shareit

Симеон Могилевич – руснакът, който сложи Пабло Ескобар в малкия си джоб

| от |

Замисляли ли сте се колко обвинения може да натрупа един човек в рамките на един живот? Представете си, че в досието си имате редица тежки престъпления и на финала излизате по-чисти и свободни отвсякога. Това е историята на Симеон Йодкович Могилевич. Неговите успехи в наркотрафика постовят нови величини и най-вероятно изпращат бедния Пабло Ескобар далече на второ място. Симеон е обвиняван за всичко от купуването на цяла самолетна компания за трафик на хероин до продажбата на ядрено оръжие. Ако има престъпление в източния блок, то най-вероятно е извършено от него. Началото на кариерата му започва през 90-те години на миналия век, а успехите му успяват да донесат мечтаното повишение – лидер на Червената Мафия на Русия. До днес се носят легенди, а криминалният свят го нарича с право „най-големият и силен гангстер в света“.

В портфолиото с услуги ще открием присъствието на изнудване, пренос на наркотици в огромни количества, проституция, търговия с ядрено оръжие и практически всяко друго. В списъците на Мосад е обявен като външна заплаха, но към това трябва да добавим и присъствието му в цяла Източна Европа. Какъв е профилът на един такъв човек? Започваме с висше образование по икономика и финанси, добавяме бляскъв ум, който работи под много високо напрежение и допълваме с желанието за причиняване на болка в много тежки размери.

Неговите приближени са предимно ветерани от Афганистанския фронт. Като хора, които преживяват една от най-тежките войни, наетите войници успяват да докарат достатъчно страх в противниците си. Без много милост осакатяват всеки един, който е помослил, че може да посегне към пая на Симеон. Под негов контрол са Руско-Украинските газови компании, а не трябва да се изненадваме, когато разберем, че е имал контакти с Доналд Тръмп и Владимир Путин. Не случайно присъства и в списъците на ФБР. Макар и те да го определят като един от най-желаните престъпници, Могилевич продължава да живее спокойно и свободно в Русия. Той е роден на 30 юни или 6 юли през 1946 г. в Киев.

По това време Украйна е част от СССР. Родителите му са с еврейско потекло. Амбициите за криминална кариера започват в най-ранна възраст и до 80-те години на миналия век вече има перфектната бизнес идея – да измами евреите, които се опитват да стигнат до Израел или Америка. Могилевич им обещава визи, да ги прекара нелегално, но най-бързата му работа е да вземе парите и просто да изчезне. При някои дори обещава да продаде имуществото им и след това да изпрати парите им, когато пристигнат в обетованата земя. Истината е, че нито един човек не получава нищо повече от дрехите на гърба си. За това дело е обвинен и лежи два пъти в затвора.

gettyimages-658942466-594x594

Голяма част от руските евреи се озовават в Бруклин, Ню Йорк и започват своя дейност в престъпния свят. Именно те помагат многократно дори на Доналд Тръмп, позволявайки му да пропусне серия тежки банкрути. В последните години от съществуването на СССР, руските ветерани от Афганистан се озовават в бойно поле, което много напомня за последното и още по-лошото е, че страната няма да се подобри скоро. Много скоро именно те ще основат нова невидима армия, с чиято помощ управлението ще бъде завинаги подчинено. Така се ражда и популярната Червена Мафия или Братството, както ще го наричат други. Точно тук Могилевич се оказва много добре подготвен и може да си позволи с пари да притежава уменията на скорошните армейци. Първата им мисия е контрол върху петролните находища и износа им.

Създава се така наречената Арбат Интернешънъл, която се регистрира бързо в Олдерни – част от Нормандските острови и истински рай за ниски данъци. Симеон бързо намира своя добър партньор в лицето на Вячеслав Иванков, който се превръща в кръстника на руската мафия в САЩ, преди да бъде обвинен за изнудвания през 1996 г. Друг представител, който е доказан благодарени на участието на ФБР е Моня Елсън, партньор на Могилевич в прането на пари и бизнеса с проституция. През 90-те години на миналия век, Могилевич може да бъде открит в Израел, където Мосад наблюдава създаването на важни и значителни връзки с политически фигури. Колекционира псевдоними за най-различни дейности и сред тях можем да открием имена като Сергей Шнайдер, но към това не трябва да забравяме, че присъстват достатъчно Руски, Украински, Израелски и Гръцки паспорти – по няколко на брой за всеки случай.

