shareit

Как една домашна патица разкри убийство

| от |

Години наред следователите в Кандлър, Северна Каролина, се чудят какво се е случило с 92-годишната Нели Лусил Съливан, за която подозират, че е била убита от нейната внучката и съпруга й.

Но при цялото разследване на полицията, в крайна сметка една домашна патица ще открие трупа.

Въпросната водолюбива птичка открива останките на Съливан, след като на 14 април 2022 г. се напъхва под стълбите на каравана, където някога са живели внучката на жертвата, Анджела Лусил Уамсли и съпругът на Анджела Марк Алън Барнс. Новите обитатели на караваната – и стопани на патицата – тръгват да гонят своя домашен любимец да излезе изпод къщата им и така намират останките на Съливан.

Сержант от офиса на шерифа на окръг Бънкомб Марк Уокър каза на WLOS: „Ако можех да дам медал на тази патица, щях да го направя.“

Последвалата аутопсия потвърждава самоличността на Съливан. Разследващите обаче не съобщават официалната причина за смъртта.

По-рано Уокър обяснява пред WLOS, че Уамсли и Барнс са изпратили следователите да „преследват дивите гъски“, когато става дума за намиране на останките на Съливан. Съливан е обявена за изчезнала през 2020 г. и полицията отдавна подозира, че тя е умряла от ръцете на Уамсли и Барнс, с които е живяла. Двойката дори е арестувана през декември 2020 г. и обвинена в укриване на тяло, заедно с дълъг списък от други престъпления.

„Почти веднага стана ясно, че мис Съливан е изчезнала при, може да се каже, подозрителни обстоятелства“, казва Уокър пред WLOS. И добавя: „Марк Барнс всъщност ни изпрати да гоним дивите гъски, така да се каже, като ни накара да копаем няколко дни на място, където много добре знаеше, че няма да намерим нищо.

Според съседи Съливан може да е била в неизвестност от още по-дълго време – и изглежда е пострадала от ръцете на Уамсли и Барнс. Белинда Муди каза пред репортери, че Съливан не е била виждана „от години“ преди арестите.

„Тя беше сладка малка, стара дама“, казва Муди пред WLOS през декември 2020 г., след като Барнс е обвинена в прикриване на смъртта й. „Тя би ви дала дрехите от гърба си, ако можеше. Тя направи на дъщеря ми черна пелерина за Хелоуин от завеса за душ, която имаше подръка. Тя просто беше много мила.“

Муди обяснява, че след като Съливан се е разболяла, е отишла за кратко в болницата и в старчески дом, след което се е върнала у дома. Но след това никой повече не я е виждал. Междувременно, според Уокър, Уамсли и Барнс са продължили да събират социалните й добавки и пенсия и дори са продължили да презаверяват рецептите й за лекарства.

„Чудих се какво е станало с нея. Много се притесних“, казва Муди за WLOS, добавяйки: „Марк и Анджи излизаха по цяла нощ и оставяха баба си сама, без храна. Понякога й носехме храна.“

Благодарение на палавата домашна патица, изчезването на Съливан най-накрая е разкрито. В допълнение към прикриването на смъртта й, Уамсли и Барнс са изправени пред редица други обвинения, включително жестокост към животни, изоставяне на животни, притежание на забранени вещества, притежание на средства за приемане на наркотици и трафик на хероин или опиум.

Това е странен и трагичен край на случай с изчезнали хора. Но сега, когато останките на Съливан са открити, следователите са решени да направят каквото могат, за да осъдят виновниците.

„От началото на това разследване ние се стремим да открием останките на г-жа Съливан, да й предоставим заслуженото уважение и да възстановим достойнството на живота, който някога е живяла“, казва капитан Енджи Тълис от отдела за криминални разследвания в офиса на шерифа на окръг Бънкомб в изявление, публикувано във Facebook.

„Ние сме посветени да използваме всички налични знания, умения и технологии за разследване, необходими, за да бъде възстановено правосъдието в този случай.“

Патиците като цяло имат много икономически приложения: те се отглеждат за тяхното месо, яйца и пера (особено пуха) – приблизително 3 милиарда патици се колят всяка година за месо в световен мащаб. Те също се отглеждат и за отглеждат от птичари и често се показват по зоологически градини. Почти всички разновидности на домашните патици произлизат от зелената патица (Anas platyrhynchos), с изключение на мускусната патица (Cairina moschata).

Бялата патица е пример за една от най-широко разпространените породи патица, които често се купуват и като домашни любимци.

През 2002 г. психологът Ричард Уайзман и колегите му от Университета в Хертфордшир, Великобритания, завършват едногодишния експеримент LaughLab, стигайки до заключението, че от всички животни патиците предизвикват най-много усмивки и хумор; той казва: „Ако ще разказвате шега с животно, нека то да е патица.“ Думата „патица“ може да се е превърнала в смешна на много езици, вероятно защото те се възприемат като глупави в много култури заради своя външен вид и/или поведение.

 
 
Коментарите са изключени за Как една домашна патица разкри убийство

Повече информация Виж всички