Музикални хроники: Когато жената на Дейвид Боуи го завари в леглото с Мик Джагър

| от Тодор Ковачев |

Откакто Rolling Stones издават своята класическа балада Angie през 1973 г., песента е свързвана с редица спекулации.

Най-разпространеният слух за нея е, че е написана от Мик Джагър за тогавашната съпруга на Дейвид Боуи като някакъв вид странно извинение. Оказва се, че това не е вярно и Angie от песента не е Анджела Барнет от реалния живот. Но певецът на Rolling Stones има история със своя не по-малко известен колега Боуи и тя наистина е такава, за която май трябва да се извинява на въпросната Енджи…

Нека се потопим в историята и да проверим кои от известните за нея обстоятелства са мит и кои не.

Дейвид Боуи се жени за Анджела Барнет през 1970 г., а връзката между двамата продължава общо 10 години, преди те да стигнат до бурна раздяла. Бракът им е отворен и Енджи по-късно го описва като сключен по взаимна изгода, но не и по любов. „Оженихме се, за да получа разрешително за работа. Не смятах, че бракът ни ще се получи, а преди да го осъществим Дейвид ми каза, че всъщност не е влюбен в мен. Аз пък си помислих, че това може би е за добро“, разказва тя.

Две години след като те стават семейство, прочутият изпълнител гордо се обявява за гей в интервю за списание. Това са години, в които Звездният човек смело изследва сексуалността си и по-късно се определя като бисексуален пред „Плейбой“: „Вярно е, че съм бисексуален и не мога да отрека, че се възползвам много добре от този факт. Струва ми се, че е най-хубавото нещо, което ми се е случвало“.

Bowie smiling

При развода с Анджела Барнет, тя се съгласява да не разгласява детайли от брака в продължение на няколко години, но след като уговореният период изтича, дамата издава цял мемоар, озаглавен „Пропуски за бекстейджа: Дивата страна на живота с Дейвид Боуи“.

Ако се вярва на разказа на Енджи, Боуи поне веднъж е споделил леглото си с Мик Джагър. Интимни отношения между рок звездите за пръв път се обсъждат в неофициалната книга „Мик: Дивият живот и лудият гений на Джагър“, написана от Кристофър Андерсен. Авторът твърди, че двамата велики изпълнители не са се притеснявали да изследват нови интимни територии един с друг, а по-късно Анджела Барнет потвърждава това.

“Енджи била извън града за няколко дни и като се върнала, отишла направо в кухнята да си направи кафе. Камериерката на Боуи, която пристигнала около час по-рано, погледнала съпругата със странно изражение и казала: „Някой е в леглото ви”, пише Кристофър Андерсен.

„Анджела се качила в спалнята на горния етаж, бавно отворила вратата и ги видяла – Мик Джагър и Дейвид Боуи били голи в леглото и все още били заспали. И двамата се събудили стреснато. А тя нямала съмнение какво се е случвало между тях“. По-късно Анджела Барнет разказва историята пред NME. “Питах ги: „Хубава вечер ли си изкарахте?” Те имаха такъв махмурлук, че едвам говореха. Съжалих ги. Не мисля, че е била някаква голяма любовна афера, а просто пиянска забивка“.

Някои фенове започват да спекулират, че Джагър е създал песента Angie като някаква форма на извинение към Анджела и даже един вид молба да не разпространява случката. Но всъщност легендарната балада е написана почти изцяло от китариста на Rolling Stones Кийт Ричардс, който измисля и заглавието. Това потвърждава и самият Мик години по-късно: „Хората взеха да говорят, че песента е написана за жената на Дейвид Боуи, но истината е, че идеята за името беше на Кийт. Той каза „Енджи“ и мисля, че беше заради дъщеря му, която се казва Анджела. После аз написах останалия текст“.

Mick Jagger at the Deauville Film Festival

Твърдението на Джагър обаче също може би не е съвсем вярно. В своята биография Кийт Ричардс дава друго пояснение – че просто е харесвал това име и е сметнал, че то отива на мелодията. Когато е писал Angie, той вече е знаел, че ще става баща, но не е бил наясно с пола на детето. „Песента не е обвързана с конкретна личност“, пише китаристът.

Angie е написана от Кийт в тежък период за него, когато си дава сметка, че отново ще става баща, а вече е усетил огромната отговорност от това да бъдеш родител. По същото време музикантът е в рехабилитационна клиника и се опитва да преодолее зависимостта си от вредни субстанции, преди на бял свят да се появи второто му дете.

Явно истинската история на баладата не е толкова пикантна, колкото тази за отношенията между Боуи и Джагър – но всъщност е далеч по-очарователна и поучителна. А самата песен си остава сред най-обичаните в безкрайно богатия каталог на Rolling Stones.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Когато жената на Дейвид Боуи го завари в леглото с Мик Джагър

Повече информация Виж всички