Как германски командоси спасиха Бенито Мусолини от ареста

| от |

През 40-те години на миналия век Адолф Хитлер не е имал особено много приятели. Той обаче смята, че Бенито Мусолини от Италия е един от най-близките в неговия кръг. Така че, когато Мусолини губи подкрепата на страната си, германският канцлер е готов веднага да му предложи помощ. Така Германия през 1943 г. дори спасява италианския диктатор от ареста.

Ранните години на Мусолини и откъсването му от социализма

Бенито е роден в скромно семейство в Предапио през 1883 г. Баща му е ковач, а майка му е католическа учителка. В училище той е смятан за сприхав и горделив и често има сблъсъци както с учители, така и с други ученици.

През 1902 г. Мусолини емигрира в Швейцария, за да избегне задължителната военна служба. Докато е там, той се интересува много от социализма, но се откъсва от партията, когато тя призовава Италия да се намеси в Първата световна война. След изключването му от социалистическите редици, той започва да подкрепя фашистките каузи.

Връзката между Хитлер и Мусолини

Докато нацизмът се основава отчасти на фашизма, Хитлер и Мусолини не споделят едно и също политическо верую, особено когато става дума за расизъм. Например, веднъж през 1932 г. Мусолини разговаря с журналист на име Индро Монтанели, който наскоро бе публикувал книга, наречена „Io e il Duce“. В разговора той обсъжда част от книгата на автора, където ел Дуче говори за значението на евреите за италианската икономика. Италианският премиер му казва: „Имаш моето одобрение: расизмът е за блондините (германците)!“

Хитлер, от друга страна, е много голям фен на Мусолини. Според професора по история Кристиан Гьошел, германският канцлер го смята за вдъхновяваща фигура и в началото на 30-те години на миналия век дори иска в писмо до италианския премиер снимка с автограф.

Ritratto Fotografico di S.M. Re Vittorio Emanuele III di Savoia

Крал Виктор Емануил III

Силата на Мусолини започва да намалява

Когато избухва Втората световна война, ел Дуче се присъединява към Адолф и силите на Оста. Италианците провеждат мащабна кампания в Северна Африка с надеждата, че Великобритания ще рухне и Италия ще бъде в състояние да поеме големи части от земята. Мусолини успява да превземе Британска Сомалия – но постепенно започва да понася тежки загуби и в началото на 1943 г. съюзническите сили побеждават силите на Оста в кампанията в Тунис.

Въпреки 20-те си години на власт, Мусолини има сериозни проблеми. Капката, която прелива чашата, капва, когато започват бомбардировките в Ри: правителството на премиера се обръща срещу него и Мусолини е информиран, че армията му вече не иска да се бие за него, а крал Виктор Емануил III му казва, че вече не е признат владетел.

DFS 230-A

DFS 230

Разтревоженият Хитлер измисля план

Кралят арестува Мусолини и италиански войници го отвеждат на неизвестно място. Адолф Хитлер е изключително притеснен от новината и се опасява, че новото ръководство в Италия ще създаде съюз със съюзническите сили. Така нацисткият лидер решава, че най-добрият му начин за действие е да спаси Мусолини.

И е много сериозен по този въпрос. Германският канцлер налага на Ото Скорцени, неговия кум, да следи за движенията на Мусолини и на Скорцени не му отнема много време, за да намери диктатора. Той успява да прихване радиопредавания, направени от италианските военни и два месеца след лова открива, че Мусолини е задържан в хотел Кампо.

Работата обаче не е напълно завършена – нацистите сега трябва да измислят спасителен план. След като разглежда снимки от въздушно разузнаване, Скорцени отбелязва, че хотелът се намира на върха на планина, което изключва нападение с парашути. Въпреки това, нацисткият спасителен екип скоро разбира, че може да кацне ескадрила планери на малък участък свободна земя.

Така на 12 септември 1943 г. Скорцени и неговият екип от командоси от SS и парашутисти от Fallschirmjäger се качват на борда на 10 планера DFS 230 и влизат в района. Парчето земя се оказва скалист склон, заради което единият планер се разбива в земята, ранявайки няколко от мъжете, които участват в опита за спасяване.

След кацането си групата взема в плен генерал Фернандо Солети; Италианците освобождават Мусолини и Скорцени лично го извежда с глайдера си. След успеха на мисията италианският премиер е лично предаден на Хитлер.

Смята се, че цялата атака на хотела отнема само около 10 минути.

Въпреки че не всеки детайл от мисията е потвърден като факт, това, което знаем е, че тя е успешна.

Mussolini e Petacci a Piazzale Loreto, 1945

Труповете на Мусолини, Петачи и още няколко на Пиацале Лорето, 1945 г.

Живот в изгнание

Хитлер иска да свали италианския крал и се надява, че Мусолини ще го подкрепи. Бенито обаче не се интересува от подобно нещо и през следващата година и половина бившият италиански лидер живее в град Ломбардия като по същество е марионетен лидер, тъй като нацистите ограничаваха пътуванията и комуникациите му.

През април 1945 г., когато съюзническите войски настъпват към него, Мусолини и любовницата му Клара Петачи се надяват да избягат в Швейцария. Те са заловени по пътя в езерото Комо.

Бившият фашистки лидер е екзекутиран с стрелба. След това тялото му е преместено в Милано, където е окачено с главата надолу на бензиностанция.

 
 
Коментарите са изключени за Как германски командоси спасиха Бенито Мусолини от ареста

Повече информация Виж всички