветски ядрени бойни глави. На около 150 километра от нея е брега на Флорида. След като Джон Кенеди съобщава новината, американското население напада магазините и започва да се запасява с консерви и минерална вода. Междувременно редица търговци се стремят да предлагат всички видове бункери и други видове защита от ядрено оръжие. Обикновено има достатъчно такива през Студената война, защото в този период всяко общество получава достойно доза страх от врага.

В Източния блок редовно се правят учения по всяко време и тревоги за настаняване в бункери. Друг вид запасяване, на което сме ставали свидетели дори в България е с финанси. По време на голямата депресия, мнозина губят доверие в банките и започват да теглят своите пари и да ги поставят в своите собствени каси. При евентуална криза на горива, каквато се е случвала през 50-те години на миналия век в САЩ, американците започват да се редят на бензиностанцията и да пълнят резервоарите на колите си.

След това се прибират в домовете си, източват съдържанието в туби и всякакви други пособия и се връщат отново да заредят, за да са сигурни, че когато горивото наистина свърши ще имат резерви. В този момент тоалетната хартия и запасяването за следващите седмици не е нещо ново, впрочем дори запасяването с тоалетна хартия не е изцяло заслуга на коронавируса, преди много години една смешка успява да накара американските жители отново да нападнат магазините.

 
 
Коментарите са изключени за Кога се заражда първата шопинг паника в историята

Повече информация Виж всички