shareit

Великите любовни истории: Бил Уаймън и Манди Смит – секс, по-малко наркотици, повече рокендрол и едни много объркани семейни отношения

| от Мая Вуковска |

Годината е 1960. 24-годишният Уилям Джордж Пъркс от Южен Лондон е прясно женен за 18-годишната банкова служителка Даян Кори  и по всичко изглежда, че му предстои спокоен семеен живот с жена и деца, които ще подсигурява финансово с работата си като букмейкър. Въпреки че обича младата си съпруга, друга е голямата му любов – музиката. Затова не се поколебава да отдели от заплатата си цели 52 паунда (равняващи се на днешни 1,274), за да си купи електрическа китара.

Но понеже някак не се сработва с инструмента, решава да пробва дали няма да се чувства по-комфортно с бас в ръката. И ето че този път китарата му лепва в ръцете. Когато едно приятелче му подшушва, че някои си “Ролинг Стоунс”, новосформирана ритъм-енд-блус група, си търсят бас китарист, Уилям моментално решава да се яви на прослушването, което е 7 декември 1962 г. Денят, в който животът на слаботелесния, дългокос момък от квартал Луишъм ще се промени завинаги.

37 години по-късно името на нашия герой ще бъде записано в звездния списък на Залата на славата на рокендрола.

По-малко наркотици и повече секс

Бил Уаймън винаги е бил считан за най-тихия и най-сдържан член на”Ролинг Стоунс”. За разлика от колегите си Мик Джагър и Кийт Ричардс той не е привлечен от светлината на прожекторите и не се е изявявал като типичния рокендрол гъзар: пие умерено и рядко се докосва до “божествената билка” на 60-те, марихуаната. И за да не помислите, че няма как един музикант, подвизавал се през най-бесните години на рокендрола, да е чак такава света вода ненапита, веднага казвам, че и Бил има своята ахилесова пета. Жените. И колкото по-млади, толкова по-добре!

След като става ясно, че успешно развиващата му се музикална кариера е несъвместима с живота му преди “Стоунс”, Бил решава да сложи край на брака си с Даян. Официално това става през 1969 г., когато синът им , Стивън, е седемгодишен. Следват няколко петилетки на фриволен ергенски живот, през които той в нито един момент не се лишава от женско внимание. Неутолимият му апетит за млада женска плът често утолява с готовите на всичко групита, които точат лиги по членовете на групата и с ентусиазъм участват в необузданите им купони след концертите.

За Бил се носи се слух, че е успял да изчука  265 момичета само в рамките на три месеца – слух, който самият китарист не си прави труда да обори. Най-малкото защото е верен. “Бройката е толкова голяма, понеже през онези три месеца понякога се случваше да го правя с три-четири една след друга,” откровеничи Уаймън  в интервю пред The Guardian от 2006 г.

“По време на турнето ни в Австралия момичетата висяха по цяла нощ пред хотела. С Браян, с когото деляхме една стая, поглеждахме през прозореца, харесвахме си няколко и казвахме на нощния портиер да ни ги “достави.” След като се забавлявахме два-три часа с тях, им праскахме по една целувка за сбогом и ги изпращахме по живо, по здраво. Но само половин час по-късно пак се бяхме надвесили от прозореца и бройкахме групита.  Знаете как е – животът на път може да бъде много скучен и ние просто търсехме начин да го разнообразяваме. “

В друго интервю от 2001 г. Уаймън твърди, че е преспал с над хиляда жени. Дали това не са само рибарски преувеличения? Едва ли. Човекът просто обича да прави секс и никога да не повтаря…

Любов като за първа страница на таблоидите

През 1984 г. 13-годишната Манди Смит и по-голямата й сестра, Никола, се оказват с покани за музикалното събитие на годината – раздаването на британските музикални награди. Именно по време на това събитие тийнейджърката, родом от Тотнъм, се запознава с тогава 47-годишния басист на “Ролинг Стоунс.” Леле, колко само е щастлива! А той изглежда даже още по-щастлив от тази среща. “Не знам какво ми стана, но щом я видях, дъхът ми спря. Човече, въпреки че беше на 13, тя вече си беше жена отвсякъде!” Двамата правят връзката си публично достояние, чак когато Манди навършва 16 – законната възраст във Великобритания за даване на сексуално съгласие.  Въпреки това обаче скандалът няма как да бъде избегнат, понеже никой не си въобразява, че преди това двамата само са си плели косите и са ходили на сладкарница.

