shareit

Айзък Спраг: Успешната кариера и трагичен живот на Живия скелет

| от |

Една от най-дълго провеждалите се шоу програми е тази на живите скелети: невероятно слаби хора, родени с рядко генетично заболяване, или пък, които умишлено поддържат теглото си опасно слабо, се показват пред публиката за неин ужас, забавление, почуда…

Най-известният от тях е Айзък Спраг.

След поредица от участия в карнавали в родния си Масачузетс, Айзък Спраг оставя своя отпечатък в историята на пътуващите шоута като първообраза на Живия скелет – но животът му извън сцената е трагичен.

Ето неговата история:

На 26 години

Как Айзък Спраг стана Тънкият човек

Айзък Спраг е роден на 21 май 1841 г. в Ийст Бриджуотър, Масачузетс. Нито един от родителите му няма някакви здравословни проблеми, нито пък Айзък през първите 12 години от живота си. Един ден обаче младежът започва да получава спазми и въпреки добрия си апетит, отслабва бързо и непрестанно.

Родителите му, паникьосани, викат редица лекари, но никой от тях не може да диагностицира причината за състоянието му; един дори предполага, че е плувал твърде много.

Каквато и да е причината, апетитът на Спраг си е здрав, но самият той става все по-тънък и по-тънък – докато в крайна сметка не достига тегло от едва 20 килограма. Висок е 167 см.

Той работи за баща си, обущар, след това бакалин, през по-голямата част от юношеството си. Но тъй като теглото му постоянно пада, трудно е да поддържа енергичност. Така, когато родителите му умират през 60-те години на 19 век, слабият млад мъж вече не е годен за работа и започва да търси начин да обърне състоянието си в своя полза.

Така Айзък се присъединява към пътуващ цирк.

PT Barnum 1851-crop

Финиъс Барнъм

През 1865 г. собственик на амбулантен карнавал забелязва Айзък и му предлага работа. Въпреки че първоначално отказва, той скоро осъзнава, че така може да изкара стабилна прехрана с външния си вид. Затова решава да се насочи направо към центъра на шоубизнеса по това време: Американският музей на Барнъм в Манхатън.

Финиъс Барнъм, ненадминат шоумен, който революционизира концепцията за т. нар. „музей за 10 цента“ – центрове за развлечение и морално възпитание на работническата класа – бе закупил мястото си на Бродуей в годината на раждането на Спраг.

Първоначално под името музея Скъдър, той допълва колекцията си от предмети с истинска научна стойност с восъчни статуи, магически представления, живи животни и други форми на популярно тогава забавление. В годината, когато Спраг пристигна в Ню Йорк, музеят е претърпял пожар и Барнъм има отчаяна нужда от нови изпълнители и атракции.

Спраг сключва договор с агент и се запознава с Барнъм, който лаконично отбелязва: „Доста слаб човек.“ Шоуменът сигурно е усетил потенциал, защото веднага му предлага работа за 80 долара на седмица (1320 долара през 2021 г.). Спраг заема мястото си сред брадатите дами и великаните, привличайки любопитни зяпачи, нетърпеливи да видят Живия скелет.

Кариерата му в цирка на Барнъм и Бейли

През следващите три години слабият мъж е редовен участник в програмата на музея. След това през 1868 г. мястото отново изгаря и Спраг едва успява да избяга жив от сградата. Вместо да рискува трети инцидент, Барнъм решава да изведе шоуто си на път и създава „Великият пътуващ музей на Ф. Барнъм“ през 1870 г.

Решен малко да си вземе почивка от шоубизнеса, Спраг се запознава, ухажва и се жени за Тамар Мур, която е от съседния на родния му град Ийст Бриджуотър – Хансън.

Семейство Спраг живее спокоен домашен живот; Тамар ражда трима сина, всеки от които пораства до нормални здрави размери, а Айзък по-късно пише: „Животът, който понякога изглежда толкова нищожен, че не си струва да се запази, сега изглежда много по-ценен.“

Но с тегло от едва 18 кг., Спраг е твърде слаб, за да има редовна работа, и вече със семейство, което трябва да издържа, той скоро отново се връща при Барнъм – и постепенно става любимец на публиката в Съединените щати, Канада и Обединеното кралство.

Въпреки че се радва на стабилна слава като „Тънкия човек“ и „Живия скелет“, Спраг не харесва живота в цирка и няколко пъти търси работа другаде. Но става и все по-слаб, като теглото му никога не надвишава 22 кг. Понякога трябва да носи шишенце с мляко на врата си, само за да остане буден и да поддържа тялото си подхранено през целия ден.

Финансовата му ситуация също не е блестяща въпреки добрите доходи от цирка, заради дългове от хазартните му навици, които го преследват през целия му живот. И така, понеже лесно успява да привлече тълпа, Спраг се връща отново и отново в цирка, само за да свърже двата края.

Успехът му вдъхновява многобройни имитатори, много от които гладуват, за да постигнат нездравословни килограми и да си намерят място в шоубизнеса. Но също толкова често се появяват и други като Спраг, родени с редки генетични заболявания, които правят невъзможно придобиването и поддържането на здравословна физика.

Тъжната кончина на Айзък Спраг

След живот на многобройни медицински прегледи, Спраг е диагностициран с агресивна мускулна атрофия през 1882 г. – заболяване, което причинява загуба на мускулна тъкан.

На следващата година той се съгласява, че след смъртта му и в замяна на 1000 долара Харвардското медицинско училище ще може „да разреже тялото ми и да направи аутопсия, за да разбере, ако е възможно, защо съм толкова слаб; след това ще го… поставят в музея на колежа, където ще остане, но засега ще ми трябва за мене си: не могат да го получат, докато свърща с него.“

В крайна сметка цялото напрежението му се отразява и Айзък У. Спраг умира от задушаване и в бедност в Чикаго на 5 януари 1887 г. – дни след като, твърди се, е заложил 250 долара, че няма да оцелее след следващата събота.

Въпреки че не е ясно дали тялото на Спраг наистина е отишло в Харвардското медицинско училище за изследване, гробът му се намира в Хансън, Масачузетс, близо до града, където е роден.

 
 
Коментарите са изключени за Айзък Спраг: Успешната кариера и трагичен живот на Живия скелет

Повече информация Виж всички