Ешалон – чудовището с 5 очи на западното разузнаване

| от |

Ако си спомняте скандала с Едуард Сноудън и фактът, че това е човекът, който разкри как американското NSA следи почти цял свят и се опитва да улови най-различна комуникация, то най-вероятно ще си помислите, че това е един от големите скандали на века. И както историята често ни показва, всичко ново, продължава да бъде добре забравеното старо, поради простата причина, че още през Студената война е известно на всички как всяка една информация е била прихваща.

Повечето секретни директиви започнаха да губят своето ниво на тайна и да се появяват в медийното пространство, но докато мнозина разказват за най-различни операции, малцина дори са чували за операция Ешалон и 5-те очи, които виждат, чуват и могат всичко. Мнозина се шегуват с радарната станция Дъга, позиционирана в Припят и използвана за следенето на ракетни сигнали, които да позволят на СССР да се подготви за война със САЩ, страхът от ядрена война е огромен, но докато всички се присмиват на руснаците и техните умения да подслушват света, нека не забравяме, че САЩ също не са ангели.

Идеята за 5-те очи е изградена изцяло на спогодбата между 5 страни. Това са Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Когато идва моментът, в който Сноудън проговаря и показва колко сериозна е мрежата, човек не бива да се изненадва, че целият свят е огромно ехо, в което само мислите, поне на този етап, остават недосегаеми. Един от първите, които някога проговарят за наличието на Ешалон, като трябва да запомним, че това е операция, която сменя многократно своето име, е анализатор от NSA – Пери Фелуок.

Под псевдонима Уинслоу Пек, разкрива тайните на тази дейност още през 1972 г. Той заявява, че САЩ са знаели за ядрената програма на Израел, предавал е данни на ЦРУ и други агенции, за да има достъп до най-различни канали с наркотици и влияние в Южна Америка и Африка, както и посочва някои нечувани тайни, включително и факта, че тайвански командоси са изгаряли села на границите с Китай.

Разкритие от такъв мащаб може да накара всеки политик да настръхне и да се замисли за огромния брой тайни, които циркулират в мрежата. И не е важно какво е казано, какво е споделено и какво е направено, а е важно кога тази информация достига до правилните хора и дали изобщо говорим за правилните хора. Когато Джеймс Бамфорд пише своята книга, той дори не подозира колко интереси ще засегне и как ще се превърне в особена цел на 5-те очи. През 1988 г. Маргарет Нюшам също посочва, че телефонни разговори на републикански американски сенатор са били предоставени на NSA.

Маргарет е служител в Lockheed Martin и е изпълнител на NSA, докато не разбира с какво точно се занимават нейните колеги. Разследване на конгреса ще потвърди, че самата система не случайно преследва различни американски политически фигури и е повече от очевидно, че това са били основните мотиви от самото начало. В един момент няма разследващ журналист, който да не обръща внимание на системата на Големия брат.

Дънкън Кампбел също посочва, че Ешалон е система, която разполага със софтуер за прихващане на телекомуникация и следене на цивилни граждани. Въпреки факта, че същата система нарушава редица човешки права, това не пречи на NSA и останалите участници да използват сателити и друга техника, с която да имат предимство във всеки ход. Ники Хагер се появява на политическата сцена със своя книга по темата, разкривайки как страната му – Нова Зеландия, се оказва част от цялата конспирация.

Благодарение на него, Европейския парламент посочва точно тази дейност като нарушаване на човешки права и упражняване на политически контрол. Само 3 години по-късно и под натиска на общественото мнение, Австралия признава, че е част от въпросната агенция. През 2000 г. Джеймс Уолси е действащ директор на ЦРУ и най-накрая признава за наличието на система, която проверява за ключови думи в комуникацията на различни европейски бизнеси.

Единствено американските граждани не могат да знаят дали въпросната система е използвана за тяхно следене, поне в онова време, а и след като технологията е била активирана по време на Студената война, в началото на новото хилядолетие получава името „Големият брат без кауза“.

