shareit

В Средновековна Русия, вещиците са предимно мъже

| от |

Какъв е полът на вещицата? Едва ли е трудно човек да се досети, след като сме виждали редица холивудски продукции, достатъчно такива персонажи, включително и в „Магьосникът от Оз“. Повечето католици и протестанти в Европа винаги са разглеждали черната магия и сатанизма като нещо, с което се занимават жените. Те често са представяни като силни и независими жени, които трябва да следват законите на домакинството и да почитат само и единствено мъжа си.

Така е на запад, но нека не забравяме, че не всяка жена е вещица, ако обърнем погледа на изток. Според Руската православна църква, повечето хора, обвиняване в употреба на черна магия, са предимно мъже – вещери. Според руснаците, черната магия е дело предимно на мъже и точно по тази причина целият архив от XII до XVIII век ще забележим наличието на архиви. Посочени са присъди, най-различни легенди за светци, има издадени закони и декрети, наръчник за употреба на билки и създаването на талисмани.

Най-интересното е, че някои от веществените доказателства, които откриваме е, че в един особен момент започваме да откриваме и книги с магии и заклинания. Въпросните архиви разкриват начина, по който повечето обикновени хора са живеели. Въпросните архиви проследяват живота на жителите около река Волга. Свидетелствата там показват, че в повечето случаи всички дела срещу черна магия са били измама, като мъжете са били изправяне пред закона за проблеми в семейството. Друга интересна практика е и моментът, когато говорим за господари и слуги, както и за патрони и техните последователи.

Историята се фокусира върху книгите на някои учени и изследователи около средновековието до началото на модерна Русия. Присъствието на вещици и вещери не е изненада, но ето как протича обикновено целият протест и всички посочени интригуващи и вълнуващи дела.

Според статистиката 3 от 4 души, обвинени във вещерство, са най-често мъже. Повечето винаги работят сами, но някои могат да имат по 1-2 помощници. Обвинението е най-често обвързано с наличието на странни сатанински виждания и практикуване на магия. Всяка черна събота става ясно, че голи вещици летят на метли и се отдават на канибализъм и диви оргии. Това е описанието на руските вещици според описания фолклор.

Вещиците използват най-различни магии и отвари – предимно от билки и корени – хвърлят и крило от орел в определени случаи или око на кокошка. В редки случаи, които мотивират местните власти да поставят охрана на гробовете, вещиците използват и пръст от гроб. Понеже повечето са подчинени на вещери, заклинанията винаги се правят в полза на него.

В някои много редки случаи, една вещица може да се опита дори да призове силите на Исус или Дева Мария. Понякога магията успява да даде златна рибка или птица без крила, която да докаже уменията на избраната пред публиката. В други моменти, вещерите често можели да призовават сатаната като друг черен кадър от Библията. Историята показва, че руските вещици са пряко обвързани с религията, но дори има записани моменти, в които се твърди, че неопетнената вещица може да извика демон и светец на едно място. За съжаление има един единствен проблем, подчертаващ приликата между изтока и запада.

Най-често обвиненията са фалшиви и в очакване да се направи магия пред свидетелите, обвиненията най-често се проваля. Повечето вещери най-често използвали уменията си, за да могат да лекуват болните, да помогнат с някакво по-сериозно заболяване, помагат за откриването на изгубени хора или обекти, понякога правят магии за защита от оръжие, а друг път магия за опазването на добитъка. По същото време, записки показват и наличието на други магии като проклятие, събуждане на болест, промиване на съзнание и сляпо подчинение, импотентност (дори това е магия), потушаването на любов или дори убийство.

В едно общество, където няма никакви тренирани лекари, именно билкарите, знахарите и дори вещерите, могат да се смятат за единствените хора, достойни да лекуват или да предписват определени медикаменти. По същото време повечето свещеници също започват да се включват в практикуването на медицина, но само магьосниците могат да я прилагат в определени моменти.

