shareit

Древните египтяни жертват котенца и кобри преди да ги мумифицират

| от |

Скоро изследователи от Университета на Суонси в Уелс анализират останките от мумифицирани животни от Древен Египет. Изследването е извършено без да се оскверняват артефактите – чрез усъвършенствано 3D цифрово сканиране с висока разделителна способност, което позволява така нареченото „цифрово разгъване“ на древните останки. Според Gizmodo мумифицираните животни датират отпреди 2000 години. Изследването на техните балсамирани останки дава на изследователите да прозрат как животните може да са живели и умрели толкова отдавна. Изследването е публикувано в Scientific Reports.

Ibis Coffin, 305-30 B.C.E., 49.48

Изследваните образци представляват увити трупове на птица, котка и змия. Въпреки че използването на рентгенови сканирания за изследване на древни мумии се е превърнало в изключително разпространена практика сред археолозите, екипът от изследователи в това проучване използва рентгенова микрокомпютърна томография, наричана още микро КТ сканиране.

Предимството на тази специфична технология е, че тя осигурява невероятно изображения с висока разделителна способност, които са 100 пъти по-детайлни от изображенията от редовното медицинско КТ сканиране. Не само това, но и сканирането създава 3D модел на обектите. Технологията е толкова прецизна, че позволява на екипа да изследва дори зъбите на мумифицираните животни. „Използвайки микро КТ, ние можем ефективно да изследваме тези животни, повече от 2000 години след смъртта им в древен Египет“, казва Ричард Джонстън, професор от Суонзийския университет, който ръководи изследването.

Изследователите използват микро CT сканиране, за да разкрият пропусната информация от предишни изследвания на образците. „Това са най-новите научни техники за изображения. Нашата работа показва как днешните високотехнологични инструменти могат да хвърлят нова светлина върху далечното минало.“

„Избрах няколко проби с разнообразни форми, които да демонстрират технологията, без да знаем какво ще открием на този етап“, каза Джонстън пред Gizmodo за стратегията си при избора на кои проби да бъдат изследвани. „Следователно ни избирахме мумия на котка, птица и змия. В музеите има много примери за тези мумифицирани животни и те са били изучавани през историята. Целяхме да тестваме границите на това, което тази технология може да разкрие, което не беше възможно преди.“

Микро КТ сканирането на мумията на котката разкрива, че става въпрос за опитомена котка, която е умряла, когато е била на по-малко от 5 месеца, което изследователите са успели да научат чрез „нарязване“ през виртуалните сканирания на мумия в областта на челюстта на котето. Това е информация, която не е взета от предишни изследователи чрез анализ на 3D данните на 2D екран и в 3D печат.

Вратът на котето също така е счупен, което се случва или непосредствено преди да умре, или точно преди мумифицирането му, за да държи главата си в изправено положение за балсамиране.

За змийската мумия екипът установява, че това е млада египетска кобра, която развива форма на подагра, вероятно защото е била дехидратирана, докато е била жива. Фрактури на гръбначния стълб на мумифицираната змия предполагат, че тя е била убита чрез множество удари върху твърда повърхност – техника, често използвана за убиване на змии. В гърлото й има втвърдена смола, която вероятно идва от процеса на мумифициране.

Междувременно мумифицираната птица е малък вид сокол, наречен керкенез. Идентифицирането на неговия вид става възможно благодарение на микро CT сканирането, което позволява на изследователите да направят точните измервания на костите му, което довежда до неговата идентификация. За разлика от другите две, нито една част от гръбнака на птицата не е била счупена.

John Reinhard Weguelin – The Obsequies of an Egyptian Cat (1886)

Учените стигат до заключението, че мумиите, изследвани в това проучване, вероятно са жертвоприношения, а не домашни любимци, „Мумифицираните животни са закупувани от посетители на храмове, които, както се предполага, са ги предложили на боговете, по подобен начин, по който свещите могат да бъдат предлагани днес в църквите.“

Приблизително 70 милиона животни са мумифицирани в продължение на 1200 години, което е накарало учените да изследват мумификацията на животните в контекста на процъфтяваща производствена индустрия на времето. След това Джонстън и неговият екип се надяват да продължат своите експерименти, използвайки новата технология за микро КТ, с която се надяваме да разкрият по-ценна информация, която може да е била пренебрегната.

 
 
Коментарите са изключени за Древните египтяни жертват котенца и кобри преди да ги мумифицират

Повече информация Виж всички