Апендиксът може и да не е безполезен

| от |

Склонни сме да мислим за апендикса като за нещо, без което лесно можем да живеем – но напоследък науката започва да гледа по-благосклонно на този невзрачен малък орган. След като се е запазил в няколко еволюционни линии, сигурно все пак трябва да има някакво полезно предназначение? Проблемът досега беше да се разбере какво е то и вече едно ново проучване открива интересна връзка между апендикса и болест, която е един от най-големите убийци на деца по света.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) диарията е причина за над 500 000 смъртни случая при деца под 5 години всяка година, което я прави втората водеща причина за смърт в тази възрастова група. По-голямата част от случаите се причиняват от инфекции с бактерии, вируси или паразити, като E. coli и ротавирус, които често се разпространяват чрез замърсена храна и вода.

В миналото е забелязано, че пациентите, на които е отстранен апендиксът, са изложени на повишен риск от развитие на някои форми на инфекциозна диария или е по-вероятно да получат по-тежки симптоми. Въпреки че тази връзка е наблюдавана, причините за нея не са толкова ясни.

В желанието си да проучи по-задълбочено темата, екип от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания се обръща към някои от най-близките ни роднини животни, които също са непропорционално засегнати от инфекциозната диария.

Lagothrix lagotricha (male)

Златоопашата козинеста маймуна

Изследователите проучват ветеринарните досиета на 1251 примата от зоологическата градина „Долината на маймуните“ в Романия, Франция. Индивидите са от 45 различни вида, от които 13 – включително шимпанзетата, лемурите и западните горили – имат естествен апендикс, а 32 – като мандрилите, тамарините и златоопашатите козинести маймуни – нямат.

Екипът е успял да събере данни за честотата и тежестта на епизодите на диария при тези животни между 1998 и 2018 г.

За този 20-годишен период са регистрирани почти 3000 случая, като 13% от тях са класифицирани като тежки. Въпреки че около половината от индивидите са я имали поне веднъж през този период, става ясно, че тежестта не е била равномерно разпределена между различните видове.

„Установихме по-нисък риск от тежка диария сред видовете примати с апендикс, особено в ранната част от живота, когато рискът от диария е максимален“, пишат авторите в статията си. „Освен това при видовете с апендикс наблюдавахме и забавено начало на тежката диария.“

Като се съчетаят тези констатации с наблюдението, че хората без апендикс са по-податливи на подобни заболявания, се оказва, че това, което някога се е смятало за ненужен орган, може да играе много по-полезна роля, отколкото мнозина са подозирали. Особено забележително е, че защитният му ефект изглежда е най-силен в ранна възраст, както обяснява в изявлението си съавторът на доклада Ерик Ожие-Дени:

„Наблюдението на особено висок защитен ефект през първата част от живота, най-уязвимият, но и най-оптимален по отношение на репродуктивните способности период, говори в полза на ролята на апендикса в еволюцията.“

Друга важна констатация е, че нито един от включените в изследването примати с органа не е страдал от остър апендицит през 20-годишния период на проследяване. Съавторът Максим Колард обяснява, че това потенциално животозастрашаващо усложнение, което е обичайната причина за операция за отстраняване на апендикса, е по-често срещано при хората, но все пак е важно да се направят още изследвания, които да надградят тези резултати и, надяваме се, да определят колко точно може да бъде полезен той.

„Ако защитата, свързана с наличието на апендикс при хората, е на същото ниво като тази, наблюдавана при приматите, тя в голяма степен би неутрализирала риска, свързан с евентуално фаталния апендицит“, заключава Колард.

 
 
Коментарите са изключени за Апендиксът може и да не е безполезен

Повече информация Виж всички