Принц Хайнрих Пруски почти става крал на Съединените щати

| от |

Когато Съединените щати са в началото на своето съществуване, повечето държави са под управлявани от монарси. Съвсем нормално някои видни хора, участвали в Революционната война, са смятат, че за Америка ще е най-добре да използва монархическата система.

И човекът, предложен да изпълни тази роля, е принц Хайнрих Пруски.

Принц Хайнрих е роден на 18 януари 1726 г. в Берлин в семейството на крал Фридрих Вилхелм I и принцеса София-Доротея фон Брауншвайг-Люнебург. За нещастие на Хайнрих той е 13-ото дете, което го оставя доста назад в линията на наследяване, но все пак младият принц получава изключително привилегировано възпитание.

През 1740 г., когато е на 14 години, баща му умира след 27 години на трона. Фридрих II (по-известен като Фридрих Велики) встъпва в длъжност като негов наследник… и Хайнрих получава съвсем нови отговорности.

Братята не се разбират

Хайнрих и Фридрих са страстни съперници. Макар че двамата споделят сходни интереси в областта на изкуството и литературата и всеки от тях се е доказал като примерен военен лидер, от страна на Хайнрих има и неприязън, тъй като Фридрих II става крал едва на 28 години.

След като се възкачва на трона, Фридрих назначава Хайнрих за полковник в 35-и пехотен полк. Като тийнейджър той служи в Първата и Втората силезийска война срещу Хабсбургите и саксонците, придобивайки ценен опит, който му се отплаща по време на Третата силезийска война, където е генерал.

Вилхелмина фон Хесен-Касел

През 1752 г. принцът се жени за принцеса Вилхелмина фон Хесен-Касел. Двойката получава двореца Райнсберг и се премества там през същата година. По време на съюза си те нямат деца, тъй като Хайнрих е привлечен от мъже, с които има многобройни връзки. Особено важна е връзката му с Кристиан Лудвиг фон Кафенгст, на когото подарява имение в близост до Райнсберг.

На бойното поле Хайнрих продължава да се радва на успехи: например, отличава се по време на Третата силезийска война, като постига победа в битката при Прага. Тъй като става все по-умел в боя, започва да поставя под въпрос тактиките на брат си, настоявайки Фридрих II да спре да атакува обединените руско-австрийски сили в битката при Кунерсдорф… И както се оказва, кралят е трябвало да послуша Хайнрих, тъй като битката завършва с пълно унищожение на пруската армия.

През 1762 г. Хайнрих си осигурява най-легендарната победа – в битката при Фрайберг. Последният сблъсък между пруските и австрийските сили е последван от мирни преговори.

Фридрих II

След службата си в армията принц Хайнрих Пруски става успешен политик, известен със своята проницателност. По време на дипломатическата си кариера участва във Войната за баварското наследство и в Първата подялба на Полша. Той желае да стане крал и два пъти се опитва да вземе короната в Полша. И двата опита обаче са отхвърлени от Фридрих II…

Така през 1786 г. се включва в „Пруската схема“. По това време Съединените щати имат добри отношения с Прусия, отчасти благодарение на Фридрих Вилхелм фон Щойбен, роден в Прусия военен, който служи в Континенталната армия по време на Американската революция. На него се приписва и заслугата, че вкарва американските сили във форма, по молба на Бенджамин Франклин и Джордж Вашингтон. Тактиката му на сержант-учител се оказва изключително ефективна.

Твърди се, че или фон Щойбен, или един от бащите-основатели и тогавашен председател на Континенталния конгрес Натаниъл Горъм предлагат на Хайнрих възможността да стане крал на Съединените щати. Страната е изправена пред финансова криза, което кара лидерите ѝ да се запитат дали пък е задължително да бъде република – може би ще е по-добре да се създаде монархия, под управлението на Хайнрих.

В продължение на много години историците смятат, че това е слух, но едно писмо от Хайнрих до фон Щойбен, намерено през XX век, по същество потвърждава историята. В него, макар и нетърпелив да стане крал, той пише, че не вярва, че американците ще се подчинят на монархическо управление и впоследствие отказва предложението.

Фридрих Вилхелм III

Същата година, когато се появява Пруската схема, Фридрих II умира и е наследен от сина си, крал Фридрих Уилям II. При новия монарх принц Хайнрих Пруски става съветник. Фридрих Вилхелм II обаче умира през 1797 г. и е заменен от правнука на Хайнрих, крал Фридрих Вилхелм III.

Принцът има много по-голямо влияние върху новия лидер на Прусия. Той продължава да изпълнява ролята си на съветник и заема този пост до смъртта си през август 1802 г. на 76-годишна възраст.

 
 
Коментарите са изключени за Принц Хайнрих Пруски почти става крал на Съединените щати

Повече информация Виж всички