Понеже в Русия има вярване, че вещаците често могат да прокълняват новородени, една известна практика е да се  търсят и бели магьосници, които още в началото да направят магия за защита на младото семейство. Обърнете внимание, че повечето магии винаги се заплащат във водка. Всички, включително и царицата използват услугите на магьосници в средновековието и са твърдо убедени, че това е единственият начин да се предпазят и да живеят по-спокойно.

Най-скъпо предлаганите магии по Волга са тези за любов. Според преданията и записките, те се правили, за да потиснат волята на избрания или избраната от поръчителя. Повечето любовни магии на мъжете обаче се обвързват само и единствено със секс. Някои от запазените архиви показват колко красива и същевременно ужасяваща може да е магията, която прилагат върху определен човек. Едно такова заклинание гласи:

„Както огънят гори за година или половин година, за ден или половин ден, за час или половин час, така и тя (името на жената) трябва да гори за мен, с нейното бяло тяло, нейното чисто сърце, нейният черен дроб, нейната бурна глава и мозък, нейните чисти очи, черни вежди и захаросани устни. Нека тя страда от мизерията и горчилката като риба извън водата. Нека тази жена (отново тук се поставя името ѝ) страда от горчилка по мен за ден или половин ден, за час или половин час, за година или половин година, за всички години, нека бъде.“

В повечето случаи, когато жена е извикана в съда за практикуването на любовна магия, то обвиненията са, че се е опитвала да успокои гнева на съпруга си, опитвайки се да намали и нивото на насилие у дома. Когато жена е подмамена да се опита да завърти ролите и да доминира своя съпруг или господар, тогава се смята, че се опитва да промени природата и нейното наказание е наистина свирепо и жестоко.

Отвъд любовните магии, съществува още една по-сериозна категория за магия за власт. В тях, целта е да се спечели вниманието на определена социална прослойка, която може да гарантира по-дълго време в управлението и изпълняването на всички искания, при това напълно безусловно.

Докато повечето жени в Русия остават в домовете се, мъжете от най-различни класи се борят именно за повече власт и пари. По време на тази игра, те често могат да се срещнат с по-висок представител в обществото като господар, съдия, представител на закона, военен офицер, благородник и дори епископ. Точно по тази причина се предлага и магията за защита. В една такава книга от 1763 г. ще открием следното заклинание:

„Както слънцето изгрява, както луната изгрява, по волята на най-високите, като царе и принцеси, крале, генерали, губернатори и всички хора, нека аз, роб на Бог, да се появя пред красотата на слънцето и луната, да ме видят с техните очи. Като царе и крале, като рицари, като губернатори и генерали, както владетелите обичат всеки камък, нека и моите хора ме обичат, мен, робът на Бог.“

По това време царят е в основата на всяко едно управление, но социалната стълбица също не е за подценяване. Следователно точно по тази причина се правят и най-различни магии за закрила – това е начин да се спечели още малко сила, особено ако един човек е преследван за неподчинение.

Магията е универсална, но още по-важното е, че всеки представител на властта ще поиска да бъде защитен от опасност. Магията заплашва всеки един враг с по-сурово отношение и дори пропадане в по-ниска класа. Докато омагьосаният ще получи повече власт. Понеже повечето мъже често се срещали със закона, а понякога изобщо не желаели подобен контакт, правенето на магия за сила и власт, е предпочитан метод за закрила. Магията трябва да се носи най-често в обувката или шапката.

Идеята за вещерство в Православна Русия може да се смята за жизнена част от бита. Определено печели много по-силни позиции там, отколкото в други точки на Европа. Не трябва да се изненадваме, че в САЩ има  такива моменти, особено след като не са малко осъдените за вещерство и изгорените на клада. Било е напълно достатъчно да се избере магия, която да започне да действа, а след това всичко е повече от ясно и очаквано.

 
 
Коментарите са изключени за В Средновековна Русия, вещиците са предимно мъже

Повече информация Виж всички