Самата система се ражда през 50-те години, когато и повечето дипломати и посолства имат достъп до късите радио вълни. Благодарение на идеята за връзка и по-лесна комуникация между различните страни, Ешалон получава правото да оперира. Никой не го е замислял като вариант за подслушване, а като метод за по-добра и стабилна връзка, както и за горещ телефон в света.

Едва в началото на 70-те години се ражда идеята за създаването на странична система, която да даде шансове за събиране на данни. В началото фокусът е към прихващане на данните от сателити, но в последствие започват да се използват и други системи. Технологията, която трябва да предотвратява войни и да намира начини за бързо изглаждане на различията, поне под формата на лесна комуникация, бързо изкривява своите основни черти.

През 90-те години се повдигат най-различни обвинения от идеята за индустриален шпионаж, до военни тайни, дипломатически съобщения и много други. Някои разследващи журналисти като Дънкън Кампбел и Ники Хагер ясно посочват, че америка се сдобива със специални вятърни турбини, които обаче са по дизайн на немски и белгийски фирми. Това е само върхът на айсберга, тъй като журналисти от цял свят започват да вадят някои много интересни тайни в тази посока. Обвиненията не са никак малко, което обяснява и защо напрежението продължава да се повишава дори в наши дни, но кратка статистика на някои от известните случаи сочи следното:

Маргарет Тачър е използвала системата, за да следи цели два министъра на кабинета през 1983 г.

NSA са използвали системата, за да засекат разговори на принцеса Даяна, при това точно до момента, когато загива в катастрофа в Париж. Вярвате или не, същата институция продължава да държи около 1056 страници доклад относно кончината на принцесата на Уелс, която обаче остава класифицирана и най-вероятно няма да бъде разсекретена в рамките на 50-60 години от самия случай. Причината е, че именно загубата на кралската особа може да се окаже заплаха за националната сигурност на Великобритания.

Агенти на Великобритания са следели и наблюдавали главният секретар на ОН – Кофи Анан.

През 90-те години NSA отново откриват разговори между Airbus и Саудитска Арабия за подписване на сделка. След раздухване на случая става ясно, че авио компанията губи сделка за около 6 милиарда долара, докато McDonnel Douglas печели договор.

Логично е, че случаите стават все повече и могат да привлекат вниманието на редица други журналисти и представители на засегнати страни. Ако обаче се поинтересувате за активността на въпросната програма и нейното простиране до по-далечни дебри, може да забележите и как точно се променя само името, но не и основната версия на операторите. 5-те страни, които продължават да държат и да подобряват възможностите си, работят в тандем, въпреки факта, че технологията се променя и се нарушават редица закони по GDPR.

За съжаление се оказва, че САЩ и Великобритания не са единствените. До този момент може да откриете, че всяко едно руско посолство се гордее с огромния брой антени за прихващане на най-различни сигнали. Израел представи своя специална фишинг програма за следене на телефони, а що се отнася до САЩ и други европейски страни, там винаги има достатъчно мъдри решения за противодействие. Какъв е изводът от цялата история? Всеки слуша, въпросът е какво точно се случва с информацията и как същата продължава да се обработва.

Оказва се, че една добра идея на запада през 1947 г. за размяна на информация от разузнавателни агенции ще се превърне в чудовище, което просто няма контрол и не може да бъде прекъснато. Уникалният сегмент е, че въпросната система просто събира всичкия интернет трафик и след това следи свободно за ключови думи, които могат да се проявят, ако си спомняте филми като „Batman The Dark Knight“, то най-вероятно ще си спомните и машината, която можеше да подслушва един град.

Не сме сигурни дали това не е била препратка на сценаристите към нещо, което съществува, но фактите са очевидни. Вашите интернет комуникации, факсове, телефонни обаждания и всякакви други, могат да се филтрират и разглеждат, особено след като Ешалон може би продължава да функционира, но с различно име. Единственото основно успокоение е, че при толкова много информация, шансовете да привлечете внимание са особено ниски.  

 
 
Коментарите са изключени за Ешалон – чудовището с 5 очи на западното разузнаване

Повече информация Виж всички