Питър Фроухен – покровителят на Гренландия

| от |

Арктическите изследователи винаги са оставали в задните позиции по отдаване на чест. От една страна е разбираемо, все пак никой не се впечатлява от изследването на огромна парче лед, което се намира на другия край на света. Суровата природа там има добре изградено черно чувство за хумор – всеки подценил природата е принуден да плати с живота си. Ледената настилка е приютила много изгубени души. Историята на датчанина Питър Фроухен е една от впечатляващите. Питър винаги е мечтал да стане моряк като малък и успява да изпълни мечтата си. След като натрупал малко опит, преценил, че трябва да потърси нови хоризонти и започва експедицията си в Гренландия.

Greenland.A2004208.1810.250m

Снимка: By NASA – http://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=71935, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20314192

Пътищата го отвеждат в Туле. Днес на мястото на Туле има огромна американска военноморска база, но тогава още била Датска колония. Фроухен прекарал известно време като ръководител на колонията, но след това решил да провери теорията на Робърт Пийри, който смятал, че канал разделя Пийри Ленд и Гренландия. 2-метровият датчанин бил скептичен по този въпрос и решил да провери. Неговият кучешки впряг изминава близо 992 км. в търсене на разделящия канал, но така и не го открива, следователно просто не съществува и Пийри Ленд днес е точка от Гренландия. Фроухен прави тази експедиция, осъзнавайки, че минава по много тънък лед, но въпреки това успешно поставя името си сред останалите изследователи на Гренландия.

Eskimo-FilmPoster

Снимка: By The artist is unknown; the poster was published by the Metro-Goldwyn-Mayer film studio. – Eskimo Poster Orange. Preston Opportunities, Inc.., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24644236

Това не било достатъчно и той продължил да препуска из ледената пустиня в откриване на нови и нови хоризонти. Това идвало с особени рискове. В един от случаите, Питър бил застигнат от лавина и съответно не можел да се освободи, след като огромната снежна маса отнесла инструментите му. Изследователят не се притеснил особено, облекчил природните си нужди и след това изчакал известно време, докато собствените му изпражнения замръзнат и се втвърдят. Точно с тях успява да пробие ледената прегръдка на лавината и да излезе на свобода. След още няколко разходки е преценил, че трябва да продължи с други занимания, тази мисия нямала какво повече да предложи.

Peter Freuchen

Снимка: By SAS Scandinavian Airlines – http://images.flysas.com, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35129845

В края на 30-те години от миналия век е започнал да консултира режисьорите за различни въпроси относно арктическите експедиции. Фроухен участва във филма „Eskimo“, който печели награда Оскар, той самият играе ролята на капитана. По време на нацистката окупация, той помага на датската съпротива. Гестапо успява да го залови, осъжда го на смърт, но сякаш присъдата трябва да се изпълни моментално. Покровителят на Гренландия не се притеснил от задържането и успял да избяга по най-бързия начин, прескачайки оградата с бодлива тел. Не трябва да забравяме, че датският левиатан извършва всичко това с изкуствен крак, по време на една от всички експедиции осъзнава, че трябва да го ампутира в следствие на замръзване. След бягството има само една посока – Швеция.

След войната решава да отиде в Америка и макар да живее скромно, хората започват да го разпознават. В един момент решава да напише всички свои преживявания на хартия и бързо превръща романите си в бест селъри. Дори и на възраст, той не успява да стои много на едно място. На 70-годишна възраст участва в изданието „Въпроси за 64 000 долара“ като темата е „Седемте морета“ и си тръгва с голямата награда от 64 000 долара. Последните си години живее тихо и кротко, дописвайки книгата си „Книга за седемте морета“. Прахът му е разпръснат на Туле, Гренландия. Във видеото може да проследите неговото участие, но за жалост архивите нямат цялото му участие, за да видим на какви други интересни въпроси отговаря.

 
 
Коментарите са изключени за Питър Фроухен – покровителят на Гренландия

Повече информация Виж всички