Чингис хан е убил достатъчно хора, за да охлади планетата

| от |

Малко хора са повлияли на световното население така, както Чингис хан – човек, чиито армии са убили толкова много хора, колкото по-късно са заменили гениталиите му.

Наред с масовото клане и масовото правене на деца обаче легендарният воин и владетел е спрял отделянето на огромни количества въглероден диоксид в атмосферата – дотолкова, че чак е охладил планетата.

Монголската империя при смъртта на Чингис хан през 1227 г.

След изследване на антарктически ледени ядра учените са установили внезапно намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата с около 3 части на 1 милион между 1200 и 1470 г. от н. е., което приблизително съвпада с монголското нашествие в Азия, както и с Черната смърт в Европа. Второ понижение от 4,6 на милион е установено и между 1560 и 1680 г., което съвпада както със завладяването на Америка, така и с падането на династията Мин в Китай.

Известно е, че и четирите събития са отнели живота на огромен брой хора, което кара изследователите да се замислят дали внезапните спадове в световното население не биха могат да бъдат причина за тези промени в нивата на въглероден диоксид. Логиката тук е, че премахването на хората би спряло обезлесяването, което би позволило на повече дървета да растат и да консумират въглерод.

За да проучат това, изследователите реконструират промените в моделите на земеползване по света от 800 г. до наши дни, като използват комбинация от публикувани земеделски карти и статистически данни за населението. От четирите исторически събития монголското нашествие, започнато от Чингис хан през 1200 г. и продължило до 1380 г., е оказало най-голямо въздействие върху климата.

Според изследователите монголската армия избива около 30 % от 115-те милиона души, които среща при настъплението си, в резултат на което отново израстват 142 000 квадратни километра гори.

Това внезапно нарастване на растителността би премахнало 684 милиона тона въглерод от атмосферата, което би довело до глобално намаляване на емисиите с 0,183 на милион.

За разлика от това, Черната смърт би намалила въглеродния диоксид в атмосферата само с 0,026, а завладяването на Америка и падането на династията Мин биха премахнали съответно 0,013 и 0,048 на милион.

Въпреки тези спадове е ясно, че нито едно от тези исторически събития не може да обясни климатичните промени, регистрирани в древните ледени ядра. Според изследователите това е така, тъй като на дърветата често им трябват векове, за да достигнат зрялост, през което време човешките популации биха се възстановили и възобновили обезлесяването много преди този нов прираст да е имал възможност да свърши своята работа.

Освен това, въпреки че всяко от тези събития е унищожило населението в определен район на земното кълбо, емисиите от други части на планетата вероятно са компенсирали по-голямата част от погълнатия въглерод в резултат на повторното залесяване в тези региони. Изчислявайки нетната промяна в световното производство на въглерод по време на тези четири епизода, авторите на изследването установяват, че „само монголското нашествие може да компенсира същевременните емисии от останалата част на света“.

„Следователно изглежда вероятно монголското нашествие да е причинило временното спиране на растежа на CO2“, добавят те.

Въпреки това изследователите стигат до заключението, че влиянието на Чингис хан върху климата би било твърде малко, за да се прояви в ледените ядра, което означава, че големите исторически спадове на атмосферния въглерод вероятно са били причинени от природни фактори, като например вулканични изригвания.

Все пак трябва да се каже, че това е доста впечатляващ въглероден отпечатък за един човек.

 
 
Коментарите са изключени за Чингис хан е убил достатъчно хора, за да охлади планетата

Повече информация Виж всички