Коя е единствената светица в Ирландия

| от |

На 17 март светът винаги празнува деня на Свети Патрик – британски свещеник от V век, който разпространява Християнството в Ирландия. Патрик се смята за един от патроните и светците на Ирландия. Традицията повелява всички да се обличат в зелено, а онези, които пропуснат, практически ще търпят наказания. Средновековните историци обръщат внимание и на още една специална личност, която не получава толкова внимание, а е редно също да се почита като Свети Патрик. Това е състрадателната Света Бриджит.

През 2022 г. след 3-годишна кампания на феминистката организация „Herstory“, ирландското правителство признава значението и приноса на Света Бриджит, като обявява един ден за национален празник – 1 февруари. До този момент Ирландия я смята за един от трите официални патрона, заедно със Свети Патрик и Свети Колумба, но почивният ден е предназначен само и единствено за Свети Патрик.

За разлика от него, Бриджита е родена в Ирландия около 450 г. и е дете на поробена жена и крал на провинцията Лейнстър. Няма много запазени доказателства за нейната мисионерска работа, каквито могат да се открият за Патрик. Доказателството за нейното съществуване идва именно от Патрик, който пише две писма до нейната мисия. По-голямата част от информацията идва от биографиите на различните светци, които са живели в определени периоди от време.

Една църква на име Когитосус ще пише първо за нея около 650 г. или 2 века след нейното раждане. В историята се разказва, че като малка е започнала да дарява храна на бездомници. Давала масло, бекон и хляб, но не забравяла дори кучетата. По думите на църквата, когато Бриджит давала храна, в нейния дом имало повече, отколкото в началото. По-късно успяла да премести две дървета, превръщайки ги в живи, за да застанат на слънце и Бриджит да може да закачи своето одеяло. Пътува, проповядва и лекува християни от най-страшните болести по онова време. За Ирландия е една от големите светици и създателка на най-различни чудеса.

Можела да прекрати бременността на своите последователки, ако някоя от тях заченела без желание, по думите на църквата, Бриджит просто карала плода да изчезне без болка и без раждане. Успявала да опитоми диви и питомни животни, намирала изгубени крави в гората и дори можела да променя околната среда. Има история, в която отклонила реката, за да позволи на овчар да се върне обратно у дома.

undefined

Вместо да наказва грешниците, тя им помага да обуздаят гнева си и им обяснява защо не трябва да нараняват или убиват. След смъртта ѝ, чудесата продължавали да се случват. По думите на жителите, тя е била причината огромна скала да се търколи от върха на планината и да се раздроби на парчета, за да се направят първите воденични камъни. Историята на Свети Патрик се ражда само няколко десетилетия след смъртта му, докато останалите остават на заден план.

Свети Патрик влиза в двубой с дроидите на ирландския крал при пристигането си и едва тогава успява да покръсти краля. Не е бил толкова мил и добър към неверниците, записано е, че ги е псувал по много ирландски тертип. Има история, в които жрец се е опитал да го извика в засада и да го убие, Патрик минава през засадата и стига на мястото на срещата, а жрецът е мъртъв много по-рано. Бриджит не успява да се справи със Свети Патрик като конкуренция, а и по онова време мъжете са с предимство в църквата.

Само свещеник може да покръства, но жената няма право да извършва същите ритуали. През 1903 г. идва официалния празник на Свети Патрик, а Бриджита е забравена. Църквата ѝ в Килдаре започва да се разпада и някъде през 1875 г. е започнато възстановяване от протестантската църква в Ирландия. И докато никой не обръща много внимание в миналото, днешните свещеници в Ирландия я смятат за девицата на Ирландия. Тя е покровител на овчарите, просяците, бежанците и родилките. На 1 февруари се смята, че е древния празник за началото на пролетта – когато идва сезона на плодовитостта. Някои почитатели слагат червена връзка или взимат свещена вода, благословена от Бриджит. Твърди се, че същата може да лекува болести. Оказва се, че Свети Патрик не е сам, но ако се чудите за единствената жена-покровител в Ирландия, вече сте я открили.

 
 
Коментарите са изключени за Коя е единствената светица в Ирландия