Опитът на американската армия да създаде гей бомба

| от |

Човек обикновено не свързва лозунга „правете любов, а не война“ с американските военни. В действителност войската на Съединените щати е плашеща и страшна, именно защото е много ефективни в създаването на нови и креативни начини за търсене, намиране и унищожаване на врага, често просто с натискане на бутон. Но в отклонение от тези враждебни традиции, през 1994 г. Лаборатория Райт, част от ВВС на САЩ, представи проект от три страници за „гей бомба“.

Документацията, получена от неправителствената организация за борба с биологичните оръжия, Проектът Съншайн, установи, че базираната в Охайо Лаборатория Райт е искала 6-годишна безвъзмездна помощ от 7,5 милиона долара, за да създаде редица смъртоносни оръжия. Проектът със странното заглавие „Тормозни, досадни и идентифициращи лошите момчета химикали“, ни звучи като нещо, което злодеят от някаква пародия на криминален филм би предложил.

asdasdasd

В проекта се предлага, освен други неща, и бомба, „съдържаща химикал, който кара вражеските войници да станат гей и да разрушат собствените си армии, защото всички войници ще бъдат неустоимо привлечени един към друг“. Лабораторията е имала и други по-нестандартни идеи, като бомби, които предизвикват лош дъх, бомби, които предизвикват газове, и бомби, които привличат рояци от жилещи насекоми във вражеските редици, човек трябва да признае, че гей бомбата със сигурност е най-иновативната и химически смела.

Пентагонът и до ден днешен твърди, че обсъждането на гей бомба е било кратко. Въпреки това, от проекта Съншайн смятат, че Пентагонът всъщност обмисля идеята дълго и сериозно, защото установяват, че „те бяха внесли предложението ни в най-висшия орган за научен изследвания в страната, за да го проверят и да им върнат мнение“. И наистина – целият проект е внесен за разглеждане в Националната академия на науките през 2002 г.

Пентагонът със сигурност признава, че разглежда проекта, пускайки изявление, в което пише: „Отделът по отбрана се ангажира да идентифицира, изследва и разработва несмъртоносни оръжия, които да подкрепят нашите мъже и жени на бойното поле“.

Независимо от това, идеята за гей бомба никога не преминава по нататък, към разработване. Остава обаче въпросът как изобщо им хрумва такава идея? Може би най-добрата улика се крие в политическия климат по онова време. Когато новоизбраният президент Бил Клинтън се опита да премахне забраната хомосексуалистите да постъпват в армията, това предизвиква силно съпротивление и негодувание от страна на военните.

Общият консенсус сред много от армейските ръководители се изразява от Министерството на отбраната: „Хомосексуалността е несъвместима с военната служба“. И също така, да се позволи на гей хора да станат част от армията би представлявало риск за сигурността и ще наруши необходимия установен ред в казармите, влияейки на ефективността на военните. В резултата на това съпротивление се ражда компромисният вариант, в който хомосексуалисти наистина започват да се допускат до армията, но тяхната сексуалност остава в тайна. Пентагонът не е особено очарован.

В такъв политически климат с разразила се неоснователна параноя за това, че гейовете нарушават военната дисциплина и морал, тази идея на Проекта Съншайн изглежда, отделно от силно порочната му предпоставка, донякъде по-разбираема от гледна точка на това какви са представите на военните за последствията от допускането на хомосексуални хора в армията.

Що се отнася до това дали науката въобще може да постигне такова нещо – въпреки че различни компании, занимаващи се с ароматизирани спрейове и масла, считат че това е напълно възможно, защото разполагат с продукти, съдържа човешки феромони, които имат афродизиачен ефект, лабораторните тестове не са особено убедителни и не потвърждават нищо от твърденията им. Дори в един раздел от подадените до Пентагона документи, озаглавен „Нужни са нови изследвания“, признава, че досега не са открити химикали, които да вършат работа.

Докато идеята за гей бомба никога не става реалност, тя има свой живот в поп културата, медиите и дори академични среди. Новината за това оръжие дори вдъхновява мюзикъл с доста разочароващото заглавие „Гей бомба – мюзикъл“.

За опита си да създадат гей бомба Лабораторията Райт има честта да спечели Антинобелова награда за мир през 2007 г.

Сред другите носители на Антинобелова награда през същата година бяха Маю Ямамото (Химия), за извличане на ванилова есенция от кравешка тор, и Дан Майер и Брайън Уитомб (Медицина), за изследване на страничните ефекти от поглъщането на мечове. Създателите на гей бомби обаче останаха сериозни по отношение към идеята си и отказаха да присъстват на церемонията по награждаването, за да приемат наградата лично. Човек би се надявал, че няма да обидят – все пак всичко е позволено в любовта и войната?

 
 
Коментарите са изключени за Опитът на американската армия да създаде гей бомба

Повече информация Виж всички