Неговата съпруга е дългогодишната му приятелка Каталина Пап и заедно с нея се мести в Прага, където започва да работи по създаването на серия нощни клубове, които в последствие стават отличен параван за проституция. През 1993 г. успява да подпише договор с криминалната фамилия Солнцсевская за контрол над бижутерския бизнес в Москва и Унгария. През тях минават всички безценни артефакти, които някога са били собственост на руските църкви и музеи. Същата фамилия отговаря за обира на колекционери в Източна Германия, както и немските синагоги. Следващата година Могилевич вече разполага с лиценз  за търговия на оръжия, повечето са закупени от Унгария.

gettyimages-658944758-594x594

Неговият бизнес купува всичко от гранатомети до ПВО-та, артилерийски снаряди и огнестрелно оръжие. До днес се вярва, че е успял да направи и няколко сделки с ядрено оръжие. В един определен период се опитва да закупи американско атомно гориво за преработка, което да изхвърли в Чернобил. Следващата покупка е банкрутираща авио компания на бившата Централноазиатска Съветска Република за милиони долари. Причината е по-лесният транспорт на тонове хероин в така наречения златен триъгълник. Той контролира всичко, което каца на Шереметиево и заминава. По време на неговото управление, летището е истински рай на трафикантите.

Междувременно ФБР започва сериозна разработка и разследване на името. Обвинението е за трупането на близо 150 милиона долара за измамата на канадци в нова финансова пирамида. Неговият огромен специалитет е да пере мръсни пари и да ги превръща във възможно най-чистите на света. За да бъде далече от обсега на властта, неговите информатори редовно подавали информация на унгарската и немската полиция за противникови фракции. Това позволява на лицето да бъде съучастник и довереник на полицията, но същевременно не може да бъде разследван в Германия, Белгия и Австрия. Следващата стъпка е заздравяването на отношенията с Италианската престъпна камара.

През 1998 г. ФБР съобщава, че Могилевич контролира повече от 250 души, които се намират на високите постове във всяка престъпна организация в Европа. Нещо по-интересно е, че макар неговите щаб квартири да приличат на запуснати стари вили отвън, отвътре могат да се похвалят с невероятен лукс. Смята се, че в някой от тях има стая за мъчение, в други предлага оръжеен арсенал на своите убийци. Неговите най-зловещи качества, както пише ФБР, са обвързани с липсата на милост и глобалния контрол. След като успява да изкарва достатъчно пари за трафик на оръжие и наркотици, Симеон успява да пробие и в газовия сектор.

gettyimages-1593248-594x594

Имайки предвид, че Русия е официален вносител на 30% от газта в Европа, можем да си представим какъв успех има този човек. Украинският министър-председател заявява, че има доказателства, че някои престъпни фигури контролират този поток, но въпреки това никой не му обръща внимание. През 2008 г. е заловен. Най-накрая има обвинение, което да докаже, че един от най-опасните хора на света може да получи наказание. Единственият проблем е, че обвинението е за данъчни измами. През 2009 г. се заплаща гаранция и свободата му го поставя в листа с най-търсените престъпници от ФБР. Той присъства до имена като Осама Бин Ладен и наградата за главата му е 100 000 долара.

Имайки предвид, че говорим за човек, който изкарва милиарди, ФБР може да забрави, че някой би пожертвал живота си за толкова жалка сума. Русия отказва да екстрадира престъпници по желанието на САЩ и Симеон продължава да работи и живее спокойно в страната. Говори се, че има добри отношения с Путин и скоро няма да бъде притеснен от нито една международна спогодба. От друга страна не трябва да забравяме, че някои от имотите на Доналд Тръмп за използвани от Давид Богатин – руски гангстер, който принадлежи към престъпната организация на Симеонович. Нещо повече, това показва, че въпросната личност може да направи бизнес с абсолютно всеки човек по света. И до днес човекът заявява, че няма как да има руска мафия в САЩ, след като никой не може да представи поне някаква форма на доказателства.

 
 
Коментарите са изключени за Симеон Могилевич – руснакът, който сложи Пабло Ескобар в малкия си джоб

Повече информация Виж всички