shareit

Истинският Шерлок Хоумс – Джером Каминада

| от |

В тишината на нощта главният инспектор Джером Каминада от полицията в Манчестър Сити е по следите на един от най-закоравелите престъпници, които някога е срещал. Робърт Хоридж, безскрупулен крадец, кален от времето, прекарано зад решетките, стига твърде далеч, така че Каминада се готви за окончателна им среща. И двамата мъже носят огнестрелно оръжие, но само единият ще си тръгне невредим от битката, която ще изпита уменията, смелостта и решителността им.

Преоблечен като работник, Каминада започва търсенето на Хоридж на доковете на Ливърпул. Годината е 1887 и на пристанището е тихо, като повечето от работниците са в домовете си или в местната кръчма. Има само няколко часа тъмнина, през които да изпълни опасната си задача, преди корабостроителниците и складовете да оживеят на зазоряване и хората да започнат да се изсипват по улиците на града. Друг полицай под прикритие, който работи с Каминада, му прошепва, че подозрителен персонаж току-що им е хвърлил настоятелен поглед. Каминада веднага разпознава своя заклет враг по походката му, с която се насочва към кръчмата на принца на Уелс. Детективът има един шанс да го хване и да сложи край престъпленията му. Хоридж вече е застрелял двама полицаи и Каминада знае, че върви по въже и едно подхлъзване би довело до собствената му смърт.

Сърцето му забърза и капчици пот избиха по челото му, Каминада пое дълбоко дъх и безшумно се затича към престъпника, хващайки го за ръцете. Когато Хоридж бръква в джоба си за оръжието, Каминада вади револвера си и поставя дулото в устата на престъпника, казвайки: „Ако има глупости, ще изпразня съдържанието на пистолета си във вас“. След жестоко сбиване Каминада успява да надвие Хоридж с удар в главата с приклада на револвера си и отвежда затворника в местното полицейско управление. Когато е претърсен, в джоба му е намерен напълно зареден шесткамерен револвер. На детектив Каминада му се разминава и след две десетилетия в преследване на своя истински „професор Мориарти“, той най-накрая го залавя.

Pentonville Prison ILN 1842

Затвора Пентънвил, 1842

Детектив Каминада и Робърт Хоридж се срещат за първи път през 1870 г., когато Каминада е полицай. Хоридж е откраднал часовник от джентълмен близо до жп гара Виктория в Манчестър и младият полицай проследява часовника до местен часовникар, където крадецът го оставя за ремонт. Когато Хоридж идва да го вземе на следващия ден, Каминада е там и чака. Той арестува крадеца, който е осъден на 7 години наказателен труд заради предишни присъди. Когато присъдата му е произнесена, Хоридж се зарича, че ще убие човека, който го е вкарал в затвора.

След освобождаването му той не губи време и възобновява престъпната си кариера като извършва поредица от престъпления и тероризира улиците на викторианския Манчестър през следващите 20 години. Не се спира пред нищо, за да запази свободата си и всеки път, когато полицията е по петите му, той предприема дръзки бягства, за да избегне ареста, включително пробива тавана на къща, за да избяга през таваните на прилежащите имоти и да се гмурне в река Ирк. След втори дълъг престой в затвора Пентънвил, Хоридж е твърдо решен да си отмъсти.

Окончателният епизод започва в малките часове на 30 юли 1887 г., когато Хоридж е обезпокоен от патрулиращ полицай, докато ограбва магазин за обувки. С думите: „Няма да ме вземат жив“, Хорридж стреля по него. За щастие куршумът само го одира по врата, но когато колега му се притича на помощ, той няма такъв късмет и получи изстрел в гърдите. Хорридж успява да избяга и главният полицай се обръща към единствения мъж, който може да залови този смъртоносен престъпник: детектив Джером Каминада.

Въпреки съперничеството си, двамата мъже не са толкова различни; те са на една и съща възраст и двамата израстват в най-лошите краища на викторианския Манчестър, където изкарват тежко детство.

Каминада използва своите енциклопедични знания за престъпния свят, който вижда в мръсния квартал от детството му, за да арестува крадци, мошеници и тарикати наред. През нощта, подобно на измисления си колега Хоумс, той се скита по тъмните улички, а през деня посещава затворите, за да събира сведения за текущите си дела. Той дори има мрежа от информатори, с които обменя информация в замяна на чаша бира в някоя непочтена механа или на задната пейка на Скрития диамант – католическа църква, скрита между офис сгради и складове в сърцето на града.

Когато Шерлок Холмс дебютира в „A Study In Scarlet“ през 1887 г., детектив Каминада е на върха в кариерата си. По-рано същата година той лишава улиците от Боб Хоридж и арестува фалшификатора от Бирмингам, издирван в няколко града за измама в размер на почти 750 000 британски лири.

 
 
Коментарите са изключени за Истинският Шерлок Хоумс – Джером Каминада

Повече информация Виж всички