Trump Media прави опит за сливане с офшорка от Карибите – разследващите блокират сделката

| от |

Федералните служби в Ню Йорк официални започват криминално разследване към социалната медийна компания на Доналд Тръмп. Разследващите искат да разберат дали същата не се е превърнала във фронт за пране на пари, както и приемането на сумата от 8 милиона долара, за които има подозрения, че пристигат с руски връзки.

Компанията Тръмп Медия, която се притежава от социалната платформа на Тръмп – Truth Social, официално започва да буди подозрения след като изявява желание да се слее с компания на име Digital World (DWAC). Втората е била обект на разследване по-рано от същите органи. През изминалата година са платени около 8 милиона долара на два транша, пристигащи от Карибите и в двата случая идват директно от фирми, обвързани с Владимир Путин.

Самото разследване не е било съобщавано по-рано, защото нито един инспектор не иска да даде повод на разследваните да прикрият следите си. Още по-големият проблем е, че ако двете компании – Trump Media и DWAC – се слеят, това автоматично предоставя капитал от 1.3 милиарда долара в капитал, както и възможност за излизане на стоковата борса.

Въпросната медия и нейните директори няма да бъдат изправяни на съд за превеждането на въпросните суми, въпросът е, че самите разследващи продължават да твърдят, че въпросната сума не е изпратена просто за подпомагане на самата медия. По данните на разследващи, това просто е възможност за Тръмп да финансира своята кампания за президентски избори през 2024 г. Властите отказват да споделят какви точно суми са прибирали високите постове от компанията през последните месеци. Не се отрича факта, че всяка една трансакция е трябвало да бъде изкусно прикрита и никога да не разкрива основния източник.

Прането на пари е обвинение, което може да се повдигне само и единствено с доказателства за средствата, които идват по нелегални пътища. Първите 2 милиона долара идват в медията през 2021 г. и то в момент, когато компанията е на път да фалира. Спасителният кораб на DWAC акостира и започва да подпомага. Следващата фаза е обединение на двете компании, с които ще се отключат милиони долари, които да потекат в джоба на Тръмп.

Властите започват проверка на фирмите и на този етап искат да са сигурни за какво ще бъдат предоставяни. Същите данни посочват, че е необходима силна финансова инжекция, за да може същата да продължи да съществува. Първите два милиона идват от директора на компанията – Патрик Орландо и са преведени от банка Paxum, регистрирана в Доминиканската република. Източници като Guardian посочват, че сумата е дошла от неговата лична сметка, но се оказва, че средствата идват от ES Family Trust. След два месеца пристигат още 6 милиона долара от същия фонд.

Тук започват и проблемите, Орландо отказва да обясни детайлите и истинския източник на средствата, които отиват като финансова помощ. След това Уил Уилкерсон разкрива тайните около Trump Media като един от служителите в компанията. Същият е получил много странно предложение от самия Тръмп, който е поискал да получи някои от неговите дялове в компанията, за да бъдат изпратени към Мелания. Компанията вече е започнала да получава своите милиони, но тази рокада е повече от странна. Тръмп е дал името си в замяна на 90% от компанията и заявява, че ще има минимално участие, докато останалите притежатели могат да разделят оставащите дялове между себе си.

Литински е друг притежател на дялове и ги превежда на Тръмп. След 5 месеца е премахнат от борда на директорите. Уилкерсон вярва, че това е разплата за отказа да предаде малкото си състояние на президентската съпруга. Бившият партньор споделя пред Washington Post, че Тръмп е бил готов да унищожи своята компания, ако неговите искания не бъдат подкрепени. Уилкерсон обаче представя много повече данни и показва невероятен образ на анонимност в компанията и то само една година след като същата излиза на печалба. Trump Media трябва да играе ролята на медийна империя, която се определя като социална медия, платформа за стрийминг услуги, събития излъчвани на живо и всичко това чрез абонамент.

Същата трябва да се превърне в конкуренция на Twitter, Disney, Google и Amazon. Образът е красив, но вътрешността е трагедия. Постоянно има горчиви битки между екипите, технически проблеми и разпределение на властта сред съюзниците на Тръмп. След уволнението на Уилкинсон, адвокатите му съобщават, че Тръмп се опитва да намери средства от специални компании и да извърши измами, засягащи федерални закони за сигурност.

Уилкинсон представя доказателства под формата на дневни доклади и оплаквания от създателите на компанията: Уес Мос, Литински и Уилкерсон. По време на сделката DWA са поискали повече време от акционерите, за да могат да завършат сливането, а след това да отворят приходите, които са резервирани за крайния продукт. Въпреки обещанията, че това ще е най-великият продукт на новото хилядолетие, Уилкънсон е категоричен, че бизнесът ще е много далече от успешен.

Неговите вътрешни проблеми ще помогнат да се разпадне самичък. Следващата голяма изненада е, че собственикът на ES Family Trust е човек на име Ангел Пачеко. Г-н Пачеко е бил директор на Paxum Bank за известен период от време. Собственикът на въпросната банка е мъж на име Антон Постолников, който има връзки с друг приятел на Владимир Путин – Александър Смирнов. Смирнов е ръководител на компанията Rosmorport и работи в руския парламент от 2017 г.

Преди това е бил министър на правосъдието през 2014 г. При следващите два мандата на Путин е назначен за изпълнител в офиса на парламента. Властите отказват да предоставят допълнителна информация относно разследването. Rosmorport и Paxum Bank отказват да коментират случая. Уилкинсон заявява, че през пролетта на 2022 г. Филип Хуан е поискал парите да се върнат. Те никога не се връщат, защото загубата на 8 милиона от проект, който притежава общо 12 милиона в своята сметка, официално показва, че ще има висок стрес във финансовото състояние на компанията и ще привлече много внимание на властите.

Разследващите посочват, че Paxum Bank има история с предоставянето на своите финансови услуги за сферата на порнографията и проституцията, което я прави рисков играч в сферата на пране на пари. Разследването започва, когато има видими нарушения на закона „Познавай своя клиент“ и ясно се посочва, че мръсни пари не могат да финансират компании в САЩ.

Далеч сме от идеята, че такива компании няма в САЩ, но след като Уилкинсон започва да бие барабана и да съобщава за нередностите, разследването е в пълна сила. Тръмп, поне по думите на Уилкинсон, не е инвестирал почти нищо в своята собствена компания, но като притежател на 90% ще получи доста сериозни приходи след сливането с DWAC.

 
 
Коментарите са изключени за Trump Media прави опит за сливане с офшорка от Карибите – разследващите блокират сделката

Повече информация Виж всички