shareit

Какво представлява кървавият камък

| от |

Минералът хелиотроп, известен още като кървав камък, е вид кварц, който вдъхновява особено богата палитра от истории и легенди, датиращи поне от римско време. Може би най-интересното в тях е, че монимум една от тях е изключително лесна за тестване, но въпреки това хората продължават да й вярват.

Кървавият камък е предимно зелен с малки червени петна. Те лесно могат да се оприличат на кръв и затова според една християнската легенда той е резултат от капките на кървящия Исус на кръста. Тези, които разказват тази история, обаче не знаят за относителното изобилие на хелиотроп в Австралия или Северна и Южна Америка, но може да е интересно и само да научим как обясняват преминаването му от Близкия изток до Източна Европа или Индия.

Какъв тогава е съставът на кръвния камък?

Кървавият камък е форма на силициев диоксид. Като двата най-често срещани елемента в земната кора, кислородът и силицият се комбинират често, съставлявайки по-голямата част от пясъка на плажовете, например. Понякога обаче, вместо да образуват бели зърна или полупрозрачни скали, двойката може да се комбинира с други елементи и така да придобие отличителни цветове и кристални форми, докато всъщност принадлежи към семейството на кварца. Преобладаващото зелено на кървавия камък е един от тези отличителни цветове – той се получава от яспис или халцедон. Червените петна са от хематит – форма на железен оксид (Fe2O3), който контрастира много добре със зеленото.

Egyptian - Finger Ring with a Representation of Ptah - Walters 42387 - Side A

Египетски пръстен от зелен яспис и злато

Плиний Стари и историята на кървавите камъни

Средновековните християни не са първите, които свързват камъка с кръвта и му придават магически сили. Още Плиний Стари пише: „Когато камъкът се пусне в съд с вода и върху него падне ярка слънчева светлина, отразявайки я, той я променя в цвета на кръвта. Това важи особено за етиопския сорт.“

След Просвещението много читатели на това твърдение инстинктивно искат да вземат един такъв кървав камък и да го пуснат във вода. От което бързо се разбира, че Плиний явно не е направил експеримента, а просто е повторил историята, въпреки лекотата, с която тя може да бъде опровергана.

Heliotropium peruvianum

От друга страна пък, той поне излива презрение към измамниците, които твърдят, че като се свърже камъкът с растението подсунка (Heliotropium) и се направи магия, човек може да стане невидим. Хелиотропните растения са получили името си от начина, по който цветовете им следват слънцето през деня. Минералът е кръстен на тях, защото по думите на Плиний: „Същият камък улавя слънчевата светлина като огледало и открива слънчевите затъмнения като показва преминаването на луната под слънчевия диск.“ Какво всъщност означава това, може само да се гадае, защото ако се случи слънчево затъмнение, всъщност нямате нужда от камък, който да ви предупреждава… То си е в небето.

В контекста на истории като тази е лесно да се заклейми практиката на римските войници, които носят камъка в битка, защото вярват, че ще забави кървенето, ако бъдат намушкани. Но и ацтеките му приписват подобни свойства – в прахообразна форма, в която може да има стягащ ефект, който ограничава загубата на кръв, като се наложи върху раната. Железният оксид се използва в стягащия каламин (лекарство за обрив и сърбеж) днес, въпреки че се смята, че приносът му е различен. Разбира се, за войниците би било по-добре да имат проби от по-чист железен оксид и със сигурност днес има по-добри опции, но вярата им може да не е била напълно грешна.

Heliotrope intaglio- Cock-headed anguipes MET sf816314b

Съвременни митове за лечебните сили на кървавите камъни

Има значително по-малко доказателства обаче, които да потвърждават вярванията на кристалните лечители, че „кървавият камък може да се използва за подобряване на интелектуалния фокус и да подпомогне вземането на решения“.

Наистина думи като: „Свързан с основната чакра, кървавият камък е мощен лечебен камък, който предпазва ума от стреса на ежедневието. Той е идеален за тези, които трудно се отпускат и които мислят за нещата по-дълго, отколкото трябва“, са напълно необоснована.

Не е нужно, разбира се, да вярвате в което и да е от тези твърдения, за да мислите, че кървавият камък е красив и да го искате поради естетически или исторически причини. Но цената му онлайн може да е изключително висока, защото други хора вярват в магическите му сили.

 
 
Коментарите са изключени за Какво представлява кървавият камък

Повече информация Виж всички