shareit

Какъв е вкусът на лавата?

| от |

Някои импулсивни действия са по-опасни от други – например желанието да погълнем лава. Колкото и странно да звучи това, много хора в интернет твърдят – къде на шега, къде не – че лавата им изглежда много вкусна и изразяват любопитство какви биха били на вкус и усещане мехурчетата течни камъни.

В една публикация в сайта Reddit, озаглавена „Боже, колко искам да ям лава“, пише, че „нещо в мозъка ми ми казва, че ще има хубав вкус“. Музикантът Джордан Кийс, в ода за пиенето на лава, пее за желанието „да изпием пикантното езеро“. Статия с красноречивото заглавие „Искам да ям лавата и дори Бог не може да ме спре“ от Фрей Файф за Evidently Scientifical показва, че дори тези, които са изучавали вулканология, не са имунизирани срещу уж апетитния вид на разтопените камъни.

Разбира се, ние не насърчаваме никой от вас да пъха лава в лицето си (не че сте се разбързали…) и ние самите не смятаме да го правим, дори в името на научната журналистика. Вместо това ще ви предадем думите на доцента по геология в университета в Бъфало и експерт по планетарна вулканология Трейси Грег и на отговорния учен в Обсерваторията на вулкана Йелоустоун Майкъл Полша, които дават интервю по тази тема за дигиталното списание CURIOUS.

Pahoeoe fountain edit2

Какъв би бил вкусът на лавата?

Трейси Грег: Нямам идея. Ако е топла, ще изгори езика ви заедно с вкусовите ви рецептори преди да усетите. Втвърдената лава пък би имала вкус на камък.

Майкъл Поланд: Е, трудно е да си представим, че има какъвто и да е вкус, тъй като моментално би изгорила езика ни. И цялата ни уста, всъщност. Лавата има миризма – някак тръпчива и малко сярна (по-голямата част от серния газ излиза, където лавата излиза от земята, но има малко остатъци и в самата нея). И ако е вярно, че вкусът е до голяма степен свързан с миризмата… Въпреки че това изобщо не обяснява плода дуриан!

Дуриан – вкусен плод с много минерали и хранителни вещества, но и с остра миризма

Каква би била текстурата и/или усещането в устата на лавата (ако пренебрегнем изгарянето)?

ТГ: Отново нямам идея. Вашите клетки буквално ще експлодират, тъй като водата в тях ще преври при контакт с лавата.

МП: Важно е да запомните, че това е скала. Така че, въпреки че е течност, тя има плътността на скала. Дори когато е разтопена, лавата е като тафи и кората се втвърдява бързо.

Бонбони тафи

Колко време ще отнеме на лавата да се изстуди в устата и гърлото ни и какво ще се случи през това време?

ТГ: Зависи какво имаш предвид под „изстуди“ и за колко лава говорим. Ако е малко лава (половин чаена лъжичка или по-малко), тя ще образува външна стъклена кора за секунда или две, но ще остане достатъчно гореща, за да повреди плътта ви за няколко минути.

МП: Външните части на каквото и да е парче лавата ще се втвърдят бързо. Това не означава обаче, че не остават горещи. Все още са стотици градуси, просто вече не са разтопени. Вътрешната част на охлаждащия се къс лава може да се задържи разтопен за минути, в зависимост от размера на къса. Лавата е доста добър изолатор и затова се охлажда бавно, след като се образува първоначалната кора. Така че в устата и гърлото ви ще бъде стотици градуси, дори да е твърда. Ако някога сте пили твърде горещо кафе, знаете колко е неприятно. А дори охлаждащо се парче лава би било няколко пъти по-горещо от врящо кафе или чай.

Ако паднеш в лава като Голъм или Терминатора, ще я усетиш ли или ще умреш веднага?

ТГ: Зависи от височината, от която си паднал. Разтопената лава не е с плътността на вода. Мога да скачам върху разтопената лава (и съм го правил) без да потъна в нея. Скачането или падането върху езеро от лава би било като скачане или падане върху горещ асфалт. Ако ударът не ви убие, изгарянията впоследствие ще го направят.

МП: Интересен въпрос. Донякъде зависи. Ако попаднете в богато на газ езеро от лава – такова, което кипи и то интензивно – вероятно ще потънете. Целият този газ означава, че лавата не е много гъста и затова вероятно ще бъдете по-плътни от нея и ще потънете, и ще изгорите от силната топлина. Няма да издържите много дълго. Вероятно дори и секунди. Но ако лавата не е богата на газ… Това не би било добър начин човек да умре. Вероятно няма да потънете, така че ако паднете в езеро от лава, когато се ударите в повърхността – ако приемем, че не падате от толкова високо, че просто да се размажете – вероятно ще си счупите много кости и ще лежите върху повърхност, която е общо взето като тиган на горещ котлон. Може би ще издържите малко повече от няколко секунди, легнали на повърхността, пържейки се до смърт. Не е особено приятно.

Pahoehoe toe

Какъв е вашият съвет за безопасност при боравене с лава или наблюдаването й на живо?

ТГ: Не се занимавайте въобще, а по-добре стойте назад – активната лава може спонтанно да освободи газове и да ви изпръска гореща лава, която ще ви изгори и ще ви нарани.

МП: Е, що се отнася до боравенето с лава, недейте. Виждал съм хора, които събират проби в Хавай, и хората, които влизат в досег с нея за първи път, са много изненадани колко вискозна е [За течна маса, течност — който е гъст, леплив и се точи]. Трудно е да осъзнаеш, че това всъщност е скала, въпреки че е течна. Така че понякога хората са неподготвени за факта, че може да бъде като тафи. Затова се изисква бдителност. Бъдете наясно върху какво вървите и какво е около вас. Познавам много хора, включително геолози, които са оставяли раниците си върху нещо, което смятат за „старо“, само за да открият, че раниците им са се разтопили няколко минути по-късно – те са оставили раниците върху поток, който може да е бил разтопен само след няколко минути или час по-рано, но се е охладил до степен, че изглежда като стара лава, защото повърхността на потока се охлажда бързо. Така че наистина трябва да сте наясно какво се случва около вас; бъдете постоянно бдителни и най-добре не оставяйте нещата на земята, освен ако не знаете със сигурност, че това, върху което сте, е старо и студено (ако има, например, някаква растителност, това е добър знак).

 
 
Коментарите са изключени за Какъв е вкусът на лавата?

Повече информация Виж всички