Когато се женят на 2 юни 1989-а в имението на младоженеца в Съфолк, снимките от сватбата запълват първите страници на британските жълти издания.

По това време  18-годишната Манди вече има сериозни здравословни проблеми в резултат на това, че приема противозачатъчни още от детска възраст. Тя е вяла, постоянно без сили и тежи едва 36 кг. Говори се, че причината Бил да се изнесе  само няколко седмици след сватбата е, че му писнало от здравословните й проблеми. Запитан години по-късно дали наистина е вярвал, че един подобен неравностоен брак ще потръгне, той казва: “През 85-а мислех, че да. После обаче нещата започнаха да излизат извън контрол – тя спеше с когото й падне, разболя се, отслабна много. Почти не умря. Тогава осъзнах, че съм направил огромна грешка и че бракът ни е пълна катастрофа.”

Мачът можеше да свърши на това място, ако на терена не бяха излезли нови играчи.

Един неочакван обрат

Когато положението става наистина нетърпимо, Манди и Бил решават да сложат край на отношенията си – само 23 месеца, след като са си казали “да”. Манди не се тръшка особено за проваления си брак, защото след развода прибира приятната сума от 880 хил. долара. С чека обаче не настъпва краят на тази история, а това, което следва, е ще по-интересно.

През 1993-а г. 30-годишният син на Уаймън, Стивън, се жени за майката на мащехата си – със 17 години по-възрастната от него Патси. Така, ако Уаймън и Смит бяха още женени, рокаджията щеше да се окаже в позицията на мъж, който е пастрок на съпругата си, както и свекър на тъща си, която пък от своя страна му е снаха.

93-а е съдбовна година и в друго отношение за китариста. Осъзнавайки, че тотално е оплескал нещата, Бил решава да се стегне и здраво да поеме юздите на личния си живот в ръце. За да обърне нова страница и да рестартира живота си обаче, се налага да се откаже от много неща. Включително от “Ролинг Стоунс”.

Уилям не е въздухар и подхожда към задачата да изгради наново съсипания си живот с голяма доза прагматизъм. Като първа стъпка се свързва с едно бивше гадже, 37-годишната Сюзан Акоста – моделка, с която се запознава през 1980 г. и с която оттогава са добри приятели. Успява да спечели сърцето й с признанието, че  най-после се чувства готов да си седне на задника и да даде цялата си любов и внимание само на една жена. На нея конкретно, ако е съгласна.

Учудващо или не, с третия брак му провървява. На двойката се раждат три дъщери и 30 години по-късно семейството им е все така сплотено и щастливо.

Днес 86-годишният бивш басист се занимава с предприемачество и ресторантьорство. Освен това е много отдаден на старото си хоби – фотографията и често негови творби могат да се видят изложени в световно известни галерии по света.

А ако се питате какво се е случило с малката Манди след развода, ето какво.

През 93-а тя се жени за професионален футболист от белгийски произход, но и този брак не изкарва по-дълго от една слонска бременност. През същата година издава автобиографична книга със заглавие “Всичко свърши”. В началото на новия век е сгодена за кратко за модела Иън Мосби, от когото й се ражда син.  После се обръща към към католицизма, започва да спазва целибат и се отдава на работата с проблемни тийнейджъри.

През 2010 г. Манди Смит призовава възрастта за сексуално съгласие във Великобритания да бъде вдигната от 16 на 18 години. “На хората сигурно им се вижда странно, че такова предложение идва точно от мен. На тях ще кажа, че знам много добре какво говоря. Когато си на 16, дори и да се чувстваш зрял, все още си само дете. И когато направиш такава грешка, никога няма да можеш да си върнеш детството обратно. Аз лично не можах.”

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Бил Уаймън и Манди Смит – секс, по-малко наркотици, повече рокендрол и едни много объркани семейни отношения

Повече информация Виж всички