Някои от най-големите глупости на ЦРУ

| от |

ЦРУ се опитвало да обучи хората да бъдат медиуми

Ето една забавна дума: психоенергетика. С тази дума ЦРУ описва идеи като „дистанционно гледане“ – теорията, че човек може да вижда какво се случва на други места, без да присъства там, единствено чрез собственото си съзнание. Проектът „Звездна порта“, започнат от ЦРУ и по-късно прехвърлен към Агенцията за отбранително разузнаване, е опит да се използва тази способност – заедно с други психични сили като телекинеза – за целите на събирането на разузнавателна информация. Не се получава. И макар че никога не е разкривана окончателната стойност на програмата, според някои доклади цената на всички тестове и изследвания е около 20 милиона долара за 20 години. Програмата е документирана в книгата на Джон Ронсън, която по-късно е адаптирана във филма на Джордж Клуни от 2009 г. „Мъжете, които се взират в кози“.

ЦРУ искало да накара брадата на Фидел Кастро да oпадa

Fidel Castro 1950s

Не липсват заговори за убийство на Фидел Кастро по време на неговия живот, но един от най-странните планове на ЦРУ е бил просто да подкопае кубинския лидер, като използва талиеви соли, за да накара брадата му да опада. Талият е токсичен химичен елемент, който може да причини симптоми, вариращи от болки в корема и главоболие до припадъци, косопад и в крайна сметка смърт. Планът е талият да бъде разпръснат в обувките на Кастро по време на пътуване в чужбина, където да се абсорбира през кожата му, да накара брадата му да опада и така да го лиши от мачизма му (очевидно по този начин ще се срине комунистическият му режим). Твърди се, че заговорът пропада, когато Кастро е отменя пътуването.

ЦРУ искало да направи фигурки на Осама бин Ладен.

Около 2005 г. Доналд Ливайн, който през 1964 г. помага за пускането на хитовата екшън фигурка за игра Войникът Джо (G.I. Joe) за Hasbro, е помолен от ЦРУ да помогне за разработването на екшън фигура на Осама бин Ладен, която да ужасява малките деца и завинаги да ги откаже от това да се поддадат на посланията му. Според Адам Голдман от Вашингтон поуст „лицето на фигурата е било боядисано с разпадащ се при висока температура материал с умисъл да се отлепи с времето и отдолу лицето на Ладен да е червено и да прилича на демон, с пронизващи зелени очи и черни белези“. Идеята е отхвърлена на етап прототип, но един ранен модел се появява на търг през 2014 г.

ЦРУ е използвало надуваеми секс кукли, за да заблуди КГБ

Идеята тук е, че ако агент на пътническата седалка е следен, превозното средство може да завие зад някой ъгъл, той да излезе бързо и да бъде заменен от надуваема гумена секс кукла, заблуждавайки преследвачите (макар и за кратко) и позволявайки му да избяга незабелязано. За да бъде фарсът завършен, куклите са съхранявани в немаркирани контейнери и действително са използвани успешно през 80-те години.

ЦРУ искало да деморализира съветските войски, като пусне от самолет изключително големи американски презервативи с надпис „medium“ (среден размер)

Как по друг начин ще загатнете анатомичното превъзходство на страната си? Този случай така и не преминава през първоначалните (вероятно изпълнени с кикот) етапи на планиране и това вероятно е за добро.

ЦРУ е снимало порнофилм

Presiden Sukarno

Да се ползват разкази за сексуална разпуснатост за дискредитиране на политически лидери е традиция, която датира поне от времето на Римската империя. (Всеки, който казва, че историята е скучна, очевидно никога не е чел Светоний). Затова не е чудно, че ЦРУ опитва подобна тактика в разгара на Студената война, като през 50-те години на миналия век поръчва порнографски филм с актьор, носещ реалистична маска на индонезийския президент Сукарно, чиито антизападни настроения и прокомунистически пристрастия започват да вълнуват висшестоящите в САЩ. Явно обаче на никой в страната ме му дреме, така че ЦРУ пръска едни пари без разултат.

 
 
Коментарите са изключени за Някои от най-големите глупости на ЦРУ

Повече информация Виж всички