shareit

Китайски учени успяха да клонират арктически вълк

| от |

Науката крие редица отговори и често трябва да е единственият инструмент за решаване на всички големи проблеми. И след като човешкото влияние се постара не само да унищожи някои уникални видове, които са били част от популацията, но и да унищожи земята им, науката отново се опитва да помогне за възстановяването на баланса. През годините ще открием, че Китай, Япония и няколко страни в Европа ще работят върху клонирането на животни.

Изследванията и крайната цел не са смятани за особено етични, но е очевидно, че повечето страни са готови да приемат въпросната наука, ако се използва правилно. Правилното в този случай е клонирането на изчезнали видове. Фокусът е насочен към специална лаборатория в Пекин, където биотехнологична компания е започнала  да се занимава с клонирането на застрашени и изчезнали животни.

Изборът им е арктически вълк, чието ДНК е използвано за създаването на около 137 ембриона. С помощта на яйцеклетките на женско куче, около 85 оплодени клетки се предават в 7 сурогатни майки. През 2022 г. една от майките успява да даде живот на истински арктически вълк – името му ще бъде Мая.

Китайските учени са повече от щастливи, защото техният труд е една страховита главоблъсканица, продължила преди 2 години. Това е първият успешен клонинг на изчезнало животно, но все още сме далече от успеха. Животното трябва да се следи, да се събират данни за поведение, растеж и други жизнени показатели. На 19 септември е ясно, че Мая ще стане на 100 дни и официално се смята за много здраво и игриво малко вълче.

Нейната сурогатна майка също е пусната в лабораторията, а скоро ще се върне обратно Харбин Поларланд. Мая няма да бъде пусната при останалите животни, но най-вероятно може да чака друг клонинг, с когото да прекарва времето си. Рисково е да бъде пусната сред останалите животни, след като има огромен шанс да бъде нападната – липсва всякаква социализация и наистина е трудно да се открие такава. Новороденият вълк има същите геноми и като изчезналите, но клонираният трябва да знае как точно да имитира поведението на вълците и как да контактува там.

На този етап е имал връзка само с кучета, следователно не трябва да се смята, че животното наистина може и има шанс да се възроди и пусне обратно в природата, но това ще отнеме доста години. Тук трябва да подчертаем и още нещо – арктическият вълк не е толкова застрашен вид, особено след като неговата територия не е толкова засегната от хората. Климатичните промени са това, което застрашава неговото съществуване, както и факта, че все по-трудно могат да откриват храна и бъдещето им е под особено внимание. Защо експериментът е направен с този вид?

Това е опит да се докаже, че науката може да се справи със запазването на други много по-важни породи. Мая ще докаже, че е здрав клонинг, който наследява уменията и знанията на родителите си, използвайки инстинкта от ДНК-то на своите родители. В момента фокусът на Китай ще бъде насочен към тасманийския тигър и дори мамута.

Китайците са на мнение, че е много по-лесно да клонират бозайници и най-вече изчезнали представители от семейство котки. Природата често ни показва, че някои видове могат да изчезнат за сметка на други, това също е част от процеса и надали ще имаме възможност да станем свидетели на завръщането на определени животни. През последните години са открити 5 изчезнали вида от лицето на земята и за повечето са отговорни хората.

Проблемът е, че с по-активната дейност е сигурно, че този процес ще се засилва и ще се изисква внимание от всички. Ето защо и клонирането може да бъде отговор на изчезващите видове. Задачата на учените е да успеят да отгледат клонирано животно в утробата на друг приемник в свободна среда, за да проверят какво ще е основното поведение на оригиналните видове, спрямо него.

Все още никой не може да даде отговор, но ако една порода може да бъде заблудена и приеме клонинги, то рано или късно всяка една популация ще може да се справи далеч по-лесно.

 
 
Коментарите са изключени за Китайски учени успяха да клонират арктически вълк

Повече информация Виж всички