shareit

Къщата, която щатa Ню Йорк законно обяви за обитавана от призраци

| от |

Сред и без това многото съображения, които хората имат предвид, когато си купуват къща, сега трябва да се добави още едно – „ще бъда ли притесняван от нечестив полтъргайст от ада“.

Проучванията (ако въобще ни трябват такива по въпроса) показват, че хората всъщност избягват да си купуват къщи, за които се твърди, че са обитавани от духове, въпреки че призраците не съществуват и често „паранормалните“ събития в една изоставена сграда си имат напълно рационално обяснение. Едно такова проучване установява, че около 1/3 от хората са готови да купят къща, обитавана от духове, но около 85% биха очаквали голяма отстъпка от цената. Анализ на пазара в Обединеното кралство пък установява, че хората, които продават обитавани от духове къщи, трябва да намалят цените с около 17%, за да направят продажба.

И така, трябва ли продавачите да споменават изрично дали къщите им са пълни с паранормални духове, които всъщност не съществуват според нито една научна теория? Е, в някои случаи, да – както един продавач разбира, когато е съден от свой клиент за това, че не му е казал за паранормалната дейност в имота му в Ню Йорк.

Имотът

През 70-те години на миналия век Хелън и Джордж Акли се преместват в къща в Найак, Ню Йорк, за която след това „откриват“, че е обитавана от духове. Двойката твърди, че през следващите три десетилетия всяка сутрин леглото й се тресе без видима причина и че виждат призрак. Въпреки че никое от тези събития не е доказано, къщата става печално известна в квартала и дори в крайна сметка за нея се разказва в медиите. Когато решават да я продадат през 1990 г. те решават да не казват на новия купувач за мистериозните събития.

Когато Джефри и Патрис Стамбовски (нови в града) купуват имота, те научават, че къщата се предполага, че е обитавана от духове и се опитват да се оттеглят от сделката. Но семейство Екли иска да запазят депозита – което довежда и до съдебното дело.

„Ищецът, за свой ужас, откри, че къщата, която наскоро е решил да купи, е широко известна като обитавана от полтъргайсти, за които се твърди, че са били виждани от ответника продавач и членове на семейството му многократно през последните 9 години“, гласи резюмето на необичайното съдебно дело.

В своето решение щатът Ню Йорк пък пише, че „обладаването от духове“ – поради публичния си характер – влияе на стойността на имота и затова е трябвало да бъде споменато на купувача. Смята се, че семейство Стамбовски са направили необходимото изчерпателно проучване на покупката си, въпреки че не са проверили за призраци, преди да внесат депозита.

„Необичайните факти по този случай, както се разкрива от протокола, ясно оправдават предоставянето на справедливо облекчение на купувача, който, като жител на Ню Йорк, не може да се очаква да има някакви познания за фолклора на село Найак“, гласи обобщението, преди да стигнем до наистина странната част: обявяване на къщата законно за обитавана от духове.

„Тъй като не е „местен“, ищецът не може лесно да научи, че домът, който е решил да купи, е обитаван от духове. Дали източникът на призрачните видения, споменати от продавача ответник, е паранормален или психогенен, след като е съобщил за наличието им както в национални публикации и местната преса (съответно през 1977 г. и 1982 г.), ответникът не може да отрече тяхното съществуване и, по закон, къщата е обитавана от духове.

Съдът след това цитира тематичната песен на филма „Ловци на духове“: „От гледна точка на човек в позицията на ищец тук, възниква много практичен проблем по отношение на откриването на паранормалното явление: „На кого ще се обадиш?“ [„Who you gonna call?“], както се казва в песента от филма „Ловци на духове“, гласи документът.

„Прилагането на стриктното правило за caveat emptor [купувачът е отговорен за проверката на качеството на стоките преди покупката] към покупката на къща, обитавана от полтъргайсти, извиква сесии с екстрасенс или медиум, които рутинно да придружава строителния инженер и човекът от Terminix [компания по контрол на вредители] при инспекция на всеки дом, предмет на договор за продажба. Това предвещава, че благоразумният адвокат ще открие ескроу сметка, в случай, че предметът на транзакцията се окаже с паранормални качества – или да се моли, че застраховката на клиента покрива и свръхестествени инциденти.

В интерес на избягването на подобни несъстоятелни последици, идеята, че обитаването от духове е състояние, което може и трябва да бъде установено при стандартна проверка на помещенията, е идея, която не трябва да фигурира сред съвкупността от правни прецеденти.“

По принцип в САЩ не е нужно да разкривате, че имота ви се обитава от духове, когато го продавате, особено ако това „обитаване“ си е лично ваше преживяване и не сте информирали например местната преса. В много щати обаче може да се наложи да декларирате къщи, които са „стигматизирани“ по начин, който може да повлияе на стойността им при препродажба. Това са къщи, в които – въпреки че най-вероятно са добре във всички други отношения – са се случили стигматизиращи събития като убийства, смъртни случаи или престъпна дейност. Именно при тези обстоятелства, когато на обществото е известен стигматизиращият елемент, неразкриването му може да доведе до съд, поради ефекта, който има върху стойността на имота.

Разбира се, това варира от щат до щат и няма солидно правило дали да се споменава за Каспър или не. В Калифорния от продавачите се изисква да разкрият смъртни случаи в имота, настъпили през последните няколко години. В други не е необходимо да се разкрива тази информация, ако продавачът изрично не е попитан.

 
 
Коментарите са изключени за Къщата, която щатa Ню Йорк законно обяви за обитавана от призраци

Повече информация Виж всички